AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Lüfer ızgara nasıl yapılır? Lüfer ızgara tarifi ve lüfer ızgara yapılışı için sitemizi inceleyin.

Lüfer ızgara

Lüfer ızgara nasıl yapılır? Lüfer ızgara tarifi ve lüfer ızgara yapılışı için sitemizi inceleyin. Lüfer ızgara yapımı için gereken malzemeler ve lezzet ipuçları sayfamızda paylaşıldı.

Lüfer ızgarası tarifi paylaşmadan önce balıklar ve lüfer balığının özellikleri hakkında ön bilgi sunalım. Tek bir familya üzerinden sınıflandırılan lüfer balığı (Pomatomus saltator) aslında boylarına göre isimlendirilir. 10cm’e kadar boyu olanlar “defne yaprak”, 11-15 cm arası boyu olanlara “çinakop“, 15-17 cm arası boyu olanlara “kaba çinekop”, 17-20 cm arası boyu olanlara “sarı kanat”, 21-30 cm arası boyu olanlara “lüfer” 30 cm’den büyük boyu olanlara ise “kofana” denir.

Lüfer balığı boğazın sultanı olarak tanımlanır. Pullu, sıkı, lop ve beyaz etli, yağlı göçmen bir balıktır. Balık mutfağının en sevilen lezzetleri arasında gelir. Denizin dip kesimlerinde yaşayan bir balıktır. Sırtı mavi yeşil hafif pulludur. Parlak kanı olup, eti beyaz mattır. Yüzgeçleri renksizdir. İstanbul boğazı ile Marmara denizi ve Karadeniz lüferi daha lezzetlidir. Akdeniz lüferinin tadı boğaz lüferi ile Marmara lüferine oranla daha yavan gelir.

Bu balığın öncelikle mevsiminde tüketilmesi gerekir. Eylül ayının ikinci haftası ile ocak ayına kadar olan zaman zarfında tüketilmesi önerilir. Diğer dönemlerde balığın neslinin devamı tehlikede olduğu için avlanmaması ve tüketilerek de avlanmaya özendirilmemesi önemlidir. Amerika ve Kanada’dan ithalatı yapılan bu balığın benzeri olan tirsi balığını aynı zamanda ada lüferi adı altında bazı balıkçılar vardır. Bu konuda dikkatli olmakta fayda var. Sanırız lüfer diye başka bir balık yemek istemezsiniz. sonra bu ne biçim lüfer diye balığa suç bulmayın 🙂 Lüfer hakkında bilgiler ve lüfer alırken dikkat edilmesi gerekenleri paylaştığımıza göre artık bu lezzetli balığın ızgarası için gereken malzeme listesini ve yapımını paylaşalım.

Lüfer ızgara malzemeleri

4 Adet Lüfer
1 rendelenmiş limon kabuğu
2 yemek kaşığı zeytin yağı
2 çay kaşığı kuru fesleğen
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı sumak
4 dal maydanoz yaprağı
1 kırmızı soğan
12 salkım domates

Lüfer ızgara tarifi

Lüferi ızgara yapmak için önce balıkların yan taraflarını bıçakla çizelim ve hafifçe tuza batıralım. Limon kabukları ile zeytin yağı bir kasenin içinde karıştıralım. Pişirmeden 20 dakika öncesinde balıkların iç ve dış kısımlarına bu karışımı sürelim. Daha sonra balıkları buzdolabında dinlendirelim. Bir süre sonra lüferleri orta ateşte yanan ızgara üstünde yedişer dakika pişirelim. Domatesleri de ızgara pişirelim. Zeytin yağı ile fesleğeni karıştıralım ve ızgarada kızarmış domateslerin üzerine dökelim. Halka halinde soğanı doğrayalım. Bu soğanı kırmızı pul biber ve sumak ile ovalım. Artık servise hazırız. Izgara lüferi, kızarmış domatesler, sumakla ovulan soğan ve maydanoz ile servis yapabiliriz. Afiyet olsun!