AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Antalya

Antalya’nın gezilecek yerleri, Antalya’da görülecek yerler, komşu iller, ilçeleri, tarihi, turistik yerler, tatil yerleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri ve hava durumu ile Antalya gezi rehberi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Akdeniz bölgesi illeri içindedir. Antalya Valiliği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilir. Antalya trafik plaka kodu; 07, telefon kodu; 242’dir.,

Kuzeyde Isparta, kuzeydoğu ve doğuda Konya, Güneyde Akdeniz, Batıda Muğla, kuzey batıda Burdur illeri ile çevrilidir. Antalya’nın yüzölçümü 20.591 km²’dir. 19 ilçesi ve bunlara bağlı köyleri vardır.

Antalya ilçeleri

  • Akseki
  • Aksu
  • Alanya
  • Demre
  • Döşemealtı
  • Elmalı
  • Finike
  • Gazipaşa
  • Gündoğmuş
  • İbradı
  • Kaş
  • Kemer
  • Kepez
  • Korkuteli
  • Konyaaltı
  • Kumluca
  • Manavgat
  • Muratpaşa
  • Serik

Antalya gezilecek tarihi ve turistik yerleri ile görülmesi gereken yerler

Milattan sonra ikinci yüzyıl Roma dönemine ait Aspendos Tiyatrosu, milattan önce Bergama krallığı dönemine ait Side şehri kalıntısı, Helenistik çağdan kalma Perge şehri kalıntıları, milattan sonra ikinci yüzyıl Helenistik çağdan kalma Surlar, milattan sonra beşinci yüzyıldan kalma kesik minare, Selçuklu devrinden kalma Yivli Minare, Selçuklu döneminden kalma Alaettin Camii, Selçuklu döneminden kalma Kızılkule, Helenistik çağdan kalma, Termesos Şehri kalıntısı, milattan önce dördüncü yüzyıldan kalma Limyra Tiyatrosu kalıntısı ve Noel Baba Türbesi ile buna bağlı kilise, Selge tiyatro, stadyum, mabet ve mezarlar, Osmanlı döneminden kalma hanlar ve  kervansaraylar, Likya dönemi şehir kalıntısı Çıralı, Eskiçağ liman kalıntısı Phaselis Antalya tarihi eserlerinin belli başlılarıdır. Ayrıca Osmanlı döneminden kalma Antalya tarihi eserler niteliğindeki Osmanlı camileri ise; Balibey Camii, Müsellim Camii, Tekeli Mehmet Paşa Camii, Murat Paşa Camii de ilin önemli tarihi eserleri arasında yer almaktadır.

Üst satırlarda yazılan Antalya tarihi eserleri haricinde de bölgede pek çok tarihi eserler ve yerler mevcuttur. Yeni yapılan arkeolojik kazılar ile de bölgede eski uygarlıklara ait medeniyetlerin kalıntıları bulunmaktadır. Kısaca Antalya tarihi eserler konusunda çok zengin kaynaklara sahip bir ilimizdir.

Belkıs da denilen, Antalya’nın 49 kilometre doğusunda Köprü Çayının sağ kıyısındaki liman kenti olan Aspendos milattan sonra ikinci ve üçüncü yüzyıllarda çok görkemli bir hayat yaşasa da milattan sonra beşinci yüzyılda fakirleşmiş ve küçülmüş, akropole çekilmiştir. Büyük kente dört yoldan ve dört kapıdan çıkılan şehir de; Nimteum adlı iki katlı anıt çeşmesi, Odeon adlı konser salonu önemli kalıntılar arasındadır. Düzlükte ünlü tiyatro ve stadyum vardır. Milattan sonra ikinci yüzyılda Antoninuslar zamanında yapılan tiyatronun bir kısmı onarılmıştır. Aspendos’un en önemli yapılarından biri de şehre Köprü Çayı’ndan su getiren su kemeridir. Antalya da gezilmesi gereken yerler arasında Aspendos başı çeken Antalya tarihi eserleri arasındadır.

Ayrıca Antalya tarihi eserler arasında Antalya da görülmesi gereken yerlerden bir diğeri Antalya Side Açıkhava Tiyatrosu’dur. Antalya’nın 70 kilometre doğusunda, Selimiye köyü yakınlarındadır. Anadolu’nun en eski kentlerinden olan Side’nin en büyük anıtı durumundaki bu tiyatro 15000 seyirci alacak ölçüdedir. Milattan sonra ikinci yüzyılda yapıldığı sanılmakta olan bu kalıntı Antalya görülecek yerler arasında öncelikli önerilen yerler arasındadır.

Antalya tarihi mekanları içinde önem teşkil eden br başka kalıntılar da Perge kalıntılarıdır. Bugün Murtına Antalya’nın 17 kilometre doğusunda, Aksu bucağı yanındaki en eski Anadolu şehirlerinden biridir. Surları, kapıları ve burçları ile dikkat çekmektedir. Kolonlu caddeleri birbirini keser. Agorası, gimnazyumu, stadyumu, tiyatrosu hemen hemen bütün özellikleriyle ayaktadır. Helenistik çağda çevresi surlarla kaplı şehir Roma döneminde en parlak günlerini yaşamıştır. Bizans döneminde önemli bir piskoposluk olmuş, imparatorluğun sonlarında gittikçe küçülerek akropolis içine çekilmiştir.

Antalya’nın bir simgesi olan ve yapımı on üçüncü yüzyıla dayanan Alaettin Keykubat’ın kiliseden camiye çevirdiği yapının minaresi olan Yivli Minare’de görülmesi önerilen yerler arasındadır.

Antalya tarihi

Antalya’da uygarlıklar tarihi çok eskiye dayanır. O zamanlar bölge Pamfilya (Pamphylia) diye anılmakta idi. Milattan önce 159-138 yılları arasında yaşayan Bergama kralı II.Attalos kendi adını taşıyacak olan Antalya şehrini kurmuştur. Romalılar döneminde burayı alan Antonius şehri sevgilisi Kleopatra’ya armağan etmiştir. Buraları sekizinci ve dokuzuncu yüzyıllarda Arapların istilasına uğramıştır. 1207 yılında Selçukluların 1391 yılında da Osmanlıların eline geçmiştir. 14072’de haçlıların saldırısına uğradıysa da Antalya kalesi ele geçirilemediği için haçlı ordusu geri çekilip gitmek zorunda kalmıştır.

Antalya tarihi süreci içerisinde önemli yer tutan olaylardan biri de; Birinci dünya savaşı sonunda galip devletler Anadolu’yu kendi aralarında paylaşırken Antalya’da İtalyanlara verilmiştir. İtalya 28 mart 1919 tarihinde buraya asker çıkartmıştır ve şehir 1 haziran 1921 tarihine kadar İtalyanların işgalinde kalmıştır.

Tarihi eserlere ilgi duyanlara bu ilimizi tatil turları haricinde de kültür turları ile de ziyaret edebileceklerini hatırlatmak isteriz. Antalya bu kadar çok tarihi eserler ile dolu olduğundan bölge de çok sayıda turistik tesis mevcuttur. Büyük çoğunluğu dünya standartlarında konaklama ve tatil imkanları sunan Antalya otelleri ve Antalya tatil köyleri her yıl yüz binlerce misafir ağırlamakta olup bu oteller ve tatil köyleri için sayfalarımızda bol miktar da tanıtımlar yayınlanmaktadır. Antalya tarihi eserlerini gezerken akşamları da konaklayabileceğiniz Antalya otelleri için fırsatları sayfalarımızdan inceleyebilir ve takip edebilirsiniz.

Antalya adı nereden geliyor ?

Antalya adı bu kentin kurucusu olan ve milattan önce 159 – 138 yılları arasında yaşayan Bergama kralı II. Attolos’un adından gelmektedir. İlk çağlarda Attalia, Atteleia veya Adalia denilmekte idi. Araplar kendi söyleyişlerine uydurarak şehre Antaliye demişler bu da Türkçe söylenişe uyarak Antalya olmuştur.

Antalya iklimi

Antalya’nın kıyı kesimlerinde yazları sıcak, kışları ılık geçen Akdeniz iklimi hakimdir. Yazın kurak geçmesine karşılık öbür mevsimlerde oldukça fazla yağış görülmektedir. Antalya iklimi sıcaklık değerleri ele alındığında yazları ortalama alındığında 28.2 derece, kışları ise 10.1 derece olarak belirlense de kışın ısının -4.6 dereceye, yazında 44.6 dereceye kadar yükseldiği de görülmüştür. 5 günlük Antalya hava durumu için ekli linki ziyaret edin.

İklim kıyı kesimleri ve dağlık kesimler arasında farklılıklar göstermektedir. Kıyı kesimlerinin daha sıcak olduğu dönemlerde genellikle halk serin yaylalara göç eder. Dağlık kesimler de ise kış oldukça sert geçmektedir. Bu nedenle kışın kıyıdan Antalya Dağlarının olduğu taraflara bakıldığında yeşilden kar beyazına doğru dönüşen bir renk cümbüşü görülmektedir. Antalya sınırları içindeki Beydağları sahil milli parkı olarak koruma altındadır.

Antalya bitki örtüsü

Antalya yüzey şekillerini oluşturan arazi kuzeyde zengin ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlarda ardıç, katran ağacı, dişbudak, çınar, ıhlamur, karaağaç, yabani zeytin, köknar ve meşe ağaçlarına rastlanır. Bu arada fundalıklar da geniş yer kaplamaktadır. İl otsu bitki türleri yönünden de oldukça zengindir.

Antalya yüzey şekilleri

Antalya ilinin arazisi kuzeyde Batı Toroslar’dan denize doğru alçalarak uzanmaktadır. Bu nedenle ilin kuzeyi ve kuzeybatısı dağlık, denize yaklaşan kısımları ise ovalıktır. Ovalar arasında Antalya, Elmalı ve Finike ovaları geniş bir alan kaplamaktadır. Dağlık kesimlerde ise 2504 metre yüksekliğe sahip Bozburun Dağı, 2403 metre yüksekliğe sahip Şeytan Dağı, 2700 metre yüksekliğe sahip Akbarçın Dağı, 2890 metre yüksekliğe sahip Geyik Dağı, 2375 metre yüksekliğe sahip Tahtalıdağ, 3086 metre yüksekliğe sahip Akdağ, 2700 metre yüksekliğe sahip Koku dağı gibi yükseltilere rastlanan Antalya dağları dağcılık turizmi içinde cazip yerler arasındadır. Antalya dağlarının arazi içinde yer alan yaylaları yazın yerleşme yeri olarak, hayvancılık açısından büyük önem taşımaktadır.

Antalya’nın uzunluğu 510 kilometreyi bulan kıyıları da yüzey şekilleri arasında belirtilmeye değer özelliklerindendir. Bu kıyılar şehir yakınında denize 25-30 metrelik yarlar halinde inmektedir. Ancak bu yarların doğusunda ve batısında Konyaaltı ve Lara gibi geniş plaj alanları da bulunmaktadır.

Antalya akarsuları

Antalya da büyük akarsular yoktur. Ama kısa boylu küçük akarsuların sayısı çoktur. Bunların; Düden Suyu, Demre Çayı, Alakır Suyu, Karaman Suyu, Aksu, Köprü Suyu, Manavgat Çayı, Alara Çayı, Kargı, Dim, Sedre, Musa ve Kaladıran suyu olarak sıralayabiliriz. Tüm bu sular Akdeniz’e dökülür. Bunlardan Düden Suyu’nun dik yarlardan gür çağlayanlar halinde denize düşüşü turizm yönünden bölgeye özel bir çekicilik kazandırmaktadır.