AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Neuschwanstein Şatosu

Almanya Füssen’de sarp bir tepe üstüne, 19. yüzyılda neo-romantizm stilde inşa edilen Neuschwanstein Kalesi, masalsı bir görünüme sahiptir.

Füssen’in Hohenschwangau kasabasında dik bir yamaç üzerine inşa edilen Neuschwanstein Şatosu, ünlü Alman Kralı 2. Maximillian’ın oğlu Kral 2. Ludwig tarafından 19. yüzyılda tarafından yaptırılmıştır. Neo Romantizm mimari stilini yansıtan şatoyu, Ludwig’in isteğiyle saray ressamı Christian Jank tasarlar. Ludwig’in çocukluğunun geçtiği Schloss Hohenschwangau’nun hemen karşısındaki tepeye inşa şato ediliyor. Kral Ludwig’in bu tepeyi seçme sebebi rivayete göre, babasının şatosundan daha ihtişamlı bir yapı inşa ettiğini kanıtlarken, doğup büyüdüğü yerin sevdiği manzarasına karşı olan hayranlığıdır. O yıllarda babasının şatosundan daha gösterişli bir yapı inşa ettirmesi pek takdir edilmez ve yaptığı gereksiz harcamaları yüzünden bir doktor heyetince akıl sağlığının yerinde olmadığına karar verilmiştir. Bu karar neticesinde de en büyük hayali olan bu şatonun bittiğini göremeden Starnberg Gölü’nün kenarındaki Berg Kalesi’ne hapsedilmiştir.

Ölümüyle ilgili pek çok farklı rivayet vardır. Bunlardan biri de hapsedildikten kısa bir süre sonra doktoruyla birlikte göl kenarında boğulduğu söyleniyor.

Neuschwanstein Şatosunu inşa ettiren Kral 2. Ludwig bilinen tarihi kayıtlara göre 2 metreye yakın bir boyu varmış ve iyi bir yüzücü olduğu söyleniyormuş. Boğulduğu iddia edilen gölün yüksekliği ise 1 metre civarında olunca ölümü için öne sürülen rivayetlerdeki suikast iddiaları daha gerçekçi durmaktadır. Hangi rivayet doğru bilinmez ama, yaptığı gereksiz harcamalar nedeniyle halk ve doktorlar tarafından “Deli Kral” olarak ilan edilen Kral Ludwig dünya kültür arşivine en güzel şatolardan birini kazandırmıştır. Dip not olarak ekleyelim bu muhteşem şato Disney’in Uyuyan güzel masalına da ilhan kaynağı olmuştur.