AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Artvin

Artvin’in gezilecek yerleri, Artvin’de görülecek yerler, komşu iller, ilçeleri, tarihi, turistik yerler, tatil yerleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri ve hava durumu ile Artvin gezi rehberi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Artvin: Karadeniz bölgesi içinde yer alır. Doğuda Kars, batıda Rize, kuzeyde Gürcistan, Kuzeybatıda Karadeniz ile çevrilidir. Artvine gidenleri muhteşem bir Karadeniz doğası karşılar.

Karadeniz bölgesi illeri içindedir. Artvin Valiliği ve Artvin Belediyesi tarafından yönetilir. Trabzon trafik plaka kodu; 08, telefon kodu; 466’dir. Doğusunda Ardahan, güney sınırında Erzurum batı sınırında ise Rize illeri ile komşudur.

Artvin ilçeleri

Artvin ilinin merkez ilçesi dahil toplam 8 ilçesi vardır.

  • Artvin (il merkezi)
  • Ardanuç
  • Arhavi
  • Borçka
  • Hopa
  • Kemalpaşa
  • Murgul
  • Şavşat

Artvin’de gezilecek yerler önerisi için; Hatila vadisi milli parkı öncelikli tabiat alanları arasındadır.

Artvin tarihi

Geçmişi eski çağlara kadar uzanır. Buraya ilk yerleşen kavim olarak kabul edilen İskit Türkleri bilinir. Daha sonra Artvin sıra ile Pontus Krallığının, Roma İmparatorluğu’nun ve Bizanslıların eline geçmiştir. 1537 de ise Osmanlı ülkesine katılmıştır. Berlin Antlaşmasıyla diğer doğu illeri ile birlikte Rusya’ya verilmişse de 1. Dünya savaşında geri alınmıştır. Fakat 1915’te tekrar Ruslara geçmiş sonrasında ise 7 mart 1921’de Türkiye topraklarına katılmıştır.

Artvin tarihi yerleri

Dokuzuncu yüzyılın ilk yarısında yapılan ve İşhan köyü’nde bulunan İşhan Manastırı ayrıca Kanlı Kilise adı ile de bilinmektedir. Dokuzuncu yüzyıl sonunda Bağrat Krallığı tarafından yapılan Tekkale Manastırı olarak da bilinen Dört Kilise, Altıparmak Kilisesi olarak da bilinen Barhal Kilisesi, Pırnallı Manastırı olarak da bilinen Prta Manastırı,  Bağcılar Manastırı, Dolishane Manastırı olarak da bilinen Hamamlı Manastırı, Kaçkal Manastırı, Cevizli Manastırı, İbrikli Kilisesi, Artvin Livana Kalesi, Satlel Kalesi olarak da bilinen Şavşat Kalesi, Ardanuç Kalesi olarak da bilinen Gevhernik Kalesi, Aşbişen Kalesi, Bilbilan Kalesi, Boselt Kalesi, Ciha Kalesi, Dutlu Kalesi, Dört Kilise Kalesi, Erkenis Kalesi, Ersis Kalesi, Ferhatlı Kalesi olarak da bilinen Kalmaklı Kalesi, Kolarçet Kalesi, Kuvarshan Kalesi, Nihah Kalesi olarak da bilinen Yokuşlu Kalesi, Oşnak Kalesi, Parih Kalesi, Petoban Kalesi, Petrik İsman Kalesi, Tuharis Kalesi, Ustamış Kalesi, Yukarı Hod Kalesi, İşhan Kalesi, Öğdem Kalesi, Çarşı Camii olarak da bilinen Merkez Camii, Çayağzı Camii olarak da bilinen Salihbey Camii, Demirkent Camii, Erenköy Camii, Esendal Camii, Kemalpaşa Kilise Camii, Muratlı Camii, Ortacalar Merkez Camii, Oruçlu Köyü Camii, İskender Paşa Camii, Zeytinlik Camii olarak da bilinen Sirya Camii Artvin tarihi eserleri arasında yer alan ve Artvin görülecek ve Artvin gezilecek yerler arasında öncelikli önerilen yapılar ve mekanlardır.  Üst satırlarda da açıkça görüleceği üzere özellikle Hristiyan döneme ait çok sayıda Manastır ve Kilise Artvin gezilecek yerleri arasındadır. Artvin turları ile bölgeyi ziyaret edenlere Artvin turu sırasında üst satırlarda yer alan tarihi eserler mutlaka görmeleri önerilen yerler arasındadırlar.

Artvin akarsuları

Artvin’i boydan boya geçen ve 376 kilometre uzunluğa sahip Çoruh Türkiye’nin kuzeydoğu köşesindeki en önemli akarsuyudur. Oltu ve Berta kollarını alarak sarp boğazlardan, kayalık yarlar arasından geçen Çoruh, kuzeyde sınır aşarak Batum’un güneyinde Karadeniz’e dökülmektedir.

Artvin iklimi

Dağlar ve vadiler arasında kalan Artvin iklimi büyük değişiklikler göstermektedir. Karadeniz kıyısında Artvin iklimi bol yağışlı ve ılık, dağlık kesimde ise kışlar bol karlı ve soğuktur. Çoruh vadisine inilince yağış azalır. 5 günlük Artvin hava durumu için ekli linki ziyaret edin.

Artvin bitki örtüsü

İl topraklarının büyük bir kısmı ormanlarla kaplıdır. Denize yakın yerlerde kızılağaç, gürgen, ıhlamur, kayın, meşe ağaçları çok olup, yüksek kesimlerde ladin, köknar ve diğerleri gibi iğne yapraklı ağaçlar bol miktardadır. Artvin turları; doğa turu sevenler için eşsiz deneyimler sunar. Zira il Karadeniz Bölgesi’nin tipik yeşil gür ormanlar özelliğini fazlası ile bünyesinde barındırır.

Artvin coğrafi özellikleri

Artvin dağlar üzerine kurulu bir şehirdir dersek pek de yalan olmaz. Karadeniz bölgesinin en dağlık kesiminde ve engebeli bir arazi üzerinde bulunur. ilinin yalnız kıyı kesimlerinde ve Çoruh vadisinde düzlüklere rastlanır. Artvin yüzey şekillerini batıda kıyı boyunca uzanan sıradağlar oluşturur. Bu sıradağlar büyük yükseltilere sahiptir. 3605 metre yüksekliğe sahip Kaçkar dağı, 3510 metre yüksekliğe sahip  Bulut Dağı, 3348 metre yüksekliğe sahip Şaval Dağı, yüksek dağlarıdır. Bu yükseltiler 2600 metre yüksekliğe sahip  Tiryal dağı ile kuzeydoğuda azalsa da, Yalnızçam Geçidi’nden sonra 3000 metre yüksekliğe sahip Kartal dağı, 2750 metre yüksekliğe sahip Karyol Dağı, 3110 metre yüksekliğe sahip  Bulanık dağı ve diğerleri ile yeniden artar.

Artvin turu yapacak olanlara şimdiden keyifli yolculuklar, iyi tatiller diliyoruz.