AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Akdeniz Bölgesi

Akdeniz Bölgesi’nin coğrafi özellikleri, iklimi, illeri, tarihi ve turistik yerleri, milli parkları ve ekonomisi hakkında bilgileri sayfamızdan inceleyin.

Akdeniz Bölgesi’nin genişliği 120 km ila 180 km arasında değişen bir şerit halindedir. Adını güneyinde kıyısı olduğu denizden almıştır. Kuzey batı yönünde Ege bölgesi ile komşudur. Kuzeyinde İç Anadolu bölgesi, kuzey doğu yönünde Doğu Anadolu bölgesi vardır. Doğu yönünde ise Güneydoğu Anadolu bölgesi ile komşudur.

Akdeniz illeri

Ayrıca; bazı iller de ilçeler bazında Akdeniz bölgesinin coğrafi sınırları içerisindedir.

  • Afyonkarahisar (Başmakçı, Dazkırı ve Dinar)
  • Denizli (Acıpayam, Beyağaç, Bozkurt ve Çameli)
  • Gaziantep (İslahiye ve Nurdağı)
  • Kahramanmaraş (Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Afşin ve Elbistan ilçeleri hariç)
  • Karaman (Merkez ilçe ve Ayrancı’nın bazı bölümleri, Başyayla, Ermenek, Sarıveliler)
  • Konya (Ahırlı, Beyşehir, Bozkır, Derebucak, Hüyük, Seydişehir, Taşkent)
  • Muğla (Fethiye)

Akdeniz tarihi ve turistik yerleri

Akdeniz Bölgesi’nin tarihi yerleri ve turistik gezilecek yerleri için bir liste hazırlayalım. Öncelikli Akdeniz’de görülmesi gereken tarihi yerler ve doğal güzellikler aşağıdaki listededir.

  • Adana : Adana kalesi, Arkeoloji müzesi (Seyhan), Bebekli kilise, Bürücek yaylası, Feke kalesi, Misis antik kenti, Misis mozaik müzesi, Şar antik kenti (Tufanbeyli), Taş köprü (Seyhan),  Varda köprüsü
  • Antalya : Antalya Kaleiçi, Apollon Tapınağı (Side), Aspendos, Beydağları Milli Parkı, Düden Şelalesi, Kekova (Demre), Olympos (Kumluca), Patara (Kaş / Kalkan), Phaselis (Kemer), Perge, Termessos (Korkuteli yolu)
  • Burdur : Arkeoloji müzesi, Keraitae, Kremna antik kenti, Sagalassos antik kenti, Sia antik kenti, İnsuyu mağarası
  • Hatay : Antakya mozaik müzesi, Arkeoloji müzesi, Aziz Simeon manastırı, Cin kulesi, Çevlik ören yeri, Darbısak kalesi, Meryem ana havuzu, Sarıseki mağarası, St Pierre kilisesi, Uzun çarşı, Vespasianus ve Titus Tüneli,
  • Isparta : Aya Baniya (Aya Payana) Kilisesi Davraz kayak merkezi, Dündar bey medresesi, Isparta müzesi, Kızıldağ milli parkı, Kuz Mağarası, Lavanta vadisi, Uluborlu kalesi, Yazılı kanyon
  • Kahramanmaraş : Çokran şelalesi, Göngel mağarası, Hurman kalesi, Kapalı çarşı, Kapıçam tabiat parkı, Savruk mağarası, Tarihi evler, Yayşan yaylası tabiat parkı,
  • Mersin : Alahan manastırı (Mut), Cennet ve Cehennem mağaraları (Silifke), Kız kalesi (Erdemli), Mamuriye kalesi (Anamur)

Akdeniz Bölgesi yüzey şekilleri

Akdeniz Bölgesi’nde toprakların büyük kısmı dağlık ve yüksektir. Toros Dağları’ndan oluşan dağlık ve yüksek kesim Batı ve Orta Toroslar’ı içine almaktadır. Akdeniz yüzey şekilleri içinde yer alan Batı Toroslar Antalya Körfezi’nin iki yanında yer alan ve kuzeydeki Göller yöresine doğru ilerledikçe birbirine yaklaşan iki demet halindedir. Kuzeyde Sultan Dağları, güneyde Geyik Dağları bu kesimin önemli dağlarıdır. İçel’de Silifke yakınlarında denize dökülen Göksu’nun iki yanında yer alan Taşeli Yaylası Batı toroslar’ı Orta Toroslar’dan ayırmaktadır. Orta Toroslar doğuya doğru üç kütle olan Bolkar dağı, Aladağ ve Tahtalı Binboğa Dağları’ndan oluşur. Akdeniz Dağlarından Batı Toros dağları ve Orta Toros Dağları üzerinde belli başlı doruklar; Teke yöresi’nde 3.086 metre yükseklikteki Bey dağları, Göller yöresinde 2.734 metre yükseklikteki Barla Dağı, 2830 metre yükseklikteki Dedegöl Dağı, Tekir çukurunun iki yanında 3585 metre yükseklikteki Medetsiz dağı, 3734 metre yükseklikteki Aladağ, 3.054 metre yükseklikteki Tahtalıdağ, 2830 metre yükseklikteki Binboğa Dağı’dır. Akdeniz turları ile bu dağlık bölgemize gidecek olanlara alternatif tatil seçeneği olarak dağlar da da gezinti yapmalarını önerebiliriz.

Akdeniz bölgesinde yüksek yaylaların yanı sıra geniş ovalara da rastlanılmaktadır. Bunların en ünlüsü Adana Ovası’dır. Bunun denize yakın olan kısmına Çukurova, yukarı kısmına da Yukarıova denilmektedir. Bölgenin ikinci büyük ovası Hatay ovasıdır. Isparta ve Antalya ovaları ise daha çok yayla görünümündedir.

Akdeniz iklimi

Akdeniz bölgesinde 700 – 800 metre yükseltilere kadar yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Bu iklim tipine Akdeniz iklimi denilmektedir. Kıyıda kış kısa sürmekte ve ılık geçmektedir. Ortalama sıcaklık en soğuk ayda bile 10 derecenin üstündedir. Kışın sıfırın altında soğuğa pek nadir rastlanmaktadır. Buna karşın yazlar uzun sürer ve sıcak geçer. En sıcak ayın sıcaklık ortalaması 28 dereceden aşağı düşmemektedir. Yazın gölgede bile sıcaklığın 40 dereceyi geçtiği sıkça görülmektedir.  Yükseltisi az olan ovalarda durum kıyıdakilerden hemen hemen farksızdır. İç kesimlerdeki yüksek alanlarda, özellikle denizin etkisini engelleyen dağların gerisinde olan Isparta ve Kahramanmaraş’ta kışlar sert, yazlar oldukça sıcak geçer. Hatay Dörtyol Antalya gibi yerler daha fazla yıllık yağış miktarına sahip bölgeler iken dağların ardında olan burdur da yıllık yağış oranları daha azdır. Akdeniz iklimi incelendiğinde bölgedeki yağışların büyük kısmının kış aylarında düştüğü görülmektedir. Kıyı kesimlerinde sonbahar, iç kesimlerinde ilkbahar ikinci derecede yağış mevsimidir. Yıllık yağışların sadece ortalama %4’ü yaz aylarına dek gelmektedir.  Kıyı kesimlerinde kışları hemen hemen hiç kar yağmamakta, yağsa da nadir yağmaktadır. İç kesimlerde ise kar bol yağmaktadır.

Akdeniz akarsuları

Akdeniz bölgesinde denize ulaşan başlıca akarsular, batıdan doğuya doğru, Dalaman Çayı, Kocaçay, Alakır Suyu, Aksu, Köprü Suyu, Manavgat Çayı, Göksu, Tarsus Çayı, Seyhan, Ceyhan ve Asi ırmaklarıdır. Bu suların hemen hepsinin akışı hızlı ve mevsimine göre değişken, suları yazları daha az, kışları daha fazladır.

Akdeniz gölleri

Göller bölgenin batı kesiminde kümelenmişlerdir. Doğudaki tek göl Hatay Ovası’nın ortasındaki Amik Gölü’dür. Batıda bulunan göllerin sayısı çoktur. Bu yüzden bu kesime Göller Yöresi denir. Ayrıca buradaki Akdeniz göllerinin çoğu büyüktür. Yöredeki 4 büyük gölden batıdaki ikisi yani Burdur Gölü ve Acıgöl dışarıya akışsız ve tuzludur. Doğudaki Eğridir Gölü ve Beyşehir Gölü ise dışarıya akışlı ve tatlı su gölleridir.

Akdeniz bitki örtüsü

Akdeniz iklimi tarla tarımından ziyade ağaç ürünleri için daha elverişlidir. Buna rağmen tarla ürünleri de önemli üretim alanı kaplamaktadır. Yaklaşık arazinin % 20’sinde tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Türkiye’nin turunçgiller üretiminin yaklaşık 5/4’ünü Antalya, İçel ve Hatay karşılamaktadır.

Akdeniz turizmi

Akdeniz  tatil yerleri turizm ve ulaşım seçenekleri konusunda oldukça gelişmiş bir bölgemizdir. Bölgeye hem Türkiye içinden hem de yurtdışından kendilerine sunulan tatil fırsatları ve Akdeniz turları ile her yıl yüzbinlerce turist ziyarete gelmektedir. Akdeniz bölgesi tam bir turizm cennetidir. Bölge’nin doğal güzellikleri yanında Akdeniz tarihi eserleri iç ve dış turizmde önemli sayıda turisti bölgeye çekmesi ile ülke ekonomisine katkıları açısından çok önem taşımaktadır. Kıyı boyunca yer alan doğal plajları, konaklama tesisleri Akdeniz otelleri, Akdeniz tatil köyleri Akdeniz turu ile bölgeyi ziyaret eden çok sayıda turistin ihtiyacını karşılayacak kapasitedir. Akdeniz tatil yerleri için her yıl bu tesisler yenilenmekte ve yeni Akdeniz otelleri ve Akdeniz tatil köyleri hizmete sunulmaktadır. Akdeniz kara ulaşımı için ülkenin her tarafından Bölge’ye seferler yapan çok sayıda otobüs firması bulunmakta olup, Akdeniz deniz ulaşımı ve Akdeniz hava yolları da her türlü ulaşımı sağlayacak kapasitededir…

Akdeniz tatili yapacak olanlara şimdiden keyifli ve mutlu tatiller dileriz.