AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Altınbeşik mağarası milli parkı

Altınbeşik mağarası milli parkı Akdeniz Bölgesi’nde Antalya ili sınırları içindedir. Üst katında sarkıt ve dikitler bulunan 3 katlı bir mağara sistemidir. Orta Torosların karstik yapısını taşır.

Antalya ilinin Akseki İlçesine bağlı İbradı Beldesine 7 km uzaklıktaki Ürünlü Köyü yakınlarındadır. İbradı’ya kadar ulaşım yolu asfalt, İbradı – Ürünlü arası ise stabilizedir. Milli park kapsamında koruma altına alınmış olan mağaraya gitmek için köyden Manavgat Çayına doğru 5 km’lik patika yol boyunca ilerlemek gerekir.

Mağaranın girişinden itibaren ilk 200 metrelik kısım mağaranın alt seviyesini oluşturur. Bu alan sürekli su altındadır. Mağaranın şu ana dek araştırma yapılabilen kısmı kollarıyla beraber 2200 metre civarındadır. Mağara, girişten itibaren 125 m uzunluğunda bir gölle başlar. Gölün derinliği bazı kısımlarında 15 metre derinliğe kadar ulaşır. Gölün ortasında doğal bir kaya blokundan oluşmuş köprü bulunur. Göl alanının sonunda 44 metre yüksekliğe sahip ve tüm salonu kaplayan dikeye yakın diklikte traverten bulunur. Bu kısımdan sonra 3 kolla devam eden mağaranın aktif kolu 8 metre yükseklikteki bir dereye kadar araştırılmıştır. Mağara, fosil kolun dışında, tamamen yarık ve travereten ile kaplıdır. Mağaranın asıl su kaynağının, giriş gölünün sonundaki travertenin dibinde olduğu düşünülüyor. Altınbeşik mağarası milli parkı ancak yaz ve sonbahar aylarında girişe uygundur. Kış ve ilkbahar aylarında çok büyük su boşalımları olur. Bu sebeple giriş mümkün olmaz.