AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Başkomutan tarihi milli parkı

Başkomutan tarihi milli parkı; Ege bölgesindeki Afyon, Kütahya ve Uşak il sınırları içindedir. 1981 yılında milli park olarak koruma altına alınmıştır.

T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü tarafından denetimi ve idaresi yürütülür. 40.948 hektar yüzölçümüne sahip bir alanı kapsar. Ankara – İzmir Karayolu ve Ankara – Antalya Karayolu ile Başkomutan tarihi milli parkına ulaşım sağlanmaktadır.

26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz 30 Ağustosta zaferle sonuçlanmıştır. Kurtuluş savaşında önemli yeri olan bu harekatın gerçekleştiği alanlar, Başkomutan tarihi milli parkı alanıdır.  Büyük Taarruz bizzat Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk tarafından yönetilmiştir. Tarihe de Başkomutanlık meydan muharebesi olarak geçmiştir. Milli parkın adı da buna ithaf edilmiştir. Milli parkın içerisinde Kurtuluş Savaşımıza ait anıtlar, tarihi yerler ve şehitlikler bulunur.

Başkomutan milli parkı; Dumlupınar ve Kocatepe bölümleri ile 2 bölümden oluşur.

Dumlupınar bölümü;

  • Zafertepe Anıtı
    Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı
    Şekip Efendi Şehitliği
    Üç Tepeler Şehitliği (Büyük Aslanlılar Şehitliği)
    Dumlupınar Müzesi
    Dumlupınar Anıtı ve Atatürk Evi
    Dumlupınar Şehitliği

Kocatepe bölümü;

  • Kocatepe Anıtı ve Kitabesi
    Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği
    Zafer Müzesi
    BüyükTaarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı
    Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği

Milli parkın en önemli kaynak  değeri harp tarihi arazisi olmasıdır. Bunun yanında arazinin jeolojik yapısı ve bitki örtüsü bakımından da ayrıca otsu florasıyla ilgi çeker. Bölgeye özgü endemik türler barındırmaktadır. Kocatepe ve Dumlupınar bölümlerindeki ormanlık alanlar vardır. Bu alanlarda bütün yıl su bulunan vadi boyları, göletler, çok çeşitli endemik türde bitki örtüsü ve yaban hayatı zenginlikleri bulunur. Bu özellikler milli park kaynak değerlerini katkı sağlar.

V Bölge müdürlüğü tarafından idaresi yürütülen Başkomutan milli parkı hakkında detaylı bilgi için ayrıca http://bolge5.ormansu.gov.tr/5bolge/AnaSayfa/BTMParki.aspx sayfasını da inceleyebilirsiniz.