Ankara
Ankara’nın gezilecek yerleri, Ankara’da görülecek yerler, komşu iller, ilçeleri, tarihi, turistik yerler, tatil yerleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri ve hava durumu ile Ankara gezi rehberi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.
İç Anadolu bölgesi illeri içindedir. Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilir. Ankara trafik plaka kodu; 06, telefon kodu; 312’dir.
Kuzeyde Kuzeyde Bolu ve Çankırı, doğuda Çorum, Yozgat ve Kırşehir, Güneydoğuda Niğde, güneyde Konya, Batıda Eskişehir komşu Ankara’nın 31 ilçesi vardır.
Ankara ilçeleri
- Akyurt
- Altındağ
- Ayaş
- Bala
- Beypazarı
- Çamlıdere
- Çankaya
- Çubuk
- Elmadağ
- Etimesgut
- Evren
- Gölbaşı
- Güdül
- Haymana
- Kalecik
- Kazan
- Keçiören
- Kızılcahamam
- Mamak
- Nallıhan
- Polatlı
- Pursaklar
- Sincan
- Şereflikoçhisar
- Yenimahalle
Ankara gezilecek tarihi ve turistik yerleri ile görülmesi gereken yerler
Ankara kıyı bölgelerine uzak olmakla birlikte burada yerli turistlerin ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek eski ve yeni çok sayıda tarihi eserler mevcuttur. Ankaraki tarihi yerler M.Ö. dönemlerinden başlayarak günümüze kadar çeşitli dönemlere aittir. Şehrin en yüksek tepesi üzerine kurulmuş olan Ankara kalesi’nin yapımına Hititler zamanında başlandığı kabul edilir. Ankara Kalesi; Ankara görülecek yerler önerileri arasındadır. Polatlı yolu üzerindeki Gordion kalıntıları Frigyalılar dönemini aydınlatan buluntuların başlıcasıdır. Şehrin içerisinde Romalılar zamanından kalma Augustos tapınağı, Roma kamamı, Direkli yol gibi çok sayıda eski dönemlere ait tarihi yerleri bulunmaktadır. Selçuklular devri eserleri arasında da; Ankara çayı üzerindeki Akköprü başta gelmektedir. Hacıbayram ve Cenabiahmetpaşa camileriyle Mahmutpaşa bedesteni Osmanlılar döneminden kalma eserler arasındadır.
Ankara müzeleri
- Alagöz Karargah Müzesi
- Anadolu Medeniyetler Müzesi
- Anıtkabir, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi
- Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
- Atatürk Evi Müzesi (AOÇ)
- Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü (Çankaya Müze Köşk)
- Cumhuriyet Müzesi (I.TBMM Binası)
- Cumhuriyet Müzesi (II.TBMM Binası)
- Devlet mezarlığı Müzesi
- Etnoğrafya Müzesi
- Gordion Müzesi ve ören Yeri
- Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi
- MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi
- MTA Tabiat Tarihi Müzesi
- PTT Pul Müzesi
- Roma Hamamı Açık Hava Müzesi
- TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi
- Ulucanlar Cezaevi Müzesi
Ankara tarihi
Bulunan arkeolojik kanıtlara göre Ankaranın tarihi, tarih öncesi çağlara kadar uzanmaktadır. Nitekim bu çevrede yapılan kazılarda Ankara tarihçesi için önemli bulgular elde edilmiştir. Yapılan bu kazı çalışmaları sonucu Frigyalılar zamanına ait önemli kalıntılara rastlanılmıştır. İl tarihi eserler konusunda çok önemli müzelere ev sahipliği yapar.
Ankara tarihi incelendiğinde sonraki çağlarda Doğu Roma’nın, İranlıların, bir ara da Arapların eline geçtiği öğrenilmiştir. II. yüzyıl başlarında Selçuklular burayı aldılarsa da Haçlı seferleri sırasında Bizans’a geri vermek zorunda kaldılar. Ankara’nın Osmanlı topraklarına katılışı 1360 yılında olmuştur. Ancak Ankara savaşını Timur’un kazanması sonucu Ankara Amasya’da ortaya çıkan bir beyliğe bağlanmıştır. Daha sonra çok süre geçmeden tekrar Osmanlı imparatorluğu topraklarına katılmıştır.
Kurtuluş savaşı dönemleri; Ankara’nın tarihi içinde önemli yer tutmaktadır. Bu dönemde Ankara çok önemli olaylara sahne olmuştur. Kurtuluş savaşı başında nüfusu 27000’e yakın, küçük bakımsız bir kasaba iken hiç kimse buranın başken olabileceğini aklına bile getirmemekte idi. Ama Mustafa Kemal Atatürk kararını çoktan vermişti. Çöken imparatorluktan yeni bir Türkiye kurulacaktı ve bu yeni kurulacak devletin başkenti düşman altındaki İstanbul olamazdı. Onun için de Sivas kongresinden sonra Heyeti Temsiliye üyesi arkadaşlarıyla beraber yola çıktı ve 27 aralık 1919 günü Ankara’ya geldi. Daha yola çıkmadan da İstanbul’da toplanacak Meclisi Mebusan üyelerinin Ankara’ya uğramalarını istemişti.
Ankaralılar daha Kurtuluş savaşının başında, kalabalık topluluklar halinde şehrin dışına kadar çıkarak Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını kurtarıcı olarak coşku ile karşılamışlardır. 23 Nisan 1920 günü hem Türkiye Cumhuriyeti hem de Ankara tarihi için çok önemli bir gündür. Türkiye Büyük Millet Meclisinin Ankara da açılmasıyla doğal olarak il başkent düzeyine yükselmiştir. Bunun bir kanunla pekiştirilmesi ise 13 ekim 1923 günü gerçekleşmiştir. Ondan iki hafta sonra yani 29 Ekim 1923 günü de Ankara bütün Türkiye ile birlikte ilk Cumhuriyet bayramını kutlamıştır.
Ankara iklimi
Ankara’da kara ikliminin özellikleri dikkat çekmektedir. Ankara ikliminde yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk geçer. Isı bakımından kış ortalaması yaklaşık olarak 0 derece, yaz ortalama sıcaklığı ise 23,5 derece olmakla beraber ısının kışın -24 dereceye kadar düştüğü, yazında da 41 dereceye kadar çıktığı da görülmüştür. Yağış bakımından özellikle mayıs ayında, akşam üzerleri birkaç saat süren kırkikindi yağmurları Ankaranın iklimsel özelliklerinden sayılır. 5 günlük Ankara hava durumu için ekli linki ziyaret edin.
Ankara bitki örtüsü
iklim şartları ve coğrafi yapının etkisiyle Ankara ve çevresinde step ve orman tipi iki ayrı bitki topluluğu hakimdir. Çukur alanlar ile platolarda yaygın olarak step, bitki örtüleri görülür. Bu bitki topluluklarında ağaçlar yok denecek kadar az olup genel olarak dikenli çalılar hakimdir. Akarsu kenarlarında görülen iğde, kavak ve söğüt ağaçları da step alanı içinde kalır. Step türündeki bitki örtüsünün en yaygın türleri otlardır. Çoğunluğunun küçük boyu olan bu bitkiler birleşik ve kümeler halinde toplanmıştır. Başlıca step bitki türleri olarak kısa boylu çayırlık alanlar, ballıbaba, ayrıkotu, böğürtlen, gelincik, hardal otu, hatmi, katırtırnağı, kekik, keven, papatya, püsküllü çayır, sorguç otu, sütleğen, üzerlik otu, , yabani arpa, yabani gül, yavşan otu, yemlik otu, yılgın otu, ve daha birçok bitki mevcuttur.
İl çevresinde plato üzerinde yükselme eğimi gösteren tek dağlar ve kuzeydeki dağlık kesimde yağış miktarı artmasından ötürü orman örtüsü ortaya çıkmaya başlar. Bozkırın orta kesiminde ormanlar adacıklar halinde görülür. Bunlar çoğunlukla insan tahribatından arta kalmış koruluk alanlardır. Bu korularda ağaç türü genellikle; ardıç ile karaçam olup yer yer meşe ağaçları görülür. Kurakçıl orman olarak tanımlanan bu ormanların en güzel örneğini Beynam Ormanıdır. Ankara’nın kuzeyindeki Kızılcahamam ilçesi yakınlarında orman örtüsü sıklaşır ve gürleşir. Burası Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleri arasında geçiş alanı olup bölgenin bitki örtüsü iğne yapraklı ağaçlardır.
Ankara yüzey şekilleri
Ankara ilinin yüzey yapısı dağlardan ve yaylalardan oluşur. Ankara yüzey şekillerini oluşturan çeşitli yönlere dağılmış dağların arasında; 1840 metre yüksekliğe sahip Aydos dağı, 2035 metre yüksekliğe sahip Yıldırım dağı, 2015 metre yüksekliğe sahip Işık dağı, 2006 metre yüksekliğe sahip Benli dağı, 1742 metre yüksekliğe sahip Keskin dağı, 1973 metre yüksekliğe sahip İdris dağı, 1860 metre yüksekliğe sahip Elmadağ, 1610 metre yüksekliğe sahip Abdüsselam dağı gibi yükseltilere rastlanır.
Ankara akarsuları
Ankara il sınırları içenden geçen akarsular pek azdır. Başlıcaları Ilıcaözü deresi Ankara suyu, Kirmir suyu, Seben çayı, Bent deresi, Çubuk suyu, İncesu, Ova çayı ve Balaban deresi gibi küçük ve su verimi az olan ırmak kollarıdır. Eymir ve Moğan gölleri ile tuz gölü’nün bir kısmı Ankara il sınırları içerisindedir. İnsan emeği ile oluşturulan Çubuk, Kurtboğazı, Hirfanlı ve Sarıyar baraj göllerini de Ankara akarsuları arasında sayabiliriz.