AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Çiğ börek

Çiğ börek nasıl yapılır? Tavada kıymalı çiğ börek tarifi ile yapımı ve hazırlanışı için gerekli malzeme listesi sayfamızda paylaşılmıştır.

Çiğ börek; açılmış yufkaya içine kıyma, soğan ve baharat karışımı konarak, yağda kızartılıp yapılan geleneksel bir börek çeşidi olup aslen Kırım Tatarlarının geleneksel yemekleri arasındadır. Ülkemizde özellikle Eskişehir bölgesinde çok sık yapıldığından Eskişehir çiğböreği diye de adlandırılmaktadır. Çiğ böreğin en belirgin özelliği adı her ne kadar çiğ olsa da içindeki et çiğ değildir. Fakat Anadolu’da pişen pek çok yemek ve böreğin aksine  hamurun içine et yani kıyma pişirilmeden konur ve hamurla birlikte pişirilir.

Çiğ böreğin adı nereden gelmektedir sorusu için ise çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Kırım Tatar mutfağına özgü bir geleneksel yemek olduğu bilinen çiğ böreğin adının kıpçak lehçesinde lezzetli anlamına gelen “çi”  kelimesinden geldiği söylenmektedir. Aynı zamanda bir başka rivayete göre de; hamurun içine konulan etin pişirilmeden ve çiğ olarak konulması ve sonrasında hamurla piştiği zaman bile, bir nebze de olsa içindeki etin çiğliğini koruyor olmasından dolayı bu adın verildiğidir. Diyelim ve tarifimize geçiş yapalım.

Çiğ börek hamuru malzemesi

250 gram un
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
alabildiği kadar su

Çiğ börek iç harcı için malzeme

150 gram az yağlı dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı su
1 çay bardağı tuz, karabiber
Ayrıca 100 gram bitkisel margarin
Kızartmak için bol miktarda sıvı yağ

Çiğ börek yapılışı

Önce unu tel süzgeçten geçirip eleyerek geniş ve derin bir kabın içine koyup ortasını havuz gibi açarak yumurta, yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağı, kabartma tozu ve yarım su bardağı su ilave edip yoğuralım. Ele yapışmayan ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Sert olduğu taktirde su ilave edebiliriz.

Hamuru bir top haline getirerek üzerini temiz bir bez ile örtüp oda sıcaklığında 15-20 dakika dinlendirelim. Artık çiğ börek hamuru, börekleri yapmak için hazırdır.

Diğer bir tarafta ise çiğ börek iç harcını hazırlayabiliriz. Kıyma ve rendelenmiş soğanı derin bir kap içine koyarak tuz ve karabiberi serpiştirip suyu ilave edelim ve yoğuralım. Böylece sulu kıymalı bir iç malzeme elde etmiş oluruz. Dinlenmiş olan hamuru altı eşit parçaya bölelim. Hamur parçalarını un serptiğimiz tezgahın üzerinde yaklaşık 15 santim çapında pasta tabağı büyüklüğünde açalım.

Hamurların üzerine ılıtılmış margarinden birer yemek kaşığı kadar gezdirelim. Yağladığımız hamurların üç tanesini üst üste koyarak oklava yardımı ile ince ve büyük bir hamur açalım. Kalan üç yufka içinde aynı işlemi uygulayalım. Yufkaların yarısına hazırladığımız kıymalı harçtan yayalım. Yufkanın diğer ucunu harcın üzerine kapatarak kenarlarını bastıralım.

Yufkalardan bıçak ya da keskin bir tabak kenarı yardımıyla yarım ay şeklinde parçalar çıkaralım. Bol miktardaki kızgın yağ içinde hazırladığımız kıymalı çiğ böreğin her iki tarafı da pembe bir renk alana kadar çevirip pişirelim. Börekler pişince artık ikram ve servise hazırdır. Afiyet olsun.

Sitemizde paylaşılan değişik börek tarifleri için ekli sayfamızı inceleyin. Ayrıca Twitter, Instagram, Facebook, Tumblr, Tiktok ve Pinterest sayfalarımızı da takip etmenizi öneririz.