AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Kemer

Kemer ilçesi Batı Toros Dağları’nın eteklerinde, Antalya iline 43km. mesafede ve 52km. kıyı şeridi boyunca uzanan şeridi ile Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisidir.

Kemer tarihi

incelendiğinde; Bugün Kemer’in bulunduğu yerde, 1910’lu yıllarda Eski Köy adı ile bilinen ve dağlardan gelen seller sonucu göl ve bataklıklardan oluşan bir yerleşim yeri olduğu öğrenilmekte. Eski Köy halkı, kendilerini bu sellerden korumak için, dağların eteklerinde 23km. uzunluğunda, taş duvar örmüşler ve sonraları, bu duvar nedeniyle köylerine Kemer demişlerdir.

1960’lı yıllara kadar karayolu olmadığı için, ulaşımı sadece deniz yolundan sağlanan Kemer gelişimi özellikle, 1980 sonrasında hız kazanmış, Türkiye’nin en gözde turizm merkezlerinden biri haline dönüşmüştür.

Kemer tarihi geçmiş medeniyetlerin izleri ile de doludur. Bunun dışında başta gelen çekiciliklerinden birisi doğal güzelliğidir. Deniz, orman ve dağlar bir noktada birleşmektedir. Bölge tarihi yapıları içerisinde Phaselis Antik Kenti, Çıralı Yanartaş, Selçuklu Av Köşkü ve Idyros Antik Kenti ile çok sayıda antik kalıntı vardır.

Kemer gezilecek yerler

Phaselis Antalya Kumluca karayolu’nun 57. kilometresinden güneye döndüğünüzde yaklaşık 1 km. sonra Phaselis’e ulaşırsınız. Eski Phalis kenti M.Ö. VII. yüzyılda Rodos’lular tarafından kurulmuştur. Uzun yıllar boyunca Likya’nın doğu kıyısının en önemli liman özelliğini korumuştur. Phaselis’in Kuzey Limanı, Savaş Limanı veya Korunmuş Liman ve Güney Limanı olmak üzere 3 limanı vardır. Bunlar içinde en önemlisi güneydekidir. Kentin ortasında 20 ila 24 metre arasındaki genişliği ile muhteşem bir cadde bulunmaktadır. Hadrian Kapısı bu caddenin güney ucunda bulunur. Caddenin iki yanında gezinti yolları ve dükkanlar olup, bunların da yakınında hamamlar, Agora ve Tiyatro gibi kamu yapıları bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre; bu yapıların tarihinin M.Ö. 1. ve 2. yüzyıla kadar uzandığı ileri sürülmektedir. Kent merkezi ve 70 m. yükseklikteki plato’nun üzerinde kurulmuş olan yerleşim yeri arasında su kanalları vardır.

Küçük Hamam – Tiyatro Hamamı Tiyatronun önündeki yapıdır. MS. 3. veya 4.yüzyıla ait olduğu sanılmaktadır. Yapının büyük kısmı halen ayaktadır. içinde havuzun bulunduğu frigidarium (soğukluk), ikincisi ılıklık ve içinde külhanın bulunduğu Caldarium (sıcaklık) alanı olan birbirine paralel üç ana mekandan oluşmaktadır. Hipokaust sisteminin tuğla payeleri halen görülmektedir.

Büyük Hamam – Gymnasion Yazıtlardan anlaşıldığı üzere, burada iki ayrı atletizm şenliği tertiplenmekte idi. Gerisinde eğitim odaları olduğu anlaşılmıştır. Gymnasion; daha sonraki devirlerde başka amaçlarla kullanılarak özgün planını kaybetmiş ve palaestrası mozaik döşenmiştir. ( Bu mozaikler; 2006 yılında Ebruly (Ebru Dikmen) adlı gezgin tarafından keşfedilip tekrar gün yüzüne çıkarılmıştır.) Hamama güneyden iki kapı ile girilmektedir. Önce soyunma bölümüne buradan soğukluk ve ılıklık bölümüne geçilir. Yapılan kazı ve inceleme sonuçlarından; M.S. 3. yüzyıla ait olduğu sanılan hamamın duvarları ve döşemesi mermer kaplı olduğu anlaşılmıştır.

Hadrian Agorası Hadrian Dönemine (M.S. 117 M.S. 138) ait olduğu anlaşılmıştır. Büyük bir kapıyla kent meydanından giriş sağlanılmaktadır. Hadrianus’a ithaf yazıtında “Dikdörtgen Agora” diye anılır. Etrafı stoalar ile çevrilmiş olup bunların gerisinde de dükkanlar yer almaktadır. Kuzeybatısına M.S. 5. ve 6. yüzyılda eklenen Bazilika’nın üç pencereli apsisi halen ayaktadır. Burada büyük bir sarnıç görülmektedir. Kalıntılardan; caddeye bakan duvarının kenarında bir çeşme ile heykeller bulunduğu anlaşılmaktadır. Bunların arasında Rhodiapolisli Opramoas (Agora kapısı’nın iki yanında şükran kitabesi bulunmaktadır.) ve Saxa Amyntianus heykellerinin varlığı bilinmektedir.

Tiyatro Tiyatroya ana caddeden taş merdivenlerle ulaşılmaktadır. Giriş ve çıkışı iki yandadır. Hellenistik dönemde yapılan tiyatro’nun Roma dönemin’de değişikliğe uğradığı anlaşılmıştır. Yarım daire şeklindeki cavea, 20 oturma sıralı ve 1500-2000 kişiliktir. 4 merdivenle oturma sıralarına ulaşılmaktadır. İki katlı sahne binasının üst katı yıkıktır. Sahnesine beş ayrı kapıdan girilebildiği anlaşılmıştır. Sahne altına açılan altı küçük kapı’nın hayvan gösterileri yapıldığı dönemde, hayvanların orkestraya alınmalarıyla ilgili olduğu tespit edilmiştir.

Zeus Boulaios Tapınağı Zeus Boulaios tapınağı; Tiyatronun güneyinde yer alan ufak bir tapınaktır. Tapınak temonosu içerisinde, Nero ve Antoninus Pius’a ait yazıtlar içeren sunaklar ve heykel kaideleri bulunmaktadır.

Ayrıca denizin berraklığı, ormanın yeşilliği, deniz dalgalarının çam ağaçlarına kadar uzanması ve çam ağaçlarının plajlarda gölgelik olarak kullanılması oldukça cazip gelmektedir. Beldibi mevkiinden başlayarak Tekirova’ ya kadar olan tüm kıyı tamamen doğal plajdır.

Kemer merkezinde bulunan Belediye plajı, yat limanı yanında bulunan Ayışığı plajı. Phaselis plajı gibi yerlerde rahatlıkla denize girmek mümkündür. Konaklama tesislerinin havuz ve plajlarından da ücret karşılığı yararlanmak mümkündür. Kemer’den yakınında bulunan ve Beydağları milli parkı kapsamında koruma altında olan Olympos ve Phaselis antik kentlerine ulaşmak mümkündür.

Son yıllarda Söğüt Cuması, Altınkaya, Dere köy gibi yüksek yerlere safari turları da oldukça ilgi çekmektedir. Ayrıca yöredeki diğer çekiciliklerde mağaralardır. Bu mağaralar: Beldibi mağarası Antalya’nın 27 km güney batısında denizin kıyısındadır. Tarih öncesi kalıntılar da bulunmaktadır. Kemer de görülmesi gereken yerler arasındadır.

Bir diğer görülmeye değer mağara ise Molla deliği olup. Kemer‘ in batısında yükselen Tahtalı Dağı’nın doğu yamacında yer alır. Bu mağara Kemer – Kumluca karayolu üzerinde bulunan Aşağı Kuzdere veya Tekirova köylerinden ancak yaya olarak ulaşmak mümkündür. Her iki köyden de 3 – 4 saat yürümek gerekir. Kemer’de spor alanlarının yapılmasına devam edilmektedir. Tesislerin bünyesinde spor tesisi üniteleri bulunmaktadır. Güney Antalya Gelişim Projesinde çok amaçlı spor tesisleri kompleksleri yer almaktadır. Ayrıca su sporları ve dalgıçlık imkanları bulunmaktadır.

Antalya Ticaret Limanından başlayarak Çavuş (Adrasan) Beldesine kadar olan saha; Milli Parklar kapsamında koruma altında olan; “Olimpos Bey Dağları Sahil milli parkı”dır. Bu bölge içerisinde Topçam, Çaltıcak, Beldibi, Göynük, Kındıl Çeşme, Alacasu, Paselis, Olimpos gibi günü birlik piknik yerleri ve dinlenme tesisleri yer almaktadır.

Kemer halkı yaz aylarında genellikle Gödene Yaylası (Altınyaka), Yeşil Yaylası (Söğüt Cuması), Üçoluk Yaylası ve Belen Yaylası gibi yüksek kesimlere çıkmaktadır. Söğüt Cuması, Torosların üzerinde kurulmuş olup yaz aylarında oldukça meşhur olan Yeşil Yayla, Yağlı Pehlivan Güreşleri geleneksel hale gelmiştir ve Kemer tarihi sürecinde yerini almıştır.

Kemer Yat Turizmi bakımından önemli bir yere sahiptir. Yaz ve kış aylarında çeşitli ülkelerden gelen yatların bir merkezidir. Gelen yatlar burada günübirlik kaldıkları gibi uzun süre de kalmaktadırlar. 1986 Nisan ayında resmen tüm hizmet birimleriyle devreye giren yat limanı (Park Marina) 100 karada, 200 denizde olmak üzere 300 yat kapasiteli olup, çeşitli üniteler ile 24 saat hizmet vermektedir. Kemer Marinası Avrupa Çevre Eğitim Vakfı (FEEK) tarafından yürütülen Mavi Bayrak Kampanyası tarafından tespit edilen kriterleri sağlayarak 1993 yılında Mavi Bayrak ile ödüllendirilmiştir.

Ayrıca Kemer bölgesinde, Kemer (Merkez) Tekirova, Göynük, Beldibi, Çamyuva ve Kiriş sahilleri de Mavi Bayrak almaya hak kazanmıştır. Kemer’den civar koylara günübirlik turlar yapılmaktadır. Genellikle Likya bölgesinde böyle bir gezide ilk önce Phasellis’e gidilir ve ziyaretten sonra Olimposa devem edilebilir. Ayrıca Kemer’den ve Antalya’dan başlayarak “Mavi Yolculuk Turları” yapılabilir. Balıkçılık genellikle olta balıkçılığı olsa da ufak teknelerle de amatör balıkçılık şeklinde yapılmaktadır.

Kemer ulaşım

Kemere nasıl gidilir ? sorunuzun cevabı; için 2 alternatif mevcuttur. Akdeniz’in en tercih edilen turizm bölgelerinden biri olan Antalya Kemere ulaşım karayolu ve denizyolu olmak üzere 2 seçenektir.

Antalya merkezine 43 km uzaklığı olan Kemer’e Antalyadan düzenli olarak ve sıklıkla hareket eden ulaşım araçları vasıtası ile yaklaşık 1 saatlik orman, deniz ve dağ manzarası eşliğinde varılabilir. Özel araçlar ile bu süre yarım saat kadar sürmektedir. Antalya Muğla yolu olan D 400 Anayolu şu anda bölünmüş ve 4 şeritli bir yoldur. Turistik yatlarında seferler yaptığı Kemer denizden de eşsiz koyları ve görülmeye değer manzaraları ile unutulmaz anlara tanıklık eder.

Ülkemizin turizm cenneti olan mekanlarından birisi olan Kemer sizlere mükemmel ve unutulmaz bir tatil fırsatı sunmaktadır.

5 günlük Kemer hava durumu için ekli linki ziyaret edin.