AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Beyşehir gölü milli parkı

Beyşehir gölü milli parkı; İç Anadolu bölgesi, Konya il sınırları içinde olup Isparta ili ile komşu sınıra sahiptir. 1993 yılında milli park olarak koruma altına alınmıştır. 68,893 hektar yüz ölçümü vardır. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği 1121 metredir. Beyşehir gölü milli parkı hakkında bilgi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Beyşehir gölü; ülkemizin en büyük üçüncü gölü olma özelliğine sahiptir. İlk sırada Van gölü sonrasında ise Tuz gölü gelir. bu göllerin arkasında yüz ölçümü bakımından en büyük üçüncü göldür. Tatlı su gölleri arasında ise en büyük göl olma özelliğine sahiptir.

Gölün doğu kıyılarında, dorukları deniz seviyesinden 3000 metre yüksekliğe varan dorukları ile Dedegöl dağları yer alır. Bat kesiminden bakıldığında muhteşem bir manzara sunar bu görüntü. Göl suları turkuaz mavisi renge sahiptir. Göl içinde bulunan adalar ve çevresindeki dağlar ile ülkemizin en güzel gölleri arasında yer alır. Göl suları çiçekbalığı, sarıbalık, sazan, tatlı su levreği için yaşam alanıdır. Göl içerisindeki adalarda ve sığ kıyılarda balıkçıl, dalgıç ve yaban ördekleri ile pelikanlar kuluçka yapar. Göç dönemlerinde ise çeşitli türlerde su kuşları sürüler halinde göle uğrarlar.

Beyşehir Gölü, çevresindeki sulak alanlar, adalar, ormanlar ve barındırdığı farklı ekosistemler ile hem insan hayatı hem de doğal hayat için önemli bir konuma sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı milli park kapsamında koruma altına alınmıştır. Yörenin başlıca içme suyu kaynakları arasındadır. Kullanma ve sulama suyu kaynağı olması gibi ayrıca önemli bir özellik taşır. Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü ünvanına sahip olan Beyşehir Gölünün tarih boyunca bu özelliği, bölgenin daima bir cazibe merkezi olmasına sebep olmuştur. İlk çağlardan günümüze çeşitli uygarlıklar için ev sahipliği yapmıştır. Gölün yakın çevresi ve hatta göl içerisindeki bazı adalar da dahil olmak üzere irili ufaklı pek çok yerleşim merkezi olmuştur. Gölden yöre halkı içme suyu temin eder, tarım alanlarını sular, yaz aylarında ise yüzme ve balık avlanması gibi özelliklerinden faydalanır.

Beyşehir gölü milli parkı; T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğü tarafından koruma ve denetim altındadır. 8. bölge müdürlüğü tarafından yayınlanan http://bolge8.ormansu.gov.tr/8bolge/AnaSayfa/Milliparklar.aspx sayfasından Beyşehir gölü milli parkı hakkında ek bilgileri de inceleyebilirsiniz.