Sakarya
Sakarya’nın gezilecek yerleri, Sakarya’da görülecek yerler, komşu iller, ilçeleri, tarihi, turistik yerler, tatil yerleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri ve hava durumu ile Sakarya gezi rehberi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Marmara bölgesi illeri içindedir. Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilir. Sakarya trafik plaka kodu; 54, telefon kodu; 264’tür.
Bilecik, Bolu, Bursa, Düzce ve Kocaeli illeri ile komşu Sakarya’nın ilçeleri toplam 16 tanedir.
Sakarya ilçeleri
- Adapazarı
- Akyazı
- Arifiye
- Erenler
- Ferizli
- Geyve
- Hendek
- Karapürçek
- Karasu
- Kaynarca
- Kocaali
- Pamukova
- Sapanca
- Serdivan
- Söğütlü
- Taraklı
Sakarya gezilecek tarihi ve turistik yerleri ile görülmesi gereken yerler
- Acarlar longozu
- Deprem müzesi
- Çiğdem yaylası
- Geyve Ali Fuat paşa Kuvayı milliye müzesi
- Geyve boğazı
- İnegöl yaylası
- İstanbul dere
- Karagöl yaylası
- Kuzuluk kaplıcaları
- Maden deresi
- Poyrazlar gölü
- Rahime sultan camii
- Sakarya müzesi
- Sakarya nehri
- Sapanca aygır deresi
- Sapanca yaylaları
- Sapanca gölü
- Sapanca Rüstem paşa camii
- Soğucak yaylası
- Taraklı termal turizm tesisleri
Sakarya iklimi
Sakarya iklimi Karadeniz ve Marmara bölgesinde hakim iklim şartlarının etkisi altındadır. Karadeniz kıyı kesimleri ve doğusunda Karadeniz iklimi hakimdir. Batı ve güneyde ise Marmara bölgesi iklimi etkili olur. Yılın yaklaşık en fazla 40 gününde sıcaklık 0°C’nin altına düşer. Yılın en fazla 30 günüde +30°C üzeri sıcaklık görülür. Yağış ortalaması bazı yerlerinde 632 mm, bazı yerlerinde ise 900 mm civarıdır. 5 günlük Sakarya hava durumu için ekli linki ziyaret edin.
Sakarya bitki örtüsü
Bitki örtüsü bakımında Sakarya dağları gür ormanlarla, platolar ise makilik alanlarla kaplıdır. Ova ve vadileri tarıma uygun alanlardır. Karasu bölgesi de dağları gibi ormanlıktır. Orman ve fundalık alanlar il topraklarının % 45’lik kısmını oluşturur. Ekili ve dikili alanlar ise % 47’lik kısmıdır. Çayır ve mera alanları’da % 3,5’lik kısmını oluşturur. 700 metre yüksekliğe kadar kısımlarda çınar, gürgen, ıhlamur, kavak, kayın, kestane ve meşe ağaçları vardır. Daha yüksek kesimlerde ise bu ağaçların yerini iğne yapraklı ağaçlar alır.