Ula
Muğla‘nın 13 ilçesi arasında olan Ula’nın kesin bilgi olmasa da milattan önce altıncı yüzyılda kurulduğu sanılır. İlçe merkezi 4 taraftan dağlarla çevrilidir. Arazi engebeli olup, %65 oranında ormanlar ile kaplıdır. Ancak arazinin engebeli olmasına karşın Türkiye’de kişi başına düşen bisiklet oranı en çok olan ilçesi Ula’dır.
Ula sarımsağı ile meşhurdur. Küçük taneli ama aroması hiç bir sarımsağa benzemez. Ayrıca Ula’da sabahları kahvaltı yerine yaprak ciğer ve Ula kebabı yenir.
Geniş bir alana sahip Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alan beldenin bitişiğinde yükselen ormanlarla kaplı dağlar, doğusunda tatlı suların kaynadığı Kadın ve Kanlı azmakları arasında Gökova ovası yer alır. Azmaklarda yanyana sazlık, bataklık, çayır, sulak alanlar gibi biyolojik çeşitliliği zengin olan habitatlar bulunur. Gökova ovasının batı kısmı ayrıca 1. derece SİT alanı olarak korunmaktadır.
Kızılçam (Pinus brutia) ve günlük ormanları (Liguidambar orientalis) büyük değer taşır. Karaçam, Fıstık, Ardış gibi iğneli ve meşe türü ile Sandal, Piren, Akçakesme, Defne, Çitlembik, Keçiboynuzu gibi ağaçlar ve çalı türleri vardır. Bu türler Muğla bitki örtüsü içerisinde de önemli yer tutar. Gökova, Datça ile birlikte Türkiye’nin önemli bitki alanlarından biridir.
Gözlemlenebilir kuş türleri arasında İzmir Yalıçapkını, Sarı Asma, Üveyik, Tahtalı Keklik, Karabatak, Balıkçıgiller, Çobanaldatan, Kırlangıç, Ağaçkakan türleri, Sığırcık, Karatavuk, Karabatak, Alakarga, Çaylak, Yaban Ördeği, Dağ Serçesi, Kartal, Şahin, Atmaca ve değişik kuş türleri bulunur. Özellikle doğal SİT alanı, sulak alanlar kuşların kışlaması ve yuvalaması için çok önemlidir. Bölgenin barındırdığı çok sayıda evrensel koruma altında olan kuş türlerinin arasında bulunan İzmir Yalıçapkını (Haycyon Smymensis) sayesinde Gökova ovası önemli kuş alanı statüsünü (ÖKA) kazandı. Bölgedeki göçmen kuşların dışında hangi kuş türlerinin ürediği ve ne zaman görülebileceği kuş gözlemcileri tarafından sürekli kayıt altına alınmaktadır.
Akkaya’nın kıyı ve deniz faunası da oldukça zengindir. Akdeniz foku (Monachus monachus), kum köpekbalığı (Carcharinus plumbeus) ve yunuslar dahil zengin denizsel faunasının yanında sucul sistemlerde yaşayan Su samuru (Lutra Lutra) gibi nadir ve uluslar arası koruma altında olan türler faunasının önemini arttırır.
Ula’da yapılan aktiviteler arasında Kitesurf (Uçurtma sörfü), windsurf (Rüzgar sörfü), seakayak (Deniz kanosu), bisiklet ve yamaç sörfü oldukça yaygındır.
Ula tarihçe bakımından da zengin bir ilçedir. Küçük Asartepe’de İdma kenti bulunmaktadır. Milattan önce 4. yüzyılda ve Hellenistik dönemde yerleşimin görüldüğü, bir nekropolisin olduğu bilinir. Akyaka – Gökova köyü yolu üzerinde inişdibi mevkiinde Gökova köyüne giden yolun sol tarafında kayaya oyulmuş tapınak formlu iki mezar yer alır. Her iki mezarda da sütunler İon düzenindedir.
Akyaka – Gökova yolunda oldukça iyi korunmuş, Bizans dönemine ait olduğu düşünülen bir Ortaçağ kalesi bulunur. Bu kalıntılar dışında alanda merdivenlerin batısında ana kayaya oyulmuş, olasılıkla bir işliğe ait izler yer almaktadır.
Ula’nın gezilecek yerleri için öncelikli önerilen mekanlar ise; Sedir Adası (Kedrai antik kenti), Thera antik kenti (Okkataş antik kenti) ve Yedi delik Mağarası‘dır.
5 günlük Ula hava durumu için ekli linki ziyaret edin.