AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Stiletto

Stiletto nedir ? 1930’lu yılların sonunda kullanılmaya başlayan ince topuk, sivri burunlu ayakkabılara ve çizmelere stiletto ayakkabı veya stiletto çizme denilmektedir.

Stiletto abiye ayakkabılar 1950’li yıllardan itibaren gelişen çizgisi ile kadınların en çok tercih ettiği gelin ayakkabısı modelleri ve abiye ayakkabı modeller arasındadır.

Stiletto’nun fikir babası olarak 1893 Nice doğumlu Fransız ayakkabı ustası André Perugia bilinmektedir. Bu modelin ilk ürün fotoğrafları onun tarafından imal edilmiş ayakkabılar olduğundan çoğunluk tarafından bu ayakkabı modelinin mucidi olarak; André Perugia bilinmektedir. Tabii bazıları Stiletto topuğun bugün ki yapısına en yakın olan halinin üreticisi olarak Fransız ayakkabı ustası Roger Vivier, bazıları’da İtalyan ayakkabı tasarımcısı Salvatore Ferragamo olduğunu da iddia etmektedirler. Bilinen o’dur ki bu üç isim stiletto topuk modelini ilk kullananlar ve tanıtanlar olduğu gerçeğidir. Zira hem Roger Vivier hem de Salvatore Ferragamo pek çok ünlü müşteriye sahip, işlerinde uzman ayakkabı tasarımcıları’dır. Yaptıkları modeller ise hayranlık uyandıracak derecede ustalık isteyen tasarımlardır. Bir de o zamanın teknolojik imkansızlıklarını ve kısıtlı şartlarını düşünürsek, dünyaca ünlü sanatçıların ve devlet yöneticilerinin bu ayakkabı tasarımcılarının müşterileri olmaları bunu kanıtlamaktadır. Ki bu ayakkabı ustalarının kurdukları ayakkabı atölyeleri, günümüzün en meşhur ayakkabı markaları arasında yerlerini almışlar ve faaliyetlerine devam etmektedirler.

Stiletto ayakkabı adını; benzetildiği kısa saplı ince uçlu bir İtalyan hançerinden almıştır.  2. dünya savaşı ile birlikte özellikle uçak sanayisi için hızla geliştirilen maden işlenmesi için uygulanan teknikler beraberinde alüminyum ve plastiğin beraber kullanılabilmesini sağlamıştır. Bu gelişim neticesinde’de; iğne topuk olarak da bilinip, 5 mm çapında 8 veya 8.5 cm yüksekliğinde ideal olarak tanımlanan stiletto topuğun, kadına hem seksilik hem de bir zerafet kattığını düşünen başta Roger Vivier ve Salvatore Ferragamo gibi başarılı ayakkabı tasarımcılarının ayakkabı topuklarında iğne topuk kullanıp sivri uçlu ayakkabılar  tasarlaması, bu ayakkabı modelinin moda olmasına sebep olmuştur. Tabii bunda bu ayakkabı tasarımcılarının ünlü müşterilerinin etkisi de yok değildir. Marilyn Monroe, Gloria Swanson, Bette Davis, Marlene Dietrich, Elizabeth Taylor ve Catherine Denuve her giydikleri ile zaten tüm dünya’nın yakından takip ettikleri ve taklit edilen sanatçılar olduğundan stiletto çok kısa bir sürede moda olmuştur.

Stiletto ayakkabı modelleri bilek burkulması, ayak tarağında çatlama ve eklem iltihabına sebep olma potansiyeli yüksek ayakkabılardır. Özellikle 8 cm’den uzun topuğun, düz tabanlı ayakkabılar ile karşılaştırıldığında ayağa yedi kat daha fazla basınç yaptığı hesaplanmıştır. Uzun süreli kullanımda ayağı ve bedeni yorduğu bilimsel gerçeğine rağmen görünümlerine ve yürüyüşlerine estetik kattığını düşünen kadınların vazgeçilmez modelleri arasında yer alan stiletto topuklu abiye ayakkabılar daha uzun süre kadınların vazgeçilmezleri arasında kalmaya devam edecek gibi görünüyor.

Sayfamızı ziyaret ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.