Çorum
Çorum’un gezilecek yerleri, Çorum’da görülecek yerler, komşu iller, ilçeleri, tarihi, turistik yerler, tatil yerleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri ve hava durumu ile Çorum gezi rehberi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Karadeniz bölgesi illeri içindedir. Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi tarafından yönetilir. Çorum trafik plaka kodu; 19, telefon kodu; 364’tür.
Kastamonu, Sinop, Samsun, Amasya, Yozgat, Kırıkkale ve Çankırı illeri ile komşu Çorum’un 14 ilçesi vardır.
Çorum ilçeleri
- Alaca
- Bayat
- Boğazkale
- Çorum il merkezi
- Dodurga
- İskilip
- Kargı
- Laçin
- Mecitözü
- Oğuzlar
- Ortaköy
- Osmancık
- Sungurlu
- Uğurludağ
Çorum gezilecek tarihi ve turistik yerleri ile görülmesi gereken yerler
- Alaca ; Alacahöyük tarihi milli parkı, Alacahöyük müzesi
- Boğazkale ; Boğazköy müzesi, Hattuşaş antik kenti
- Çatak ; Tabiat parkı,
- Merkez ; Çorum müzesi, Saat kulesi, Ulu cami, Çorum kalesi, Hitit yolu, Şapinuva
- Ortaköy ; Kybele kabartması, İncesu kanyonu,
- Osmancık ; Kandiber kalesi, Koyunbaba köprüsü
Çorum iklimi
Çorum ikliminde klasik karasal iklim özellikleri hakimdir. Yaz dönemi sıcak ve kurak olup, kış dönemi ise soğuk ve genelde kar yağışlı geçer. İlkbahar ve sonbahar dönemleri azda olsa yağmurlu olur. Özellikle yaz akşamlarında dahi serin hava etkisini gösterir. 5 günlük Çorum hava durumu için ekli linki ziyaret edin.
Çorum coğrafi özellikleri
Kuzey Anadolu Fay Hattı Çorum’un 20 km. kuzeyinden geçer. Kızılırmak, Yeşilırmak, Çat suyu, Mecitözü çayı, Çekerek ırmağı akarsularıdır. Bozboğa Ovası, Çorum Ovası, Dedesli Ovası, Hüseyin Ovası ve Ovasaray Ovası ise ovalarıdır. Çağşak köyünde bulunan Kartal (urlu) Dağı 1670 mt yüksekliğe sahiptir. Çorum Merkez’de bulunan ve 1.566 metre yükseklikteki Karadağ Çatalkaya tepesi ise en yüksek tepesidir