Beydağları sahil milli parkı
Beydağları sahil milli parkı; 1972 yılında koruma altına alınmıştır. Yüz ölçümü 31.018 hektarlık alanı kapsar. Akdeniz Bölgesi’nde Antalya il sınırları içindedir.
Batı Torosları meydana getiren genç Beydağları jeolojik yapısı kalkerler ve karstik yer şekillerinden oluşur. Akdeniz Bölgesine özgü bütün ekolojik şartlara sahip bir sahadır.
Bitki örtüsü bakımından; deniz kıyısı kesimlerinde fıstık çamları vardır. Deniz seviyesinden yukarı çıktıkça kızılçamlar yerini karaçam ağaçlarına bırakır. 1000 metreden yukarı kesimlerde ise sedir ağaçları çoğunluktadır. Beydağları Milli parkı otsu flora bakımında zengindir. Park sınırlarında bulunan bine yakın bitki çeşidinden yirmi beş tanesi parka özgü endemik tür olarak kayıtlara geçmiştir. Bu flora çeşitliliği Beydağları Milli Parkının tür yönünden zenginliğini gösterir.
Milli park alanında ayı, çakal, dağ keçisi, kurt, oklu kirpi, sansar, sincap, tilki, yaban domuzu, yaban keçisi, vaşak benzeri kara memelileri yaşar. Kıyılarda az görülse de, Akdeniz foku ile karşılaşılabilir. Deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olan Çıralı Sahilleri de özel koruma altına alınmıştır.
Arkeolojik bakımdan Milli park Antik Likya bölgesinde yer alır. Çıralı’da Likya’nın sönmeyen ateşi Yanartaş bulunmaktadır. Olympos‘un birkaç km batı kesimindeki dağlık arazide kalker ve serpantin formasyonları kontağındaki çatlaklardan çıkan doğalgaz “Likya’nın Sönmeyen Ateşi” olarak adlandırılmıştır. Yüzyıllardır yanmakta olup, Bellerophontos mitosuna Chimaira (Yanan Taş) adıyla geçmiştir. Yöreye mitolojik değer kazandıran önemli olgular arasındadır. Akdeniz Bölgesi iklim özellikleri taşıyan park alanı yılın 7-8 ayı ziyarete uygundur. Milli Park’ta çok türlü deniz sporları yapma imkanı vardır. Ayrıca piknik, kamp, yürüyüş alanları mevcut olup arkeolojik alanlarda gezinti yapma olanağı vardır. Antik çağ döneminde Likya olarak tanınan bölgenin doğu kesiminde olan Milli Park tarih öncesi zamandan itibaren iskan bölgesi olmuştur. Sahilin kuzey tarafındaki Beldibi mağarasından elde edilen buluntular da bunu ispatlar. Milli Park’ın en önemli yerleşim yerleri ise; milattan önce yedinci yüzyılda Rodos Kolonosi olarak kurulan Phaselis (Tekirova) ve Olympos şehirleri olmuştur. Ayrıca Kemer yakınlarında ki Idyros, Adrasan Limanı ve Gagai diğer görülmesi gereken ve gezilecek tarihi yerleşim yerleridir.
Milli Park alanı Antalya, Kemer, Kumluca devlet kara yolunu kısmen sahilden, kısmen de içeriden boydan boya kapsar. Bu yol aynı zamanda Mersin, Antalya ve Muğla sahil yolunun bir parçasıdır. Beydağları milli parkına ulaşım bu güzergahtan sağlanır.
T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü tarafından koruma ve denetim altındadır. 6. bölge müdürlüğü tarafından hazırlanan http://bolge6.ormansu.gov.tr/6bolge/AnaSayfa/milliparklar/kizildagmilliparki.aspx sayfasını da inceleyebilirsiniz.