AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Güneydoğu Anadolu turu için; görülecek yerleri ve turistik mekanları nerelerdir? Güneydoğu Anadolu’daki uygarlıklara ait tarihi eserler nerededir?Güneydoğu Anadolu’nun illeri ve iklimi hakkında bilgiler için sayfamızı inceleyin.

Güneydoğu Anadolu bölgesi; kuzey doğuda Doğu Anadolu bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu bölgesi, batısında Akdeniz bölgesi ile komşudur. Ayrıca ülke sınırlarını kapsadığı güneyinde ise Suriye ve Irak ülkelerinin topraklarına komşuluk eder. Özellikle doğal güzellikleri ve tarihi eserleri ile farklı bir güzellik açısı yakalar.

Güneydoğu Anadolu’nun iklimi

Bölge herhangi bir denize komşu değildir. Bu nedenle tüm mevsimlerde, oldukça farklı değerlerde sıcaklıklar görülür. Güneydoğu Anadolu bölgesi iklimi genelde Akdeniz ikliminin etkisinde kalır. Buna karşın kışları da çok soğuk geçer. Bu nedenle bu bölge ikliminde; hem karasal, hem de Akdeniz ve çöl iklimi karşımı bir ikliminin olduğunu söylememiz yanlış olmaz . Yazları aşırı sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve don olayına rastlanılır.

Güneydoğu Anadolu’nun adı; Türkiye’nin güneyinde ve Anadolu’da topraklarının bulunmasından gelir.  Semavi dinler bakımından kutsal topraklara yakınlığı ve birçok peygambere ev sahipliği rivayetinden dolayı kutsal bir bölge olarak’ta kabul edilir.

Güneydoğu Anadolu illeri

Bu bölgenin illeri; yeni ve eski birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İllerinin çoğu, üç ilahi kutsal din mensuplarında peygamberler şehri olarak  adına kabul edilir. Ayrıca; birçok etnik kökeni içerisinde barındırmış, barındırmaya devam eden illerdir. Bölgede toplam 9 il bulunur.

Güneydoğu’nun milli parkları

Türkiye’nin milli parkları kapsamında koruma altına alınan 2 milli park Güneydoğu bölgesi sınırları içerisinde yer alır.

  • Nemrut Dağı milli parkı (Adıyaman – Kahta)
  • Tek Tek Dağları milli parkı (Şanlıurfa)

Güneydoğu Anadolu turizmi ve tarihi yerleri

Güneydoğu Anadolu’nun turistik tarihi yerleri çok sayıdadır. Gezilmesi gereken ve görülmesi önerilen başlıca yerleri ise alttaki gibi sıralayabiliriz.

  • Gaziantep’te; Zeugma antik kenti, tarihi Antep evleri, Düllük antik kenti, Gaziantep Kalesi, Kasteller, tarihi kiliseler ve müzeler ve anıt mezarlar.
  • Adıyaman’da; Nemrut, Arsameia Ören Yeri (Nymphaios Arsameia’sı), Karakuş Tümülüsü (Kadınlar Anıt Mezarı), Beştepeler, Kaya mezarları ve mağaralar.
  • Diyarbakır’da; Şeyh Mutahhar Camii, Behram Paşa Camii, Mar Petyun Keldani Kilisesi, Deliller Hanı, Sipahiler Çarşısı, Latifiye Medresesi , Hasan Paşa Hanı, Diyarbakır Müzesi, Dicle köprüsü (10 gözlü köprü), Sülüklü han, Diyarbakır surları, Asur Kalesi ve Artuklu Sarayı.
  • Şanlıurfa’da; Balıklıgöl camii, Harran üniversitesi ve yakın tarihte bulunan ve dünya’nın en eski kült yapılar topluluğu olduğu kabul edilen Göbeklitepe öncelikli gezilmesi ve görülmesi için öneri yapılan yerleridir.

Güneydoğu Anadolu ekonomisi

Bölge’de ekonomi Antep dışında sanayi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.  Bölgenin geniş düzlükleri olması tarım için önemli bir avantaj sağlar. Fakat yaz mevsiminin kurak geçmesi, üretim açısından sorun teşkil etmektedir. Son yıllarda yapılan sulama kanalları ve barajlar ile bu sorun çözümlenmeye çalışılmaktadır. Yöreye özgü tarım ürünü antepfıstığı dünya genelinde bilinir ve tanınır. Ayrıca buğday, incir, karpuz, keten, kırmızı mercimek, nohut, pamuk, susam, zeytin üretimi de yoğun şekilde yapılmaktadır. Bölgede sığır yetiştiriciliği kısmen yapılıyor olsa da, çoğunlukla küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaygındır. Hayvancılık sektörüne yönelik Türkiye’de bir ilk olacak Organize Hayvancılık Bölgesi için Diyarbakır’da çalışmalar yapılmaktadır.

Güneydoğu Anadolu bölgesinin genel özelliklerini maddeler halinde sıralarsak;

  • Bu bölge toprak bakımından en küçük bölgedir.
  • Yine en az ormanların bulunduğu bölgedir.
  • Ekonomisinde tarım geniş yer tutar.
  • Fosfat ve Petrol üretimi ülke içerisindeki bölgelere göre sıradadır.
  • Ülkenin en büyük baraj gölleri yine bu bölgede yer alır.

Gibi daha birçok maddeyi buraya yazabiliriz. Bölge hakkında daha kapsamlı bilgiler edenmeniz için il tanıtım sayfalarımızda hazırlanmaktadır.