AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Abiye elbise modelleri

Abiye elbise modelleri ve abiye elbise kalıpları dönemin moda trendlerine göre şekillenmektedir. Eski tasarımlar ile yeni sezon abiye elbiseler karşılaştırıldığında fark kolayca görülür.

İlk çağlardan beri insanlar giyimlerine önem vermiştir. İlk olarak soğuktan ve sıcaktan korunma amacı ile kullanılan giysiler gelişen uygarlık tarihi ile sadece korunma amacı taşımaktan çıkarak aynı zamanda güzelleşme ve şıklığı sağlama sürecine geçiş yapmıştır.

Kadınların tarihin her döneminde güzelliklerine ve kıyafetlerine düşkün olduklarını görmekteyiz. Sadece savaş dönemleri ve doğal afetlerin yaşandığı dönemleri ayrı tutarsak her zaman kadınların kıyafet konusunda oldukça seçici ve hassas olduklarını söyleyebiliriz.

Giyilen kıyafetler ve elbiseler aynı zamanda dönemin sosyal yaşam tarzını da yansıtmaktadır. Örneğin orta çağ döneminde giyilen kabarık ve şatafatlı abiye elbiseler dönemin bohem tarzını yansıttığı gibi, günümüzde geçerliliğini kaybetmiş ve kullanılan elbise kalıpları daha minimalist çizgilere hakim abiye elbise modellerine geçiş yapmıştır.

Abiye aslen arapça da abaya (عباية) kelimesinden gelmiş çoğul hali abayyat olarak geçen ve kısaca aba olarak da kullanılan kelimeden gelmekte olsa da, Arapçada karşılığı olan abiye genel olarak; siyah, bol ve ayak bileğine kadar uzanan, Kuzey Afrika, Arap Yarımadası, Mısır, Yemen, İran gibi ülkelerde giyilen kaftan veya çarşaf benzeri elbiseler için kullanılmaktadır. Abiye Türkçe de; fantezi giyim modellerini temsil etmekte olup, kadınların özel günler, davetler ve gecelerde giydikleri tuvaletleri ve aksesuarları ifade etmektedir.

Elbise modellerinin dikiminde kullanılan kumaşlar için ilk olarak keten ile başlayan kumaş üretimi; gelişen zaman içinde, keten, yün, pamuk, ipek ve benzeri maddelerden imal edilen ipliklerin bir araya getirilerek kaplayıcı yüzey oluşturulmasına devam edilmiştir. Daha sonraları kumaşın renk ve desenleri üzerinde yapılmaya başlanılan oynamalar dikilen elbiselerin model ve kalıplarına da etki etmiştir. Kumaşlar ilk olarak keten ile imal edilmiş olup daha sonraları pamuk ile imal edilmeye başlanılmıştır. Tabii ipek ve yünden de kumaşların imal edilmeye başlanılması ile kıyafetler de modeller ve kalıplar  çok daha fazla çeşitlilik gösterebilme imkanı bulmuştur.

Özellikle son yüzyılda gelişen kumaş sanayisi sayesinde üretilen desenli kumaşlar ve farklı formlara sahip kumaşlar ile dikilen abiye elbiseler geçmiş yüzyıllarda kullanılan abiye elbise modelleri ile karşılaştırıldığında hem renkler açısından hem de kullanılan kumaş cinsleri açısından büyük farklılık göstermektedir. Eskinin en şatafatlı kumaşları bugün üretilen kumaşlar yanında sade kalabilmektedir. Tabii asırladır asaletin bir simgesi olarak kullanılan ipek kumaşlar bu kapsamın biraz dışında kalsalar da başka bir bakış açısı ile düşünüldüğünde yani desen ve motiflerin kumaş zerine uygulanabilmesi göz önüne alındığında onlarda günümüzde üretilen desenler ve motifler için daha sade kalmaktadırlar.

Günümüzde abiye elbiseler için artık eskiye oranla çok daha fazla şatafatlı ve janjanlı olarak tabir edilen kumaşlar  tercih edilmektedir. Eskiden abiye elbise modelleri için kalıplarda kullanılan abartı yerini kumaşlardaki desenler ve kullanılan metaryellere bırakmıştır. Dolayısı ile eskiden çok daha fazla metrajlar ile elde edilen abiye elbiseler artık günümüzde genel olarak gelinlikler haricinde daha az metrajlı kumaşlar ile imal edilmektedir. Tabii günümüzde halen fazla metraj ile imal edilen abiye elbiseler de yok değildir. Mesela verev kesim ile yapılan abiye elbiseler kumaş çaprazlama kesilerek hazırlanıldığından daha fazla metraj da kumaş kullanımı gerektirmektedir.

Abiye elbise modelleri için günümüzde en çok tercih edilen kalıplar ve modeller bazı yönlerden eskiden de tercih edilen kalıplar ve modeller ile de benzerlikler gösterebilmektedir. Mesela tarihin her döneminde kadınlar belden oturmalı ve göğüs kısmını saran, kalçadan sonrası ise bol olan modelleri her zaman sevmişlerdir. Günümüzde de bu kalıplar severek ve beğenilerek kullanılmaktadır. Tek değişikliğe uğrayan taz sanırız kat kat ve fırfırlı kesimlerin abiye elbiselerde eski yüz yıllarda olduğu kadar tercih edilmeyişidir. Günümüzde kat kat kesimler ve fırfırlı kesimler daha çok gece elbisesi ya da abiye elbiselerden ziyade gelinlik modelleri için tercih edilmektedir.

Abiye elbiselerin kullanım alanları genellikle özel günler, geceler ve davetler ile organizasyon toplantılarıdır. Genel olarak tüm modeller abiye elbise modelleri diye geçse de kullanım alanlarına göre de isimlendirilebilmektedir. Mezuniyet törenlerinde giyilen elbiselere mezuniyet elbisesi, düğünlerde giyilen elbiseler düğün elbisesi, davetlerde giyilen elbiselere davet elbisesi, balolarda giyilen elbiselere balo elbisesi, kokteyllerde giyilen elbiselere kokteyl elbisesi denildiği gibi genel kapsamda tuvalet, gece elbisesi ya da abiye elbise olarak da tanımlama yapılabilmektedir.

Sitemizde sizlere en beğenilen abiye elbise markaları koleksiyonlarında yer alan yeni sezon gece elbiseleri ve tuvaletler arasından seçeceğimiz tasarımlar ile önerilerde bulunacağız. Ismarlama özel dikiş olarak da bilinen haute couture ya da hazır giyim üreticileri tarafından konfeksiyon üretimi abiye elbiseler ve gece elbisesi modelleri için önerilerimizi sayfalarımızdan takip edebilirsiniz.