AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Moda nedir? Modacı kimdir? Modacılar hakkında ironi!

Her abiye elbise modelleri diken ya da gece elbisesi modelleri tasarlayan modacı değildir! Moda hakkında bildiklerinizi unutun ! Bu yazı; modacı’yım diye geçinen modacılar için ağır ironi içermektedir 😀 Moda; kitlelerin takip ettiği akım ve trendleri temsil eder. Modacı ise bu akımı ve trendi başlatan kişidir.

Modacılar olarak bilinen ama aslında moda tasarımcıları olan tasarımcıların büyük çoğunluğu ise, ne kadar başarılı tasarımlara imza atsalar bile, sanıldığının aksine modacı değil sadece tasarımcıdır!.. Zira modacı olmak için önce bir akımı moda yapmak gerekir! Şimdi şapkamızı önümüze alalım ve düşünelim. Piyasada modacıyım diye gezenlerin hangisi, hangi akımı, hangi trendi moda yaptılar? Yada moda olan hangi giysiyi tasarladılar ? Aklınıza kimse gelmiyor değil mi ?

Haklısınız. Bu kavram, yani modacı kavramı aslında öylesine suistimal edilmiş bir kavramdır ki, haklı veya haksız moda konfeksiyon sektörüne girip de 3-5 kalıp çıkartan ya da 3-5 giysi diken ve hatta ve hatta bir kursa ya da okula gidip de ne kesim yapmayı, ne de dikiş dikmeyi bilmeyip de 3-5 model çizimi yapan herkes haute couture modacı olunca durum böyle oldu :))

Modacı nedir? Açıkça ifade etmek gerekirse, modacı; moda yapan kişidir. Tasarladığı ürün ilk olup, bu ürün ya da akımı kitlelerin kabullenmesini sağlayan kişi modacı’dır! Yabancı modacılar için örnek vermek gerekirsek mesela çoğunun adını bile duymadığı Afrika Cumhuriyetinde doğan Fransız moda tasarımcısı Adaline André modacı’dır. Hem de gerçek anlamda bir modacı. Zira tasarladığı 3 kollu elbise 1981 yılında Fransız sınai mülkiyet hakları enstitüsü tarafından 1982 yılında da dünya sınai mülkiyet hakları enstitüsü tarafından tescil edilmiş bir tasarımdır. Bu ürüne ait örnekler bugün; Paris’te Fransız Moda Müzesi ve Palais Galliera koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Coco Chanel modacı’dır. Savaş yıllarında dönemin uzun olan etek boyunu; “Zaman tasarruf devri, kumaşlardan kısmak gerek!” diyerek tasarladığı etek boyu ile moda dünyasına adını yazdırmış başarılı moda tasarımcıları arasındadır. Chanel etek boyu terimini moda dünyasına kazandırmıştır. Thomas Burberry modacı’dır. Hatta Thomas Burberry katmerli modacıdır. Zira hem icadı olan trençkotlar hem de Burberry markasına özgü ekose kumaş desenini tüm dünyaya kabul ettirmiş ve bu desen adını moda dünyasına kazandırmıştır. Gerçi bu listeye; Kendine has güneş motifini Versace güneşi olarak kabul ettiren Gianni Versace, Denizci deseni ile özdeşleşen Jean paul gaultier ve daha pek çok isim sayabiliriz. Bu sözde değil özde gerçek yabancı modacılar hakkında sayfalarımız zaman içerisinde sitemizde yayınlanacaktır.

Peki gelelim ülkemizde ki modacılara 😀 Aklınıza kimse geliyor mu ? Haklısınız ! Bu saydığımız kriterlere göre kimsenin aklınıza gelmiyor olması doğaldır. Halbuki televizyonlar, magazin mecmuaları filan modacı, falan modacı haberlerinden geçilmemekte 😛 Biz buna sadece gülüyoruz ve bu haberleri yapan ya da hazırlayanların konu hakkındaki bilgisizliğine veriyoruz.  Onlarla dalga geçmiyoruz fakat ! onlar sektörün dışında oldukları için tarafımızdan mazur görünse de sektörün içinde olup da, hiç bir akımı ve ya trendi ya da tasarladığı giysisi moda olmamış kişilerin kalkıp’da kendilerini modacı lanse etmeleri ise maalesef komik değil, komik ötesi.. İşin özü; millet meydanı boş buldu, sallıyorlar. .

Konuyu dağıttık tekrar toparlayalım : ) Gelelim Türk modacılar kimlerdir? Sorusuna. Maalesef çok başarılı moda tasarımcılarımız olmasına rağmen, sayın Cemil İpekçi dışında bir modacımız bulunmamaktadır. Sayın Cemil İpekçi denince aklınıza ne gelir? Etnik moda 😉 Türkiye’de etnik moda akımının başlatıcısı olması sayın Cemil İpekçi’nin modacı olarak kabul edilmesi için yeterli bir sebeptir. Keza çoğunluk bilmese de; Sayın Arzu Kaprol tarafından Nokia için yapılan retro desenler de tasarımcısı bilinmediği halde moda olan desenler arasındadır.  Şahsen 42 senelik tecrübe ile ( Gözümü açtım dikiş makinesi karşımda idi, + 1997/2014 yılları arası Nişantaşı’nda en lüx butik ve mağazalara hem komandatura hem de model dikimi yaptığımız A… Dikimevi hayatı ) yüzlerce moda tasarımcısı görmüş, tanışmış veya duymuş isem’de sayın Cemil İpekçi’ ve Sayın arzu Kaprol’den başka, muhteşem tasarımlara imza atan çok başarılı moda tasarımcıları bolca olsa da Türkiye’de modacı ile karşılaşmadım, duymadım, bilmiyorum. Varsa affola..

Moda ve moda tarihi ile gerçek modacılar ve moda tasarımcıları hakkındaki yazılarımız devam edecektir. Abiye elbise modelleri, gece elbiseleri ve mezuniyet elbiseleri için önerilerimizi de sayfalarımızdan takip edebilirsiniz.

Sayfamızı ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.