AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Muğla iline bağlı ilçelerden bir olan Bodrum; kuzeyde Güllük, güneyde Gökova körfezi arasında bir yarımada üzerinde yer alır. İlçenin toprakları engebelidir.

Bodrum

Muğla iline bağlı ilçelerden bir olan Bodrum; kuzeyde Güllük, güneyde Gökova körfezi arasında bir yarımada üzerinde yer alır.

İlçenin toprakları engebeli ve iç kesimlere doğru ovalık, kıyıları çok girintili çıkıntılı, toprak yapısı itibariyle çok fazla kalker içerikli alandan oluşur. Yarımada olarak mikro klima alan özelliği gösteren bir iklim yapısına sahiptir. Yaz ayları tipik Muğla iklimi gibi yazları sıcak ve kurak kışları ise oldukça ılık ve yağışlıdır.

Yapım, bakım, onarım ve işletmeciliği kapsayan yat turizminin merkezi olup, gulet kiralama yönünden en çok tercih edilen yerler arasındadır. İçmeler Tersanesi’nde ismi artık neredeyse Bodrum’la özdeşleşmiş gulet tipi tekne yapımı geleneği sürdürülmektedir. Tersane büyüklüğündeki tesiste modern teknoloji ile 30 metre uzunluğunda lüks yelkenli yatlar inşa edilebilmektedir.

Turizmden önce, ilçe halkı genellikle balıkçılık, süngercilik ve narenciye yetiştiriciliği yaparak geçimini sağlamakta idi. Son on yıllarda turizmin hareketlenmesi beraberinde halkın öncelikli geçim kaynağının turizm ve kolları olmasına sebep olmuştur. Artık bölge halkının başlıca geçim ve gelir kaynakları; deniz turizmi, eğlence turizmi ve yatçılık üzerinden oluşmaktadır.

Bodrum’da sosyal yaşam, özelikle turizm patlaması olarak adlandırılan 1980’li yıllardan itibaren tamamen değişim göstermiştir. İlçenin her yerinde turizm gelirlerinin oluşturduğu, ülkenin geneline nispeten yüksek bir sosyal yaşantı hakimdir. Yaz aylarında her türlü sosyal ve kültürel etkinliğin organize edildiği ilçede, kış ayları oldukça sakin geçer. İş yerlerinin büyük kısmı, yaz aylarında faaliyet gösteren turizm sektörüne yönelik eğlence yerleri ve konaklama tesisleridir.

Bodrum gece hayatı ile meşhur olmuş bir ilçemizdir. Diğer tatil beldelerine nazaran oldukça hareketli ve aktivitesi bol olan onlarca bar ve disco bulunur. Bodrum barları ve Bodrum diskoları ile meşhurdur dersek abartmış olmayız. Merkezindeki Barlar sokağı ve gümbet Barlar sokağı genelde tercih edilen lokasyonlarıdır. Bodrum’un gece hayatı gece sabahın ilk ışıklarına kadar sürer.

Bodrum’da “Bodrum tipi” mimari yapı tarzı büyük ölçüde korunmuştur. Evler genelde iki katlı, azami 120 m2, kapalı bahçeli, dış cephe beyaz boyalıdır. Bu özellikleri ilçeye uzaktan bakışta hemen göze çarpmaktadır. Sokakları ise diğer Muğla ilçelerine oranla nispeten daha dardır.

Güvercinlik, Torba, Gölköy, Gündoğan, Yalıkavak, Gümüşlük, Kadıkalesi, Turgutreis, Akyarlar, Bağla, Aspat, Ortakent, Bitez plajları güzellikleri ve değişik su sporları aktiviteleri yapmaya elverişli olması ile bilinir. Bodrumun tarihi kalıntıları ile yemyeşil ormanların iç içe olması bölgeye tatilcileri çeken en önemli unsurlar arasında yer alır.

Suyun berraklığı nedeniyle Akvaryum olarak da anılan Adaboğazı’nda 30 metreye kadar derinliği olan deniz tabanı çıplak gözle dahi görülebilir.

Karaada: Bodrum’a yaklaşık 6 km mesafede olan Karaada, şifalı sıcak suyu ile meşhurdur. doğal bir mağaradan çıkan bu suyun ve mağaradaki çamurun çeşitli rahatsızlıklar üzerinde iyileştirici yönde etkisi olduğu söylenir.

Bodrum tarihi yerleri

Bodrum tarihsel geçmişi ile eski pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bodrum yarımadasında Neolitik dönemden Osmanlı dönemine kadar irili ufaklı bir çok antik yerleşim karşımıza çıkmaktadır. Yarımadadaki en eski yerleşim izleri Gündoğan Peynirçiçeği mağarasında ele geçmiştir.

Leleg kentlerinden Myndos (Gümüşlük), Syangela (Alazeytin) onların dışındakilerin Halikarnassos’a, günümüzdeki Bodrum’a taşındığı söylenir. Bu kentlerde yer tespiti çalışmaları devam etmekle birlikte bu kentlerin Theangela (Etrim Kalesi), Side / Sibda / Karadağ, Pedasa / Konacık Gökçeler Kalesi, Madnasa Göltürkbükü / Kalekayığı Termera (Asartepe) Telmessos (Gürece kale tepe)’de olduğu düşünülür.

Mausoleion; ion tarzı tapınak bölümü, onun üzerinde basamaklı piramit ve en üstte atlı bir araba ile Mausollos ve Artemisia’nın mermer heykelciklerinden oluşan 42 metrelik dünyanın yedi harikasından biri sayılan anıt mezardır. Heykeller ve bazı kabartmalar bugün İngiliz British Museum’dadır. Eski kent bütünüyle bugünkü yerleşim alanlarının altında kaldığından eski döneme ait çok fazla kalıntı çıkarılamamıştır.

Antik Halikarnassos’un önem arzeden yapıları günümüzde anıt mezarın oturduğu temeller ve Hellenistik döneme tarihlenen Antik Tiyatro, Göktağ tepedeki antik kalıntılar, kentin batı tarafındaki Myndos şehir surları ve giriş kapısıdır.

Bu kentlerin yanı sıra Yarımada geç antik dönem yerleşimleri de bulunmaktadır. Bu yerleşimlerden Strabilos (Aspat) ve Anastioupolis (Kissebükü) yayılım ve büyüklük olarak diğerlerinden ayrılmaktadır.

Bodrum demişken Bu şirin ilçe ile özdeşleşmiş ünlü yazarımızdan da bahsetmeden konuyu kapatmak olmaz. Halikarnas balıkçısı olarak da tanına Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Bodrum hakkındaki dizeleri ile konumuzu bir sona bağlayalım 🙂

Yokuşun başına geldiğinde Bodrumu göreceksin.

Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin!

Senden öncekilerde böyleydiler.

Akıllarını hep Bodrumda bırakıp gittiler!

5 günlük Bodrum hava durumu için ekli linki ziyaret edin.