Bolu
Bolu’nun gezilecek yerleri, Bolu’da görülecek yerler, komşu iller, ilçeleri, tarihi, turistik yerler, tatil yerleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri ve hava durumu ile Bolu gezi rehberi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Karadeniz bölgesi illeri içindedir. Bolu Valiliği ve Bolu Belediyesi tarafından yönetilir. Bolu trafik plaka kodu; 14, telefon kodu; 374’tür.
Ankara, Eskişehir, Bilecik, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Karabük illeri ile komşu olan Bolu’nun toplam 9 ilçesi vardır.
Bolu ilçeleri
- Bolu il merkezi
- Dörtdivan
- Gerede
- Göynük
- Kıbrıscık
- Mengen
- Mudurnu
- Seben
- Yeniçağa
Bolu gezilecek tarihi ve turistik yerleri ile görülmesi gereken yerler
- Seben gölü
- Mudurnu Armutçular konağı
- Haccağız yaylası (Seben)
- Akkayalar travertenleri (Mudurnu)
- Yedigöller kamp alanları (Yedigöller)
- Gazi Süleymanpaşa camii (Göynük)
- Gölcük milli parkı
- Mudurnu sülüklügöl
- Şehriman tepesi (Mudurnu)
- Akşemseddin türbesi (Göynük)
- Yedi göller milli parkı
- Karamurat gölü (Mudurnu)
- Haccağız köyü (seben)
- Kartalkaya kayak merkezi
- Yıldırım Bayezid camii (Mudurnu)
- Zafer kulesi (Göynük)
- Seben kaya evleri
- Kanuni Sultan Süleyman camii (Mudurnu)
- Ilca Musa paşa camii
- Babas kaplıcası (Mudurnu)
- Çubuk gölü
- Bolu müzesi
Bolu iklimi
Bolu’nun iklimi; deniz iklimi ile iç Anadolu’da hakim olan bozkır kara iklimi arasında bir geçiş alanı olma özelliği taşır. İlin ikliminde her iki ikliminde etkileri görülür. Karadeniz’e yakın yerlerde yazları serin, kışlar ise ılık geçer. Yaz ve kış arasında hava sıcaklığı farkı azdır. İç kısımlarda ise yaz ve kış arasındaki hava sıcaklığı farkları çok daha fazla olur. Hatta gece ve gündüz arasında dahi büyük ısı farkları olur. İç kısımlarda kış dönemi soğuk ve kar yağışlı geçer. Sıcaklık, yaz ve kış aylarında -31,5 °C ile +39,4°C arasında değişir. Senelik yağış miktarı ise 535-1084 mm arasında olur. Yağışın üçte birlik kısmı kış döneminde gerçekleşir.5 günlük Bolu hava durumu için ekli linki ziyaret edin.
Bolu bitki örtüsü
İlin yarıdan fazla bölümü ormanlık alandır. Ormanların arazi içindeki oranı yaklaşık % 55 civarındadır. Ormanlar defne, dışbudak, gürgen, ıhlamur, karaağaç kavak, kayın, kestane, meşe ve 1200 metreden yüksek alanlarındaki çam ağaçları ile çok zengin ağaç türlerine sahip bir ildir. Bolu topraklarının % 20’si ekili arazi, 16’lık kısmı ise çayır ve meralardan oluşur. İl topraklarının sadece % 10’luk bölümü tarıma elverişli alan konumunda değildir. Meyve ağaçları da çok fazla olan bir ilimizdir