Menteşe
Menteşe; Hisar dağı (Asar Dağı) eteklerinden, Karadağ, Kızıldağ, Hisar (Asar) ve Hamursuz dağları ile çevrelenmiş ovaya doğru yayılmış ilçe merkezidir. Muğla iline bağlı 13 ilçeden biridir.
1080 yılında Selçukluların, 1096’da tekrar Bizans’ın, 1284’de Menteşeoğullarının eline geçmiştir. 1390’da Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Kentin en eski yerleşim alanı Saburhane, Osmanlı döneminde Rum ve Türklerin bir arada dostça yaşadığı, Rumların 1924 mübadelesiyle göç etmesinin ardından eski havasının bozulmadan sürdürüldüğü bölgesidir.
Menteşe’nin Kent Merkezi sivil mimarinin çok güzel örneklerini barındırır. Arastadaki semercisi, ayakkabıcısı, berberi ve nalbur dükkanları ile esnaf lokantaları ve meydandaki şadırvan görenleri 20. yüzyıl başlarına götürür. Çarşısında çok sayıda hediyelik eşya satıcısı ve Muğla’ya özgü dokumalar satan dükkanlar vardır.
Menteşe ilçesi 400’e yakın tescilli yapısı, 170’e yakın sivil mimarlık örneği yapısı, 100’e yakın sokağı, eski hanları, şadırvanları, arastası, meydanları ve camileriyle örnek bir kentsel sit alanıdır.
Menteşenin gezilecek tarihi yerleri ise; Saatli kule, Yarım han, Yağcılar Hanı, Konakaltı hanı, Vakıflar Hamamı, Apostal Hanı, Andon’un hamamı, (Zeliha’nın hamamı), Belediye kültür evi (Şerefliler evi), Özbekler evi, Hacıkadı evi ve Zahire Pazarı’dır. Buralar yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Bunlar haricinde Kurşunlu camisi, Pazar yeri camisi, Şahidi camisi, Şeyh camisi, Menteşe ulu cami ilçenin önemli değerleri arasındadır.
Menteşe’nin ilçe merkezine 3 km uzaklıktaki Karabağlar yaylası ; Karabağlar soğuk kaynak suyu, ulu çınarları, bol meyve ağaçları ile sıcak günlerin kaçış noktaları arasındadır.
5 günlük Menteşe hava durumu için ekli linki ziyaret edin.