AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Gala gölü milli parkı

Gala gölü milli parkı; Marmara bölgesi’nde, Edirne il sınırları içinde yer alır. 1991 yılında tabiat koruma alanı, 2005 yılında ise milli park olarak koruma altına alınmıştır. Gala gölü milli parkı hakkında bilgi için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Milli parkın yüz ölçümü; 6090 hektarlık alanı kapsar. Bunun 3090 hektarlık kısmı sulak alan, 3000 hektarlık alanı ise ormanlık alandır.

Sulak alan, göl ve orman eko sistemleri ile eko sistemlerde yaşayan çeşitli canlı türlerini barındırır. Burada yaşayan 111 kuş cinsi, nesli tükenme tehlikesi yaşayan veya nadir bulunan türler arasındadır. Özellikle tepeli pelikan (Pelecanus crispus), bayağı aynak (Plegads falcinellus) ve küçük karabatak (Phalac rocorox pygmeus) gibi nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin yaşam alanı olması Gala gölü milli parkı kaynak değeri olmuştur.

Gala gölü milli park alanında, 163 kuş türü tespit edilmiştir. Bu kuş türlerinin 46 tanesi yerli, 27 tanesi kış göçmeni kuşlar ve 90 tanesi ise yaz göçmeni kuş türleridir. Kuş çeşitlerinin bir arada görülmesi için en uygun zaman zaman dilimi; ilkbahar döneminde nisan ve mayıs ayları, sonbahar döneminde ise eylül ve ekim aylarıdır.

Gala gölü milli parkı’nda yaşayan balık türü olarak, 16 balık cinsi tespit edilmiştir. Yılan balığı, sudak, sazan ve turna gibi ekonomik değeri yüksek olan balıklar göl suları içinde yaşamaktadır.

Milli Parkı sınırları içerisinde  arazi kullanma, su ürünleri emvali üretim ve avcılığı, ve benzeri insan faaliyetlerinden kaynaklı birçok etkenin koruma altındaki bu sahaya olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi  için 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’ nun 4. maddesi gereği 31 Temmuz 2009 tarihinde Uzun Devreli Gelişim Planı yapımı işi ihaleye verilmiştir. Yapılan bu plan onaylanarak 15 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Gala Gölü milli parkı; T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü koruma ve denetimindedir.  1. bölge müdürlüğünün yayınladığı edirne.ormansu.gov.tr/Edirne/AnaSayfa/GalaGolu/GalaGolu_tanitim.aspx sayfasından Gala gölü milli parkı hakkında ek bilgileri de inceleyebilirsiniz.