Yatağan
Muğla‘nın 13 ilçesinden biri olan Yatağan; denize kıyısı olmayan, Yatağan Dağı’nın eteklerine kurulmuş bir yerleşim merkezidir.
İlçe ekonomisi genelde tarım, sanayi ve ormancılığa dayanır. İlçe genelindeki arazinin çoğunluk kısmı ormanlar ile kaplıdır. Bu oran Muğla bitki örtüsü oranı üzerinde etki sağlamaktadır. Yatağan sanayisinin temel taşlarından biri mermerciliktir. Yatağan mermeri dünya standartlarına uygunluğu ile yurtiçinde ve yurtdışında kabul görmüştür. İlçenin bu standartlara uygun 300 yıllık mermer rezervi olduğu kabul edilmiştir. Kaliteli bol kristalli ve mükemmel cila tutan mermer olma özelliğine sahiptir. Ülkemizin mermer ihtiyacının %60 oranını bu yöremiz karşılamakta ve 63 ülkeye mermer ihracatı yapılmaktadır.
Turistik özelliklerinden çok termik santralleriyle bilinen Yatağan aslında çok sayıda doğal ve tarihi zenginliği de barındırır. Bozöyük mahallesi Kentsel Sit Alanı’dır. Kentsel sit alanında 19 adet tescilli sivil mimarlık örneği yapı bulunur.
Yatağan’ın başlıca tarihi yerleri; Stratonikeia antik kenti, Hekate tapınağı, Yatağan kilisesi, Panarama antik Kenti’dir. Ayrıca Yatağan’ın görülmesi gereken yerleri arasında Bozöyük mahallesindeki 800 yaşında olduğu hesaplanan Anıt Çınar ağacı da önerilir.
5 günlük Yatağan hava durumu için ekli linki ziyaret edin.