AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Dikiş terimleri

Abiye elbiseler ya da kıyafet ve elbise dikimi için bilmeniz gereken dikiş terimleri hakkında bilgilendirme yazımızdan dikiş terimi açıklamalarımızı inceleyebilirsiniz.

Kumaşı esnetmek nedir? Bir dikiş kenarının esnetilmesi modeli biçimlendirmek için gerekli olabilir. Bir kumaş parçasında esnetilmesi gereken kenar, dikişin bitmiş halinden daha kısadır. Açıklamaları içeren sayfanın patrona bakış bölümünde dikişin bu kısmı bir dizi nokta ile belirtilmektedir. Kumaşı esnetmek için buharlı ütü ile kenarı ütülerken aynı zamanda istediğiniz boya getirmek için elinizle de çekebilirsiniz. Kumaşın ütüye vereceği  esnemeyi görmek için önce bir parça kumaş üzerinde deneme yapmanız önerilmektedir.

Kumaşı yedirmek nedir?  Bu işlem bir modele biçim vermek için uygulanmaktadır. Örneğin omuz dikişlerinde, patronda yedirilmesi gereken kenar bitmiş halinden daha uzun olarak verilir. bu modelde arka omuz kenarları ön omuz kenarlarından daha uzundur. Kenarları birleştirme sırasında arka parçayı ön parçanın uzunluğuna göre yedirin. Bu işi kolaylaştırmak için dikiş çizgisine bitişik bir yardımcı ip geçirin ve bu yardımcı ipliği gerekli uzunluğu elde edinceye kadar çekin. Bu yapılan işleme kumaş yedirme denir.

Kumaşı büzmek nedir? Uzun bir kumaş parçasını istenen bolluğa getirmek demektir. Genellikle uzun kumaş parçaları birleştirileceği düz kumaş parçasının bolluğuna getirmek için büzülür. işaretli dikiş çizgisinin sağına ve soluna 0.5 cm ende dikiş atın. Alttaki ipliği çekerek parçayı istenen bolluğa getirin, uçlara batırdığınız birer toplu iğneye ipliğin fazlalılığını sarın. Parçanın optik olarak düzgün görünmesi için büzgü kıvrımlarını dağıtın. Makine çektikten sonra büzgü yaptığınız dikişi sökebilirsiniz. Büzmeniz gereken uzun parçalara kısa büzgü dikişleri yapın ve bu kısa bölümleri tek tek büzün.

Dikiş terimleri için açıklamalar, sitemiz bünyesinde yayınlanacak dikiş dersleripervaz nedir? benzeri dikim terimleri için açıklamalar yapılan yeni sayfalarımızda yayınlanmaya devam edecektir. Kendi abiye elbise modelini dikmek isteyenler için biçki dikiş dersi niteliğinde açtığımız kategorimizden dikiş ipuçları için önerilerimizi ve dikim terimleri hakkındaki açıklamalarımızı takip edebilirsiniz.