AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Muğla

Muğla’nın gezilecek yerleri, Muğla’da görülecek yerler, komşu iller, ilçeleri, tarihi, turistik yerler, tatil yerleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri ve hava durumu ile Muğla gezi rehberi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Muğla; Tarihi uygarlıkların beşiğidir! Muğla’nın tatil yerleri ise mavi ile yeşilin buluştuğu yerdir. Halkı misafirperver ve havası gibi sıcak kanlı insanlar diyarı demek doğru olur. Aynı zamanda coğrafi olarak da; Akdeniz bölgesi ve Ege bölgesi birleşim noktaları arasındadır. Muğla Valiliği ve Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilir. Muğla trafik plaka kodu; 48, telefon kodu; 252’dir.

Kuzeyinde Aydın, kuzeydoğusunda Denizli ve Burdur doğusunda Antalya illeri ile komşu olup güneyinde Akdeniz ve batısında ise Ege Denizi ile çevrilidir. Muğla’nın ilçeleri toplam 13 tanedir.

Muğla ilçeleri

Muğla’nın ilçeleri ve ilçelerine bağlı mahalleler, ülkemizin en gözde tatil yerleri için ev sahipliği yapar. Muğla’nın tatil yerleri arasında en bilinenler Bodrum, Dalaman, Datça, Dalyan, Fethiye, Marmaris, Milas, Köyceğiz, Ortaca, Ölüdeniz, Sarıgerme olmakla beraber daha pek çok muhteşem tatil beldesi de il sınırları içinde yer alır.

Türkiye milli parkları içinde yer alan 2 milli park ve 11 tabiat parkı için ev sahipliği yapan ilimiz, bilimsel ve estetik bakımından, milli ve milletler arası ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahiptir. Manzaralarının bütünlüğü ile halkın dinlenme ve eğlence olanaklarına sahip tabiat alanları konusunda da oldukça zengindir. il sınırları içinde milli park kapsamında koruma altına alınan; Marmaris Milli parkı ve Saklıkent Milli parkı için detaylı bilgileri ekli sayfalarda paylaştık.

Dalyan Deltasının İztuzu plajı ile birleştiği nokta’ya Köyceğiz yönünden bakıldığında tabiatın tüm güzelliklerini cömertçe gözler önüne sergilenir. Masmavi denize, eşsiz kumsallara, yüksek dağlara ve yeşilin her tonuna sahip bir ilimizdir. Muğla ili sınırları içerisinde yer alan antik kentler ve anıtlar ise zamana direnmeye devam ederek, geçmişle günümüz arasındaki güçlü bağı sergilemektedir. İlimiz tarihi geçmişi ve deniz turizmi kaynakları sayesinde Türkiye’nin en çok turist çeken tatil yerleri arasında olma özelliği taşır.

İlimiz muhteşem bir tatil deneyimi tadarken, hayatınızın en unutulmaz anlarını yaşayabileceğiniz bir şehirdir. İnsanlık tarihi ile beraber anılmaya başlayan, onlarca medeniyete beşiklik yapmış bir kültür beldesi olduğunu da ek olarak belirtelim. Muğla’nın tarihi dokusu sizi efsanelerin içine çekerken, rafting parkurlarında adrenalin salgılayarak stresinizi atabilirsiniz. Bu parkurlardaki yorgunluğunuzu ise zengin minerallere sahip ve pek çok hastalığa iyi gelen şifalı termal tesislerinde giderebilirsiniz.

Akdeniz’in Ege ile buluştuğu noktada mavi yolculuk ile muhteşem koyların tadını çıkarabilirsiniz. Toplam uzunluğu 1479 km olan Muğla kıyılarında pek çok kıyı mağarası, muhteşem koylar ve plajlar bulunmaktadır. Kanyonları ve anıt ağaçları ile tabiat varlıkları yönünden son derece zengindir.

Muğla iklimi

Akdeniz iklimi etkisi altında olan Muğla’nın yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçer. Muğla’nın maksimum ve minimum sıcaklık değerleri, nemlilik, yağış miktarı ve hakim rüzgar yönleri yerel coğrafi konuma göre değişiklik gösterir.

Muğla’nın ikliminin bu denli güzel olması tarih boyunca bu kentin çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmasına neden olmuştur. Muğla’da kış ayları esnasında kıyılarda kar yağışı çok seyrek görülür. Kıyıdan iç kesimlere gidildiğinde ise kara iklimi tesir etmeye başlar. Gerçi bu tesir nedeniyle de kış aylarında iç kesimlerde kar yağışı görülse de bu süre çok azdır. Genelde en fazla 2-3 gün kar yağışı görülür. Muğla’da sıcaklık yıl boyunca +43,7°C ile -12,6°C arasında değişiklik gösterir. İklim etkisiyle metrekareye 1000 mm’den fazla yağış alması sonucunda orman oranı bakımından Türkiye’nin en zengin yörelerinden biridir. 5 günlük Muğla hava durumu için ekli linki ziyaret edin.

Muğla bitki örtüsü

Muğla bitki örtüsüyle zengin bir ilimizdir. Muğla’nın topraklarının %75’e yakın oranı fundalık ve ormanlar ile kaplıdır. Kıyı yamaçları makiler ile dağlarının büyük oranı ise ormanlar ile örtülüdür.

Topraklarının çoğunluğu Ege bölgesinde olmasına karşın küçük de olsa bir kısmı Akdeniz bölgesinde yer alır. Orman bakımından da oldukça zengin sayılır. Muğla ormanları çoğunlukla; kızılçam, karaçam, fıstık çamı, sedir, ardıç ağacı ve dünya’da az bulunan kokulu günlük ağaçlarından oluşur.

Su kenarları ile vadilerinde çınar, söğüt ve selvi ağaçları yoğundur. İl topraklarının %4,5’i çayır ve meralardan, %16’sı ise ekili dikili alanlardan oluşur. İklimi ve bitki örtüsünün zenginliği nedeniyle pek çok tarih öncesi uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.

Muğla iklimi ile yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır. Her yaştan ziyaretçilerini yılın dört mevsiminde üstün nitelikli konaklama tesislerinde ağırlar. Muğla’da ulaşım için toplu taşıma araçları yoğun faaliyet gösterir. Merkezlerden ilçeler arası ve mahalleler arası taşımacılık yapılır. Özel minibüsler, özel denetimli minibüsler ve belediyelere ait otobüsler yolcu taşıma hizmeti sunar. Aynı zamanda sahil şeritlerinde turlar yaygındır.  Tekneler ve tekne taksilerle belirli merkezlere ulaşım için de hizmet sunulur. Toplu taşıma araçlarının sefer saatlerine bağımlı kalmak istemeyenler için araç kiralama en iyi seçenekler arasındadır. Bölgede faaliyet gösteren pek çok oto kiralama firması mevcut olup, cazip kiralık araba fiyatları ile hizmet sunulur.

Muğla merkezi, Hisar (asar) dağı eteklerinden, Karadağ, Kızıldağ, Hamursuz ve Masa dağları ile çevrelenmiştir. Denizden yüksekliği 670 olan bir ovada konuşlanmıştır. Kuzeybatı yönünden Bodrum, Güneybatı yönünden Seydikemer, Batı yönünden ise Marmaris’e ulaşırsınız. Bu yolculuklar esnasında Yatağan veya Milas’ın tarihi dokusu, Köyceğiz’in yemyeşil narenciye bahçeleri size farklı bir huzur verecektir. Ayrıca Dalaman rafting parkuru adrenalin tutkunları için özellikle önerilen mekanlar arasındadır. Deniz turizmi için ülkemizin en gözde tatil merkezlerinin çoğuna ev sahipliği yapan Muğla iline bağlı Ölüdeniz de dünya turizminin en çok ilgi gören tatil mekanları arasındadır.

Kavaklıdere’de doğa ile baş başa kalmak, Datça’nın tertemiz havası ile ciğerlerinizi doldurmak, Ula’nın tarihi evlerinde misafir olmak, Ortaca’da Caretta Caretta’ları misafir etmeniz mümkün olan bir şehirdir Muğla!

Kısaca; Arkeolojik, doğal ve kentsel sit alanlarıyla tarihin tanığı olan bir ildir. Muğla’da tarihin gizemini ve doğanın güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

Muğla tarihi

Antik Karya bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biridir Muğla. İlk yerleşimin ne zaman olduğuna dair kesin bir bilgi yoktur. Bazı kaynaklarda bu bölgeye ilk yerleşenlerin Hititler olduğu yazılıdır. Sırasıyla Frig, Lidya, Pers, Makedon, Bergama Krallığı ve Roma hakimiyetini yaşayan kent Menteşe bey tarafından 1284 yılında alınması ile ilk defa Türk hakimiyetine geçmiştir. 1425 yılında ikinci Murat devrinde ise tam anlamıyla Osmanlı Devletine bağlanmıştır.

Karya isminin bölgeye milattan önce 3400 yıllarında gelen kavimlere önderlik etmiş “Kar” isimli bir komutandan kaynaklandığına dair tezler vardır. Kavimleri Karya bölgesine, kıyılardan başlayan çok uzun bir süreçte nüfuz etmişlerdir. Knidos (Datça yarımadasının ucu) ve Halikarnas (Bodrum) ile başlayan Helen kolonizasyonu ile zamanla Daldala (Dalaman), Stratonikea (Yatağan Eskihisar), Nakrasa (Karakuyu), Akassos (Bozüyük) ve Fethiye çevresinde de Telmemssos, Xantos (Kınık), Patara (Minare) ve Tlos (Eşen) kentleri kurulmuştur.

Muğlanın adı nereden gelir ?” sorusu içinde cevapları sunalım. Muğla adının bu bölgeyi ‘Selçuklu Türkleri’nin meşhur komutanlarından Muğul Bey Bizans’tan alarak fethettiğinde, bu komutanın anısına bu bölgeye Muğul denildiği, zamanla bu kelimenin konuşulan halk dilinde “Muğla” olarak yerleştiği yönünde görüşler vardır. Bir diğer görüşe göre ise “Muğla” ismi “Mobolla”, “Menos” ve “Myndus” kelimelerinden geldiği şeklindedir. Bazı kaynaklarda ise Muğla’nın Türkler tarafından fethinden önceki isminin “Alinda” olduğu belirtilmektedir.