AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Dikiş dersleri

Kendi abiye elbise modelini dikmek isteyenler için dikiş terimleri  ve dikiş dersleri için ipuçları; biçki dikiş kategorimizde paylaşılmaktadır. Dikim dersi için bilgileri sayfalarımızdan takip edebilirsiniz.

Giyim dolayısı ile dikiş ve dikim kimilerine göre 650.000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Kimileri ise bu görüşe karşı çıkarak insanların Neolitik çağdan önce giysi kullanmadıklarını savunmaktadır. Fakat her iki görüşe göre ortak olan nokta insanların giyimi ve dolayısıyla dikişi ve dikimi binlerce yıldır kullandıklarıdır.

İlk dikiş makinesi’nin 1830 yılında Fransız Barthelemy Thimonnier tarafından icad edilmesinden binlerce yıl önce bile insanlar dikiş yapmakta idi. Dikiş makinesinin icadından önce iğne ve iplikle yapılan dikiş Thimonnier’in makineyi icat etmesi ile daha pratik bir hal almıştır. Gerçi makineyi icat ettiği dönemde Paris’teki terzilerin işlerinin elinden alınacağı iddiası ile hışmına uğrayıp, atölyesi yerle bir edilmesine rağmen makinenin getirdiği kolaylıklar zamanla kabullenilmiş ve yaygınlaşmıştır.

Dikiş makinesinin yaygınlaşması ile sadece meslek olarak dikim yapanlar haricinde zevk için, hobi amaçlı ya da kendi dikim ihtiyaçlarını kimseye gerek duymadan giderebilmek isteyenler de dikiş yapmayı öğrenmişlerdir ve öğrenmektedirler.

Kendi abiye elbise modellerini ya da dikmek istediklerini dikmek için dikiş öğrenmek isteyenlere yardımcı olmak ve dikiş terimleri ya da biçki dikiş teknikleri için bilgiler sunmak üzere yayınladığımız dikiş dersleri sayfamızda ve ilintili sayfalarımızda, dikiş ve dikime dair pek çok faydalı bilgiler bulabilirsiniz.

Dikiş dersleri için öncelikler dikiş terimi olarak kullanılan terimler hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. dilerseniz bunları kısaca açıklamaya başlayalım.

İplik yön nedir? Kumaşın dokuma sırasında uzunlamasına atılan ipliklere atkı denir.  Atkıların yönü iplik yönüne eşittir. Biçki sırasında patronları iplik yönüne göre kumaşın üstüne yerleştirmek gerekmektedir. Genelde iplik yönü patronların üzerinde bir çizgi ile gösterilmektedir. Aksi halde patronlar kumaş kat yerlerine veya kenarlarına paralel olmalıdır.

İlik nedir ? İliklerin düğme çapından 2 milimetre daha büyük olması gerekir. İlikler genellikle makinede yapılır. Pek çok ev tipi dikiş makinesinde ilik açma özelliği mevcut olup, dikiş makineniz varsa kitapçığından bu özelliğin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. İlikleri açmadan önce ufak bir kumaş parçasında deneme yapmanız önerilmektedir. İlikleri açmadan önce ilik yerlerini prova ederek kontrol etmeyi ve işaretlemeyi unutmayınız.

Maine çekmek nedir ? Makine çekmek; makine ile dikişi kapatmak ya da iki kumaşı birleştirmek için kullanılan terimdir. Makine çekmeden önce ipliğin gerektiği kadar gerilmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Daha fazla bilgi için dikiş makinenizin el kitapçığına da bakabilirsiniz.

Tüylerin yatış yönü nedir ? Kadife, çizgili pelüş ve loben (aba) gibi kumaşlarda tüylerin yatış yönünü saptamalısınız. Bunun için elinizi kumaşın yüzeyine sürün. tüyler yatacak ya da kalkacaktır. Tüylü kumaşlarda tüm parçaları tüylerin yatış yönüne göre biçmeniz gerekir. Tüylerin yatış yönü patronlarda çizgili olarak verilmektedir.

Çevirerek dikmek nedir ? Diktikten sonra çevrilen parçaları bu şekilde dikmeniz gerekir.  Bu parçalarda dikiş payları parçaların içindedir. Dikiş kenarlarının düz kalmasını sağlamak için dikiş payı 3-4 milimetreden fazla geniş olmamalıdır. Dikiş payının yuvarlak kenarlarını bir kaç kez çıtlatın ve köşelerini verev kesin. V yaka gibi sivriliklerde dikiş payını dikiş çizgisine kadar çıtlatmanız gerekir. Düz kenarları çevirirken önce dikiş payını ütüleyerek açın. Parçayı ters yüz ettikten sonra çevrilmiş olan kenarları özenle teyelleyip ütüleyin.

Dikiş dersleri için ilk etapta paylaştığımız ön ipuçları bunlar olup, ilerleyen günler de biçki dikiş teknikleri ile ilgili ayrıntılı açıklamalar ve bilgiler de kendi abiye elbise modelleri ve elbiseleri ya da kıyafetlerini dikmek isteyenleri bilgilendirme amaçlı olarak ayrıca dikim dersleri için yeni ipuçları ile paylaşılacaktır.

Sayfalarımızı ziyaret ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.