AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Ege Bölgesi

Ege turu için; görülecek yerleri ve turistik mekanları nerelerdir? Ege’deki uygarlıklara ait tarihi eserler nelerdir? Ege illeri, kıyıları ve iklimi hakkında bilgi ve önerileri sayfamızdan inceleyin.

Türkiye’nin en batısı olarak Ege bölgesi bilinir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, önemli insanların yaşadığı bölgelerden biri olarak ün yapmıştır. Bölge ismini Ege Denizinden almıştır. En önemli ili İzmir kabul edilir. Fakat Muğla ili de turizm açısından oldukça değerli bir ilidir. Bölge; Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesine komşudur. Türkiye’nin nüfus bakımından Marmara bölgesinden sonra en kalabalık bölgesidir. Egenin kıyı kesimleri nüfus yerleşimi bakımından daha kalabalıktır. Bölgenin geniş ovaları bulunması sebebi ile düzlüklerde nüfus yoğundur. Kıyı turizminin etkileri ile yazın artan nüfus oranı kışları azalış gösterir.

Ege Bölgesi Yeryüzü Şekilleri

Ege bölgesinde dağlar kıyıya paralel uzanmakta ve Ege bölgesi yeryüzü şekilleri Dünyanın jeolojik zamanlarından biri olan tersiyer zaman diliminde oluşmuştur.

Ege bölgesinde akarsular ve çaylar ile göller çoktur. Bu akarsuların başlıcaları alttaki listededir;

  • Bakırçay
  • Gediz
  • Küçük Menderes
  • Büyük Menderes Akarsularıdır.

Ege’nin iklimi

Bu bölge iklimi kıyı bölgelerde deniz iklimi hakiminde iç bölgelerde ise karasal iklim hakimdir. Deniz ikliminde ise Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Yani yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır. Bölgenin iç kesimleri ise karasal iklimin etkisi altında kalır. Yıllık ortalama sıcaklık bölgede batıdan iç kesimlere gidildikçe azalır. Bölgenin en sıcak ayı ise Temmuz olarak kayıtlara geçmiştir. Bölgenin bitki örtüsünde; maki kızılçam ormanları ile garik bitki örtüsü topluluğu ghakimdir. Bunun yanı sıra Kozak Dağı’da fıstık çamları bitki örtüsü tarafından kaplanmıştır. Ayrıca sığla ağacı gibi dünya’da nadir yetişen ağaç türleri de bölgede bulunur.

Ege illeri

Toplamda bölgede sekiz il mevcuttur. Bu ilerden en büyüğü, Türkiye’ninde 3. büyük kenti olan İzmir’dir. Muğla ve Aydın, İzmir’in yanında cazip turist merkezleri olarak yer alır.

Ege’nin milli parkları

Türkiye’nin milli parkları kapsamında koruma altına alınan 5 milli park Ege bölgesi sınırları içerisinde yer alır.

Ege turizmi ve tarihi yerleri

Ege’nin turistik tarihi yerleri çok sayıdadır. Bölgede muhteşem tatil kıyıları, koylar, adlar, plajlar ve çok sayıda uygarlığa ait kalıntılar vardır. Eski dönemlerde pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan bölgede ki tarihi eserler her yıl yüz binlerce turistin ilgi odağı olmaktadır. Gezilmesi gereken ve görülmesi önerilen başlıca yerleri ise alttaki gibi sıralayabiliriz.

  • Efes Antik Kenti (İzmir)
  • Bafa Gölü (Söke)
  • Afrodisias Antik Kenti (Aydın – Karacasu)
  • Bergama Antik Kenti (İzmir)
  • Seferihisar (İzmir)
  • Kula (Manisa)
  • Priene Antik Kenti (Aydın – Söke)
  • Miletos Antik Kenti (Aydın – Didim)
  • Cunda Adası (Balıkesir – Ayvalık)
  • Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi (Muğla – Bodrum)

Tabii ki dip not olarak belirtmekte fayda var! Ege bölgesinin tarihi yerleri veya gezilecek yerleri üst satırlarda yer alan liste ile sınırlı değildir! Biz sadece konunun çok uzamaması adına listeyi sınırlı tuttuk. En az bu liste uzunluğunda yer kaplayacak muhteşem Ege kıyıları olduğunu da not düşsek yerinde olur. Çok daha kapsamlı olarak Egenin gezilmesi gereken yerleri hakkında bilgileri, il tanıtımları yapılan sayfalardan da inceleyebilirsiniz.

Ege ekonomisi

Ege’nin geçim kaynağı öncelikli tarım, sanayi ve turizm kaynaklarıdır. Bölgenin iklim yapısı, toprakların verimli olması ve ulaşım kolaylıkları tarımın ağırlıklı geçim kaynağı olmasında önemli etkendir. Bölgenin her kesiminde farklı tarım ürünleri yoğundur. Ege denizine yakın bölgelerde üzüm ve zeytin üretimi yoğundur. İç batı Anadolu tarafına doğru tahıl üretimi yoğunluk kazanır. Öncelikli üretimi yapılan tahıl ürünleri ise; buğday, arpa ve mısırdır. Bölgede yoğun olan yaş ve kuru meyve üretimidir. Ayrıca iklim koşullarının uygun olması nedeniyle turfanda domates ve benzeri ürünlerin yetiştirilmesi de sık olur. Özellikle son yıllarda alanların daha çok turizme yönelik kullanılmaya başlaması ile otlak yerleri azalmıştır. Bu durum beraberinde hayvancılığın azalmasına yol açmıştır. Bölgede hayvancılık daha çok keçi, daha sonra koyun yetiştiriciliği olarak görülür. İç kesimlerde büyük baş sığır yetiştiriciliği varsa bu çok yaygın değildir. Kıyı kesimi olmasına karşın balıkçılık eski önemini kaybetmiştir. Ayrıca bölgede kümes hayvanları yetiştiriciliği ve arıcılık da yapılmaktadır.

Ege ekonomisinin nabzını tutan etken ise özellikle son yıllarda artık turizm olmuştur. Bölgedeki çok sayıda eski uygarlıklara ait kalıntılar ve muhteşem güzelliklere sahip Ege’nin kıyıları her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist ağırlar. Bu turistlerin konaklama ve seyahatleri esnasında yaptığı harcamalar bölge halkının gelir kaynakları arasında önemli yer tutmaya başlamıştır. Bodrum, Çeşme, Datça, Fethiye, Kuşadası, Marmaris, Ölüdeniz gibi gözde tatil yerleri ülkenin en çok turist ağırlayan bölgeleri arasında gelir.

Egenin ekonomisinin temel taşlarından biri de sanayidir demiştik. Bölge Marmara bölgesinden sonra sanayi bakımından ülkenin ikinci bölgesidir. Çok sayıda sanayi kuruluşu bölgede faaliyet gösterir. Çeşitli sektörlere ait sanayi fabrikaları ve tesisler çok sayıda mevcuttur. Sanayileşmenin yoğun olduğu kesimler kıyıdan uzak olan kesimleridir.

Ege tatili yapacak olanlara şimdiden mutlu tatiller dileriz.