AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

İç Anadolu Bölgesi

İç Anadolu turu için; görülecek yerleri ve turistik mekanları nerelerdir? İç Anadolu’daki uygarlıklara ait tarihi eserler nelerdir? Bu soruların cevapları ile İç Anadolu illeri ve iklimi hakkında bilgileri sayfamızdan inceleyin.

Türkiye’nin toprak bakımından en büyük bölgesi İç Anadolu’dur. Bünyesinde de büyük illeri barındırır. Toprak bakımından en büyük birinci ve ikinci il olan Konya ve Sivas bu bölgede bulunur. Ayrıca Türkiyenin başkenti olan Ankara’da yine bu bölgededir. Neredeyse tüm bölgelere en çok komşuluğu bulunan bölgedir. Bölge güneyde Akdeniz, kuzeyde Karadeniz, doğuda Doğu Anadolu, güney doğuda Güneydoğu Anadolu ve batıda Ege bölgesine komşudur.

İç Anadolu iklimi

İç Anadolu bölgesi Türkiye’nin tam iç bölgesinde yer alması dolayısı ile kompleks olarak birçok iklimden etkilenir. Baskın iklim türü ise karasal iklimdir. Yani yazları sıcak ve kurak, kışları çok soğuk ve kar yağışlıdır. Bitki örtüsü yine iklim ile paralel hareket ederek yetişen bozkır bitki örtüsüdür. Bölgede ormanlık alan çok azdır. Yaygın geçim kaynağı tarımcılık ve hayvancılıktır.

İç Anadolu İlleri

Bölge Türkiye Cumhuriyeti başkentini bünyesinde taşımaktadır. Bu nedenle yine gelişmişlik bakımından en ünlü ili Ankara’dır. Bölgenin illerini İç Anadolu bölgesi illeri başlığı adı altında incelersek şu sıralama ile karşılaşırız. Bunlar;

Bu şehirlerde Ankara, Kayseri, Eskişehir ve Konya büyükşehir belediyesi ünvanı taşıyan şehirlerdir. Ayrıca Afyonkarahisar, Bilecik, Çorum ve Tokat illerinin bazı ilçeleri bu bölge sınırları içerisinde yer alır. Fakat il merkezleri farklı bölgeye bağlı olduğundan bu bölge illeri arasında sayılmazlar.

İç Anadolu milli parkları

Türkiye’nin milli parkları kapsamında koruma altına alınan 7 milli park İç Anadolu bölgesi sınırları içerisinde yer alır.

İç Anadolu turizmi ve tarihi yerleri

İç Anadolu’nun turistik tarihi yerleri çok sayıdadır.

İç Anadolu’da gezilmesi gereken ve görülmesi önerilen başlıca yerleri

  • Tuz gölü (Ankara, Konya ve Aksaray arası)
  • Zemi Vadisi (Göreme)
  • Avanos (Nevşehir)
  • Kapadokya Peri Bacaları (Niğde, Nevşehir ve Aksaray arasında)
  • Sivas Balıklı Kaplıcaları (Kangal)

illere göre İç Anadolu turları ile gezilmesi gereken yerler ve görülmesi önerilen yerler

  • Ankara’da; Ankara Kalesi, Anıtkabir, Hacı Bayram Veli Türbesi, August Tapınağı, Roma Hamamı, Gordion (Frigyanın Başkenti), Kızılcahamam-Ayaş Kaplıcaları.
  • Kayseri’de; Erciyes Dağı Kayak Merkezi, Sultansazlığı Kuş Cenneti, Kapuzbaşı Şelaleleri, Gesi Bağları, Talas Kenti.
  • Kırşehir’de; Ahi Evran Türbesi, Hirfanlı Baraj Gölü, Seyfe Gölü, Cacabey Medresesi, Mucur Yeraltı Şehri.
  • Konya’da; Mevlana Türbesi, Alaeddin Tepesi ve Camii, Karatay Medresesi, Çatalhöyük Antik Kenti, Akşehir Nasrettin Hoca Şenlikleri, Balatini Mağarası, Ilgın Kaplıcaları.
  • Nevşehir’de; Peribacaları, Derin Kuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Hacı Bektaşi Veli Türbesi, Göreme Açık Hava Müzesi.
  • Yozgat’ta; Saat Kulesi, Yozgat Çamlığı Ulusal Parkı, Kerkenez Harabeleri (Keykavus Kalesi), Akdağ Ormanları.
  • Eskişehir’de; Porsuk Çayı, Midas Tapınağı, Yunus Emre Türbesi, Yazılıkaya Frig Vadisi (Midas Kenti), Uyuz, Çifteler ve Yarıkçı Hamamları, Çatacık Ormanları ve Mesire Yeri,İnönü Planör Kampı, Sivrihisar Ermeni Kilisesi.
  • Karaman’da; Hatuniye Medresesi, Yerköprü Şelalesi.
  • Sivas’ta; Buruciye Medresesi, Gök Medrese, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifa, Çifte Minareli Medrese, Sızır Şelalesi (Gemerek),Tödürge Gölü (Zara).
  • Çankırı’da; Çankırı Kalesi, Taşmescit, Bülbül Pınarı Dinlenme Yeri illeri ziyaret edenlere görmeleri ve gezmeleri tavsiye edilen öncelikli yerler arasındadır.

İç Anadolu ekonomisi

Bölgenin genellikle geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olsa da sanayi ile de geçim sağlanmaktadır. Bölgede İç Anadolu bölgesi sanayisi hakkında verebileceğimiz bilgiler şunlardır. En gelişmiş şehir olan Ankara’da birçok üretim gerçekleşen farklı dallarda fabrikalar bulunmaktadır. Sivas’ta Tüdemsaş fabrikası, Kırşehir’de Petlas lastik fabrikası, Aksaray’da Mercedes-Benz fabrikası, Konya’da Şeker fabrikaları ve Kayseri’de kompleks ürün üretimi gerçekleştiren birçok fabrika bulunmaktadır.