AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Milas

Milas; Tarihte 27 irili ufaklı kentin kurulduğu Antik dönemin önemli kentidir. Milas adı Karia kenti Mylasa’dan gelir. Kent merkezi, tarihi Milas evleri, düzgün yerleşimi, antik kalıntıları ve dünyaca ünlü halıları ile güzel bir Muğla ilçesidir.

Milas gezisine Hisarbaşı tepesinin doğusunda inşa edilmiş olan Zeus Karios tapınağı ile başlanır. Mezar eşyaları yağmalanmasına rağmen mezar odasında bulunan 4 cephesi de kabartmalarla süslü lahit mezar arkeoloji dünyasının en önemli buluntuları arasındadır.

Sodra dağı eteğinde Gümüşkesen anıtı, kent merkezindeki Firuz ağa camii, Ağa camii, Kurşunlu (Firuzbey) camii, hanı ve hamamı bir külliye görünümündeki Abdülfettah camii, hamam bey konağı, Bey hamamı, Kızılhan, Yelli camii ve medresesi, Karapaşa medresesi günümüze ulaşan Milas tarihi eserleri ve tarihi yapıları arasındadır.

Kentin içinde ise Halikarnassos’daki Mausolossun’un küçük bir benzeri kabul edilen Gümüşkesen anıtı vardır. Gümüşkesen anıtı milattan sonra ikinci yüzyılda yapılmış ve iyi korunmuş anıt mezardır.

Mylasa (Milas) şehir giriş kapısı dışında Mylasa’da bir başka önemli kalıntıda Baltalı kapı’dır. Bu kapı Sodra dağının mermerlerinden yapılmış olup, akanthus yaprakları ile bezenmiş ve kilit taşının üzerine çift ağızlı bir balta (labris) ve üzerine göz figürü yerleştirilmiştir. Labranda kutsal alanına giden tören alayları bu yolu kullanırmış.

Karia’nın önemli kentlerinden biri olan Labraunda antik kenti, Neoliktik dönemden başlayarak günümüze kadar yerleşim görmüş olan Herekleia Latmos antik kenti, Zeus tapınağı ile ünlü Euromos antik kenti, İasos antik kenti, Kramos antik kenti ile bunların dışında ufak yerleşimler olan Kindya-Bargylia, Pidasa, Olymos, Khalketor, Hydai, Passala, Sinuri, Kildara gibi kentler Mila’da yer alan antik kentlerdir.

Milas’da Anadolu beylikleri döneminde Menteşeoğulları beyliğinin merkezi olan Beçin, Bizanslılar tarafından inşa edilmiş, Menteşeoğulları beyliği tarafından geliştirilerek beyliğin idari ve askeri merkezi haline getirilmiş kalesi ile ünlüdür. Beçin’de Bizans şapeli, Menteşeoğulları beyliği döneminden Karapaşa Medresesi, Ahmet Gazi Medresesi, Orhan bey camii, Bey hamamı, Kızılhan, Yelli camii ve medresesi günümüze ulaşan yapılar arasındadır. Milas’da Hacı İlyas camii, Ulu camii, Misa Firuz bey camii, bir medrese ve bir hazireden oluşan geniş bir avlu içindedir. Bunun dışında Milas’ta; Sodra dağı eteklerinde kendi adıyla anılan Milas ovası üzerine kurulmuş, her ne kadar koruma altına alınsa da yıpranmış görünen geleneksel Türk mimarisi’nin özelliklerini taşıyan çoğu iki katlı ahşap Milas evleri görülmeye değer nitelik taşır.

Geleneksel sokak dokularını da koruyan ilçe 19. yüzyıl Osmanlı kenti kimliğini taşır.

Mila’ta lüfer, kefal ve en çok yılan balığı avlanır. Sahil lokantalarından birine oturup yılan balığı ziyafeti çekerken, ilçe halkının kendi üretimi olan  has zeytinyağı ile hazırlanıp kekik, sarımsak ve karabiber ile hazırlanan özel sosla tatlandırılan bir salata yemeniz tavsiye edilir.

Milas sınırları içinde ve şehir merkezine 23 km uzaklıktaki, Sırtlandağ mevkiinde bulunan Halep çamı ormanı bu tür orman çok az yerde kaldığı için tabiat koruma alanı içine alınmıştır.

5 günlük Milas hava durumu için ekli linki ziyaret edin.