AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Uludağ

strong>Uludağ turizmi, Uludağ coğrafyası, Uludağ pistleri hakkında genel bilgiler sayfalarımızda paylaşılmıştır. Kış turizmi için Uludağ tatili ilk tercihler arasında yer alır. Bu nedenle Uludağ’da tatil yapacak olanlara önce Uludağ hakkında bilgiler sunalım.

Uludağ çoğrafya

Uludağ coğrafi konum olarak; Marmara bölgesinde yer alan en yüksek dağdır. Bursa ili sınırları içerinde yer almakta olup, Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezidir. Yüksekliği 2.543 metre olan Uludağ 40 kilometreye yakın uzunluğa ve 20 kilometreye yakın genişliğe sahiptir. Bursa merkez tarafından bakıldığında yamaçlar kademeli olsa da güney tarafı yani Orhaneliye bakan tarafı düz ve diktir. Bursa gelirken görülen oteller bölgesindeki 2486 metre yüksekliğe sahip olan Keşiş tepe pek çok kişi tarafından Uludağın zirve noktası zannedilse de, aslında; Keşiş tepe’nin 5 kilometre güneydoğusunda, Uludağ’ın göller bölgesi’nde yer alan 2.543 metre yüksekliğin olduğu Uludağtepe en yüksek noktasıdır. Uludağ tepe aynı zamanda Kara tepe olarak da bilinmektedir.

Uludağ tarihi

Antik çağın ilk tarihçileri arasında yer alan Heredot’un meşhur olmuş kitabı olan Heredot’un tarihi isimli kitabında Uludağ’ın adı Olympos olarak geçmektedir. Uludağ tarihi için bilinen yazılı ilk keşif budur. Daha sonraki yüzyıllarda yaşayan Strabon tarafından yazılan coğrafya kitaplarında da adı geçen Uludağ, ilerleyen yüzyıllarda Hristiyanlığa geçen Roma imparatorluğu zamanında yani 3. yüzyıl döneminde keşişlerin yaşadığı ilk manastırlara ev sahipliği yapmıştır. 8. yüzyıla gelindiğinde Uludağ Nilüfer çayı ile Deliçay arasındaki vadi ve tepelere kurulmuş olan manastır sayısı 28’i bulmuş ve tarihi boyunca en yüksek sayıda manastırın olduğu dönem olmuştur. Orhan Gazi tarafından Bursa’nın alınması ile bu manastırların bir kısmı terk edilmiş, bazıları ise Müslüman dervişler tarafında inzivaya çekilme alanları olmuştur. Bursa’nın fethi ile Uludağ’a Keşiş dağı adı konulmuş olup, 1925 yılında Uludağ adını almıştır.

Uludağ turizm

Turistik bakımından Türkiye’nin ilk kış turizmi merkezidir. 1933 yapılan bir otel ve muntazam yol ile kış turizmi merkezi olması yolunda ilk adım atılmış olup, ilerleyen yıllarda hızla gelişimine devam etmiştir. Son yıllarda açılan Bolu ilindeki Kartalkaya, Erzurum ilindeki Palandöken ve benzeri bir kaç nadir kayak merkezi de o yıllarda mevcut olmadığından çok uzun yıllar Uludağ kayak ve kış sporları için turizm tesislerinin yer aldığı tek bölge olmuştur. Artık rakipleri olsa da diğer kış turizm bölgeleri daha tesisleşme çalışmalarında Uludağın konumu ile kıyaslanıldığında yolun başındadırlar. Uludağ’ın Kadıyayla hariç tüm yerleşim birimleri açılan asfalt yolla Bursa’ya bağlanmaktadır. Uludağ, Türkiye kış turizmi için çok sayıda öncülüklere sebep olmuştur. Türkiye’nin ilk teleferiği 1963 yılında açılmış olup, Türkiye’nin 4. büyük kenti olan Bursa ili’nin hemen dibinde olması nedeni ile de dağ turizmi ve kış turizmi için ilk merkez olmuştur. Halen de Türkiye’nin en büyük kayak merkezi olma özelliğine sahiptir.

Uludağ’ın kış turizmi haricinde olan sağlık turizmi için de önemli bir merkez konumundadır.  Uludağ’ın doğu ve kuzey eteklerinin Bursa ovasına yakın olan yerlerinde bulunan sıcak su kaynakları, buralarda kaplıcalar kurulmasına sebep olmuştur. Bursa’nın Çekirge semtinde yer alan bu kaplıcalara şifa bulmak için çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi de akın etmektedir. Uludağ kaplıcaları oldukça meşhurdur ve pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Uludağ otelleri

Uludağ tatili için çok sayıda tur organizasyonu düzenlemektedir. Uludağ konaklama tesisleri 30’un üzerindedir. Bunların çoğuna telesiyej ve teleski hatları bulunur. Ayrıca; Uludağ’da 1 adet sağlık merkezi, postane, alışveriş merkezi, jandarma, 22 adet lift ve 30’dan fazla pist bulunmaktadır.

Uludağ otelleri ve konaklama tesisleri ziyaretçiler için düzenlenen renkli gece eğlenceleri ile de bilinmektedir. Modern bir kış merkezi konumu ile yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda misafir ağırlanır.

Uludağ otelleri ziyaretçileri; pistlerin ve kamuya ait alanların çoğundan faydalanabiliyor olsalar da, Türk Silahlı Kuvvetleri pisti gibi bazı Uludağ pistleri sadece kendi personelleri için hizmet vermektedir.

Uludağ pistleri

T.SK. pisti, Fahri Telesiyej, Kervansaray Telesiye, Beceren Teleski, Yazıcı Cennet Kaya, Ağaoğlu Fatin Tepe, Ulukardeşler Cennet Tepe, Alkoçlar Fatin Tepe, Ağaoğlu Garan, Ağaoğlu Mandıra, İtalyan yokuşu, Tutyeli, Kuaşklıkaya, Ulukardeşler Teleski, Mandıra Teleski,  Kırkgözler, Wolfram, Beden terbiyesi, Monte Baia, Karinna, Kar tanesi pistleridir.

Milli parklar kapsamında bulunan Uludağ mili parkı’nda çok sayıda yabani hayvan yaşamlarını doğal koruma altında devam ettirmektedirler. Geyik üretme çiftliği bulunan Yeşil yayla’da dağın doğal hayatının simgelerinden olan geyik neslinin devamı için faaliyet göstermektedir. Ayrıca Tükiyenin en büyük kelebeği olma özelliğine sahip Apollon kelebeği ile beraber 46 çeşit kelebek yaşamakta olan Uludağ’da aynı zamanda Sakallı Akbaba gibi çeşitli endemik türlere de ev sahipliği yapmaktadır.

Çeşitli cezbedici özellikleri nedeni ile ülkemizin en önde gelen kış turizmi merkezi konumunda olan Uludağ sömestre tatili içinde sıkça tercih edilen tatil bölgesidir. Pek çok yerli ve yabancı turist tarafından özellikle kış aylarında tatil yapacak olanların öncelikli tercih ettiği kayak tesislerine sahiptir.