Şanlıurfa
Şanlıurfa’nın gezilecek yerleri, Şanlıurfa’da görülecek yerler, komşu iller, ilçeleri, tarihi, turistik yerler, tatil yerleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri ve hava durumu ile Urfa gezi rehberi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Güneydoğu Anadolu bölgesi illeri içindedir. Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa Belediyesi tarafından yönetilir.Şanlıurfa trafik plaka kodu; 63, telefon kodu; 414’tür.
Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep ve Mardin illeri ile komşu Şanlıurfa’nın ilçeleri toplam 13 tanedir.
Şanlıurfa ilçeleri
- Akçakale
- Birecik
- Bozova
- Ceylanpınar
- Eyyübiye
- Halfeti
- Haliliye
- Harran
- Hilvan
- Karaköprü
- Siverek
- Suruç
- Viranşehir
Şanlıurfa gezilecek tarihi ve turistik yerleri ile görülmesi gereken yerler
- Balıklı göl
- Bazda mağaraları
- Eyyüp peygamber makamı
- Fırat nehri
- Fırfırlı camii
- Göbekli tepe
- Haleplibahçe mozaik müzesi
- Halfeti antik kenti
- Harran evleri
- Harran ovası
- Kızlar sarayı
- Tarihi kapalı çarşı
- Tektek dağları milli parkı
- Sipahi pazarı
- Şanlıurfa müzesi
- Şuayb şehri
- Urfa kalesi
- Yücelen mağaraları
Şanlıurfa iklimi
Şanlıurfa ikliminde kara iklimi hakimdir. Yaz dönemi uzun ve çok sıcak olur. Kış dönemi ise çok soğuk geçer. Yaz ve kış ile gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı yüksektir. Nem oranı az olduğu için Türkiye’nin en sıcak ilidir fakat havası boğucu değildir. Senelik ortalama yağış oranı 331 mm ile 473 mm arasında değişim gösterir. Senenin 25 günü sıcaklık 0°C’nin altına düşer. Senelik ısı farkı yaklaşık 40 derecedir. 2 Ağustos 1957’de sıcaklığın +46,5°C’ olması ile Türkiye’nin sıcaklık rekoruna sahip olmuştur. 5 günlük Şanlıurfa hava durumu için ekli linki ziyaret edin.
Şanlıurfa bitki örtüsü
Bitki örtüsü bakımında Şanlıurfa topraklarının % 60’lık kısmı ekili ve dikili alanlardır. % 38’lik kısım ise çayır ve mera alanlarıdır. Ormanlık ve fundalık alanı çok azdır ve sadece %0,6’dır. İl topraklarının genel görünümü bozkır tipidir. Fakat arazi; ebegümeci, hardal, kuzukulağı, lale, menekşe, papatya, semizotu gibi bitki türleri ile kaplıdır.