AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Sebzeli paella nasıl yapılır? Sebzeli paella tarifi ve sebzeli paella yapımı için sayfamızı inceleyebilirsiniz. Sebzeli paella yapılışı için gerekli malzemeler sitemizde paylaşılmıştır.

Sebzeli paella tarifi ve yapımı

Sebzeli paella nasıl yapılır? Sebzeli paella tarifi ve sebzeli paella yapımı için sayfamızı inceleyebilirsiniz. Sebzeli paella yapılışı için gerekli malzemeler sitemizde paylaşılmıştır.

Paella nedir ?

Avrupa mutfağının seçkin mutfaklarından biri olan İspanyol mutfağına özgü bir yemek türüdür. Ağırlıklı olarak deniz mahsülü ürünler ile hazırlanan İspanyol halk yemekleri arasındadır. Ana mahsülü ise pirinç ve safrandır.

“Paelya” şeklinde okuna Paëlla aslında Katalanca dilinde paelyanın pişirilmesi için kullanılan iki kulpu olan kocaman tavanın adıdır. Süreç içerisinde içinde pişirilen tavanın ismi ile tanımlanmaya başlamıştır. Fakat bu süreç sonunda ilginç bir durumda ortaya çıkmıştır. Zira Halk arasında zamanla bu çıkış noktası unutulmuş ve halk genel olarak bu yemeğe adını veren tipik tavaya artık “Paëllera” (okunuşu paelyera) demeye başlamıştır. Anlamı ise Payella yapılan kap demektir.

İspanya’nın en çok tercih edilen yemeklerinden biri olan Paëlla, köken olarak aslında Valencia kentine özgü bir yemektir. Fakat artık tüm ülkede yaygın tüketilir. Her bölge kendi bölgesine özgü malzemeleri yoğun kullanarak yapar. Ana malzemeler genel olarak pirinç ve saftan olsa da kimi bölgelerde özellikle deniz mahsülleri , balık etleri ya da tavşan, tavuk etleri ağırlıklı iken bazı bölgelerde taze fasülye, yeşil ve kırmızı dolmalık biberler, kabak ya da bezelye ağırlıklıdır. Bu farklılıklar da pek çok paelyaa çeşidi ortaya çıkmasına neden olmuştur. Mesela Barcelona bölgesinde mürekkep balığının mürekkebi sos niyetine kullanıp hazırlanır. Pişim sonrası ise yemekte kullanılan pirinç siyah bir renk alır. Bu sebeple de siyah paella olarak isimlendirilmiştir.

Paella hakkında kısa bir bilgi sunduğumuza göre artık İspanyol mutfağına özgü bu halk yemeğini sebzeli olarak yapmak için gerekli malzemeler ve yapımını alt satırlarda bilginize sunabiliriz.

Paella malzemeleri

Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım yemek kaşığı karabiber
1 tutam safran
1 çay bardağı bezelye
1 yemek kaşığı tuz
1 tane dolmalık kırmızı biber
1 tane dolmalık sarı biber
2 su bardağı siyah pirinç
2 Küçük soğan
4 su bardağı sıcak tavuk suyu
5 diş sarımsak tanesi
6 tane küçük havuç

Paella tarifi ve yapımı

Paelya yapımı için öncelikle soğanları piyazlık şekilde doğrayalım. Daha sonra sarımsakları ezelim ve esmerleşene dek sote yapalım.

Yıkadığımız siyah pirinci sote üzerine ekleyerek 5-7 dakika daha kavuralım.

Kırmızı ve sarı biberleri  jülyen olarak doğrayıp, havuç, bezelyeyi tavuk suyu ile birlikte kavrulmuş pirinçli sotenin üzerine ekleyelim ve karıştıralım.

Bu işlemleri yaptıktan sonra üzerine safran, tuz ve karabiber serpelim ve ateşi kısarak kabın kapağını katalım. Bu yemeği 15 dakika pişirelim.

Servis yaparken üzerini limon dilimleri ile süsleyebiliriz. Afiyet olsun! Değişik ve nefis yemek yapmak için önerileri ayrıca ekli kategorimizden incelemenizi öneririz. Alttaki video’dan ise payella yapımını izleyebilirsiniz.