AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Vize işlemleri

Vize işlemi yapacak olanlar için bilgiler burada! Vize başvurusu nasıl yapılır? Vize evrakları için neler gereklidir, vize işlemleri nelerdir? Yurtdışına çıkmak için yapılması gereken işlemler, ödenmesi gereken vergiler ve harçlar nelerdir? Yurtdışı tur vize işlemleri ve gerekli evraklar nelerdir?  Detaylı bilgi ekteki yazımızda bilginize sunulmuştur.

Öncelikle ; Pasaport işlemleri;

Yurt dışı gezilerine katılacak olan yurtdışı tur katılımcıları tur bitim tarihinden itibaren en az 6 geçerliliği bulunan pasaporta gereksinim duymaktadırlar. Umuma mahsus pasaport yurt içinde İçişleri Bakanlığı’nca veya İçişleri Bakanı’nın vereceği yetkiye göre Valiliklerce, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti Konsoloslukları tarafından verilmektedir. Hizmet damgalı pasaport detayları için dilerseniz http://pasaport.iem.gov.tr internet adresinden veya bağlı bulunduğunuz il emniyet müdürlüğünden de bilgi alabilirsiniz.

Umuma mahsus yani bordo renkli pasaport çıkartmak için gerekli evraklar;

2 adet son 6 ay içerisinde çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini gösteren biyometrik fotoğraf. Bu fotoğraflar normal vesikalık çekimlerinde çekilen fotoğraflardan farklı olduğundan çekim yaptırırken mutlaka fotoğrafçıyı uyarmanızı tavsiye ederiz Böylece tekrar pasaport için fotoğraf çektirmek zorunda kalmazsınız. Bu fotoğraflarda yaş sınırı yoktur. 0 yaş gurubu da dahil herkesin pasaportunda fotoğraf olması zorunludur. Pasaport fotoğrafı ölçüleri ise  50mm X 60mm ebatlarında olup pasaportta kullanılacak resimde fon beyaz olmalıdır.

Pasaport başvurusu esnasında üzerinde T.C. kimlik numarası’nın bulunduğu nüfus cüzdanı aslı’nın ibraz edilmesi istenmektedir.

Pasaport başvurusu sırasında başvuru sahibinin parmak izi alınmaktadır. 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca, 7 yaşından gün almış ve daha büyük çocuklardan parmak izi alınmaktadır.

Pasaport harç ve Cüzdan bedelinin anlaşmalı bankalar veya maliye veznelerine yatırıldığına dair dekont’un aslının ibraz edilmesi  istenmektedir. Dekontun üzerinde Tahsil edilmiştir kaşesinin basılması, dekontun 1. nüshasının müracatta sunulması ( En üst nüsha), dekontun üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imazası bulunması gerekmektedir. Varsa daha önceden alınmış pasaportların aslı da getirilmelidir.

Yurtdışı turları vize işlemleri yaptırmak için ilgili konsolosluklara başvurmak gerekmektedir. Yurt dışı gezi turu ile gidilecek ülkenin konsolosluklarına vize başvurusu yapılır.

Yurtdışı gezi turları için ödenmesi gereken harçlardan birisi de yurtdışı çıkış harç pulu vergisidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yurtdışına çıkarken uygulanan vergi türüdür. Devlet tarafından belirlenmiş Türk lirası tutarının, seyahate başlamadan önce banka şubelerine veya seyahat günü havalimanında bulunan veznelere yatırılması gerekmektedir.

Yukarıda saydığımız işlemler Yurtdışı turu vize işlemleri için gerekli işlemler olup, yurt dışı turu  gerekli evraklar  olmadan yapılamamaktadır.

Öncelikle vize başvurusu yapmak için olabildiğince erken başvurun ki sonrasında vize işlemlerinizin yetişmemesi gibi bir sorunla karşı karşıya kalmayasınız.  Yani vize işlemlerinize yurtdışına çıkmayı planladığınız tarihten en az bir ay öncesinden başvuru yapmanız sizin lehinizedir !

Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alınması ülkeler arasında değişiklik göstermekle beraber 2 ay, 3 ay veya daha uzun sürelerde zaman alabilmektedir. Programınızı buna göre yapınız.

Vize başvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresi çok önemlidir. Başvuru yaptığınız tarihi baza alarak en az 1 yıl süre olmasına özen gösteriniz !

Yıpranmış pasaportlar ile yapacağınız vize başvuruları konsoloslukça kabul edilse ve vizenizi alsanız dahi sınırdan geri çevrilmeniz mümkündür ! Bu ihtimali göze alarak pasaportunuzun hasarsız olmasına önem gösteriniz.

Yaptığınız vize başvurusu siz tüm şartları yerine getirseniz bile kabul olacak diye bir kural yoktur. Konsoloslukların red nedenlerini açıklama zorunlulukları da yoktur. Bununla beraber bazı ülkeler yazılı veya sözlü olarak açıklama da yapmaktadırlar.

Yurtdışı turlarına katılacağınız tur acentelerinin tarafınıza vize verilmesi ile ilgili en ufak bir yaptırım ve müdahaleleri olamaz. Bu acentaların sunduğu hizmet sadece sizin evraklarınızın tam olması halinde acente başvurusu kabul eden bazı konsolosluklara evraklarınızın sizin adınıza gönderilmesi ile sınırlıdır. Yapacakları tek şey sizin evraklardaki eksiklerinizi tamamlamanıza yardımcı olmak ve doğru evrak hazırlamanızı sağlamaktır.

Vize başvurularında beyaz zemin üzerine ve son altı ayda çekilmiş resimlerin asılları gerekmektedir. Renkli fotokopi ve benzeri fotoğraf suretleri kabul edilmemektedir.

Başvurularda istenen seyahat sigortası 30.000 Euro limitlidir. Yurtdışına çıkışlarda sigorta belgesinin pasaportla beraber bulundurulması gerekmektedir.

Daha önce Schengen vizesi olmayan ve ilk defa Schengen vizesi alacak yolcuların başvurularını şahsen yapmaları gerekmektedir.

Schengen ülkeleri; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Finlandiya, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Kıbrıs Rum Kesimi, Letonya, Litvanya, Lüxemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan’dır. Her konsolosluk vize vermek için farklı evraklar istemektedir. Turistik başvurular, ticari başvurular, emekliler, öğrenciler v e transit vize başvuruları için istenen evraklar farklıdır.

Vize başvuruları sırasında pasaportunuzda dikkat edilmesi gerekenler ise; Pasaportunuzun geçerlilik üsresinin en az altı ay olması gerekmektedir.

Vize sayfaları dolan pasaportların yenilenmesi gerekmektedir. Konsolosluklar pasaportunuzdaki vize sayfaları haricindeki sayfalara vize damgası vurmamaktadırlar.

Yurtdışı turları için vizesiz giriş çıkış yapabileceğiniz ülkeler için ayrı bir yazıda bilgilendirme sağlıyacağız. Sayfalarımızı takip ettiğiniz için teşekkür ederiz 🙂