AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Emzirme bebeğin en ideal besini en doğal yol ile temin etmesini sağlar. Anne sütü emzirmek bebek psikolojisi ile fiziksel ve zihinsel gelişimi için en ideal besini tedarik etme yoludur.

Anne sütü ve bebek emzirme teknikleri

Emzirme bebeğin en ideal besini en doğal yol ile temin etmesini sağlar. Anne sütü emzirmek bebek psikolojisi ile fiziksel ve zihinsel gelişimi için en ideal besini tedarik etme yoludur. Bebeğin emzirilmesi ile verilen anne sütünün ilk 6 ay boyunca bebeklerin tüm besin ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli olduğu uzmanlar tarafından defalarca açıklanmıştır.

Bebek emzirme anne sütü alan çocuğun zihinsel ve fiziksel olarak büyüyüp gelişmesine katkı sağlamasının dışında psikolojik olarak anne ile bebek arasında sıkı bir bağ kurulmasını ve böylece duygusal doyuma da neden olur.

Yeni anneler doğum sonrası yoğun annelik duygusunu yaşamaları neticesinde emzirmeyle ilgili endişeler taşımaya başlar. Özellikle ilk defa anne olmuş kişiler emzirmek konusunda tecrübesiz olmaları neticesinde nasıl davranmaları gerektiği konusunda sıkıntılar yaşayabiliyor. Anne sütü aslında mucizevi niteliklere sahiptir. Bebeğin tüm besin ve vitamin ihtiyaçlarını karşılayabilir. İlk dönemde gelen birkaç damla halindeki sarımsı bir rengi olan kolostrum bebek için adeta ilk aşı görevi üstlenir. Bebek anneden süt emdikçe göğüslerdeki süt bezleri uyarılır ve süt yapımı hızlanır.

Emziren annelere tavsiyeler!

Emzirirken iyi besleyebilmek için annenin sakin ve rahat olması gerekir. Çoğunlukla 6.ay sonrası emzirilme sıklığı azalmaya başlar. Fakat, yaklaşık 2 yaşına kadar da bebeğin emmeye devam edebileceği göz önüne alınmalıdır. Annelere emzirme rahatlığı için bu süreç esnasında kendi düzenlerini kurmasını öneriyoruz. Rahat pozisyonda emzirmek için kendisine ev içinde bir yer belirlemesi doğru olur. Annenin o esnada rahat olması, emzirme anının da huzurlu geçmesine fayda sağlar. Anne koltuğunda ayaklarını uzatıp rahatça bebeğini emzirebilir. Bu amaçla tasarlanmış emzirme koltukları piyasada satışa sunulmaktadır. Bebek odasına alınacakların listesini hazırlarken, bütçe uygun ise emzirme koltuğu da eklemek sizi pişman etmez.

Emzirme Koltuğu özellikleri nasıl olmalıdır ?

Emzirme koltuğu modelleri çoğu zaman berjer ve sallanan tarzda olacak şekilde iki çeşit olarak imal edilir. Berjer koltuklar yere basan tarza sahip olduklarından sağlam olurlar ve ihtiyaç bittikten sonra salonda ya da evin farklı bir alanında da kullanılabilir. Eğer alçak tip berjer alırsanız bunu daha sonra çocuğunuz odasında kullanma imkanına sahip olur. Berjerin ayak ucu kısmına ayakları uzatmak için puf yaptırılabilirsiniz. Özel olarak emzirme koltuğu olması amacıyla tasarlanan berjer koltuklar kendi pufu ile birlikte üretilir.

Emzirme koltuğu seçimi yaparken önemsemeniz gereken bir diğer detay ise; koltuğun sırtınızı destekleyecek yapıda olmasına dikkat etmeniz gerektiğidir. Emzirme bittikten sonra doğal olarak bebeğin gazını çıkarma işlemi yapacaksınız. Bu açıdan emzirme için kullanılacak koltuk rahatlık açısından son derece önem taşır.

Berjer emzirme koltukları haricinde sallanır tarzda emzirme koltukları da vardır. Bu koltukları kullanan anneler genellikle bebeği emzirdikten sonra dinlenme amaçlı şekerleme yaparlar. Özellikle ilk aylarda bebek çok sık emzirileceği için emzirme koltuğu anneyi rahat ettirmelidir. İkiz bebeğe sahip anneler için aynı anda emzirirken iki kolu da dolu olacağından emzirme koltuğu genişlik ve konforu çok daha büyük önem taşır. Sallanabilir emzirme koltuk modelleri itibari ile bebeğe anne karnındaki ritmi anımsatır bu da onun daha çok rahatlamasına yardımcı olur.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise bu koltuğun mobilyasının sağlığa elverişli yapıda olmasıdır. Bebek memeden kesildiğinde çoğunlukla odadan çıkarılmaktadır. Taşıma kolaylığı açısından hafif yapıda olmasını tercih etmenizi öneriyoruz. Koltuğun kaplama kumaşı için bebeğinizin kusma ihtimali göz önüne alıp silinebilir nitelikte olmasına dikkat etmenizi öneririz. Almadan önce koltuğun kolçak denilen kısımlarının rahat olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Özellikle klasik emzirme tarzı denilen kucaklama pozisyonu alındığında kol, koltuğun kolçak kısmına dayanılır. Bu sebeple emzirme koltuğunda kolçak rahatlığı büyük önem taşır.

Emzirme teknikleri hakkında bilgiler, ipuçları ve uyarılar!

Bebek emzirme teknikleri için öneriler paylaşmadan önce anneler tarafından bebeğin emzirilmesi esnasında yapılan önemli hataları notlar halinde sıralayalım. Böylece emzirirken nelere dikkat etmek gerektiği aklınızın bir köşesinde kalmış olur.

Doğum sonrası hızla zayıflama çabası yanlıştır!

Yeni anneler tarafından en yaygın yapılan hatalardan biri de emzirme dönemi sırasında, hamilelik sürecinde alınan fazla kilolardan kurtulma çabasıdır. Elbette anne dikkatli diyet yapmalıdır fakat hızlı bir zayıflama sürecine girmemesi gerekir. Zira annenin aldığı besinler ve tükettiği sıvı aynı zamanda süt üretimine de doğrudan etki yapar. Emziren anneler için en ideal besin maddeleri süt ürünleri, et, protein, sebze ve meyve tüketimidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme ile hem anne sütü arttırma sağlanır hemde sütün kalitesi yükselir.

Bebek emzirme süresi her bebek için değişkendir!

Çoğunlukla her 3 saatte bir emzirmesi gerektiği söylenir. Aslında tüm bebeklerin emme ritmi farklıdır. Bu sebeple bebeğin her meme emmek istediğinde mutlaka emzirmeniz önerilir. Hatta istediği takdirde saat başı dahi emzirebilirsiniz. Mutlaka emzirme süresi için 3 saat geçmesini beklemeyin. Dip bir not ilave edelim. İlk bir ayda, uykuda bile olsa en geç 3 ila 3.5 saatte bir mutlaka bebeği emzirin. Eğer emzirdikten sonra tekrar uyutmada zorluk çekiyorsanız bebek uyutma ipuçları paylaştığımız ekli sayfaya da göz atmanızı önerebiliriz.

Anne sütü alan bebeğe su içirmek ilk 6 ay gereksizdir!

Anne sütü ile beslenen bebekler ilk 6 ay boyunca su içme ihtiyacı duymaz. Zira anne sütü yüzde 80 oranında sudan oluşur ve bebek su ihtiyacını anne sütü sayesinde temin eder. Bu sebeple bebeğim susuz kalır endişesine kapılmanız gereksizdir. Özellikle belirtelim ve ısrar ile ilk 6 ay mutlaka bebeğinizi bol bol emzirmenizi tavsiye ediyoruz. Bunu sadece biz değil tüm dünya sağlık örgütleri tavsiye etmektedir.

Emziren anneler ağır egzersiz hareketli yapmaktan kaçınmalıdır!

Anne eğer emziriyorsa mutlaka ağır egzersizden kaçınması gerekir. Zira ağır spor ve egzersiz yapmak sütte laktik asidi artırır. Bunun neticesinde çoğunlukla bebek anne sütünü reddeder. Emziren annelerin yoga, pilates, yürüyüş ve hafif egzersizler yapması çok daha uygundur.

Bebeğime sütüm yetmiyor endişesiyle mama vermeyin!

Doğum sonrası göğüslerden gelen ilk süte kolostrum denir. Miktarı yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar olur ve bu miktar bebek için yeterlidir. Düzenli olarak emzirme denemeleri yapılarak 3-4 gün sonra bebeğe yeterli miktarda süt gelmesi sağlanabilir. Bu yüzden kaygılanmanıza gerek yoktur. Bebek eğer yeterli miktarda kilo alıp, yaşına uygun oranda dışkı ve idrar ve dışkı çıkartabiliyorsa bu durum sizin sütünüzün onun için yeterli olduğunun belirtisidir. Bebekler bazı durumlarda açlıktan ziyade fiziksel ya da duygusal temas istemiyle daha sık emme arzusu gösterebilir. Bu sizi bebeğe sütüm yetmiyor” yanılgısına düşürmesin. Doktorunuza danışmadan kesinlikle bebek 5 aylık olmadan önce “sütüm az” endişesi ile anne sütü haricinde ek gıda vermeye başlamayın.

Bebeğe vitamin takviyesi yapmak doğru değildir!

Anne sütüyle beslenen bebekler vitamin ihtiyacı duymaz. Sadece ilk bir yıl boyunca güneşten alması gereken D vitamini için takviye yapılması yeterlidir. Diğer tüm vitamin ihtiyaçlarını anne sütü ile temin edebilirler.

Kilo almamak için bebeği emzirmemek hatalı bir davranıştır!

süt veren annelerin yaptığı yanlışlardan bir tanesi de kilo alacağım kaygısı ile emzirmeyi erken kesmeleridir. Oysa emzirmek rahmin daha iyi toparlanması ve vücudun sıkılaşmasında yardımcı etkendir. Dengeli ve sağlıklı beslenildiği takdirde bebeği emzirmek kilo alma sebebi değildir.

Emzirirken parfüm veya kokulu sabun veya kullanmayın!

Emme sürecinde olan annelerin vücut kokuları değişimine sebep olacak parfüm, deterjan ya da kokulu sabunlar kullanması doğru değildir. Bebek bu koku değişimleri neticesinde anne kokusunu yabancı algılayıp memeyi reddedebilmektedir.

“Emzirirken canım yanıyor” gerekçesiyle emzirmeyi kesmeyin!

Bebekler emzirilirken can yanmasına sebep olabilir. Bunun nedeni ise; bebeğin emme esnasında meme ucunu doğru bir şekilde alamamasından kaynaklanır. Bebek sütü emme esnasında sadece memenin en ucunu aldığında bu işlem acı verir. Bu acıyı engellemenin en güzel yolu emme pozisyonunu değiştirmektir. Bebeğin yeterli süt emmesi ve doyabilmesi için öncelikle bebeğin rahat bir emme yapabilmesi gerekir. Bu sebeple göğsü iyi kavraması gerekir. Sadece göğüs ucunu değil, çevresindeki koyu halkalı alanı da emmesi önemlidir. Meme ucunda bulunan kahverengi kısmı bebeğinizin ağzına verip doğru pozisyon alınabilir ve bu sayede acısız emzirmek mümkün olur.

Bebeğimi ne zaman sütten kesmeliyim?

Uzmanlarca; Bebeklere ilk altı ay boyunca anne sütü dışında bir besin verilmemesi gerektiğini ifade edildiğini belirtmiştik. 6 aylıktan sonra ise yavaş yavaş anne sütüne ek mama verilmesi uygundur. Bu mamanın verilmeye başlaması ile anne sütünün hemen kesilmemesi gerekir. Bebeği sütten kesme zamanı 1 yaşından önce olmamalıdır. Bu dönem sonrası aşamalı şekilde sütü kesme işlemi yapabilirsiniz. Israrla yapılamadığı takdirde formül sütler kullanabilirsiniz. Bu geçiş süreci bebeğinize de yardımcı olur.

Bebeği emzirmeyi bırakmak ilk başta duygusal bir deneyim yaşatabilir, bittiği için üzüntü duymanıza neden olabilir. Fakat sonunda vücudunuzun eski ve normal hale dönmesi sizi mutlu edecektir.

Emzirmeyi bırakmak için zaman konusunda acele etmeyin. Doktorlar çoğu zaman bebeği sütten kesmek için en doğru zamanı annelerin kendisinin bulmasını tavsiye eder. Çocuğun durumunu en iyi gözlemleyebilecek kişi annenin kendisidir ve sütten kesme işlemini de aşamalı bir süreç ile kendisinin belirlemesi en uygunudur.

Emzirme işlemi bebek için sadece bir besin kaynağı değildir. Aynı zamanda bebeğin kendisini güvende hissedip, anne ile yakınlaşmasını sağlar. Duygusal açıdan bebeğin sütten kesilmesi işlemi başarıyla sonuçlansa ise bu aradaki bağ zayıflamaz aksine daha da güçlenir.

Emzirmeyi bırakma aşamaları için dikkat edilmesi gerekenler!

İlk başta bebeğe süt vermeyi bırakmaya karar verdiğinizde mama vermeyi tercih edebilirsiniz. Bebeğe mamanın tat ve kokusuna alışması için zaman tanıyın. Onu zorlamak yerine daha yumuşak bir tavırla, eğlenmesini sağlayarak yedirmeye çalışın.

Bebeğin normal emzirme saatlerinde mamaları da ekleyip öyle besleyin. Bazı öğünler de sadece mama verip onunla doymasını sağlayın.

Bebek emzirme teknikleri için detaylı bilgiler ayrıca ekli videoda verilmiştir. onu da izlemenizi öneririz. Size ve bebeğinize sağlıklı günler, mutlu ve uzun ömürler dileriz.