Doğu Anadolu Bölgesi
Doğu Anadolu turu için; görülecek yerleri ve turistik mekanları. Doğu Anadolu’daki uygarlıklara ait tarihi eserler nelerdir? Doğu Anadolu’nun illeri ve iklimi hakkında bilgi ve önerileri sayfamızdan inceleyin.
Doğu Anadolu’nun adı; 1941 yılında yapılan coğrafya kongresinde belirlenmiştir. Bölge Anadolu topraklarında ülkenin doğu kısmında yer aldığı için bu isimlendirme yapılmıştır. Yüz ölçümü 164.000 km² olup ülke topraklarının %21 kısmını kapsar. Nüfus bakımından en kalabalık ili Van’dır. Yüz ölçümü bakımından ise en büyük ili Erzurum’dur.
Doğu Anadolu iklimi
Yüksekliği ve denize uzak oluşu sebebiyle karasal iklim hakimiyetinde olan bir bölgedir. Sadece Elazığ ve Malatya illerinde bozkır bitki örtüsü ile karşılaşılır. Ülkenin en büyük gölü konumundaki Van gölü sayesinde Van çevre illerde ılıman bir iklim etkisi görülür. Soğuğu ile meşhur olan Erzurum yazları ise yemyeşil bir bitki örtüsüne bürünür. Bölge’de genel olarak kışlar sert ve soğuk geçer. Özellikle Kars ve Erzurum şehirlerinin bazı yerlerinde 3 aydan fazla süre yerlerin karla kaplı olduğu görülebilir. Bugüne dek bölge’de ölçülmüş olan en soğuk hava durumu 20 Ocak 1972 tarihinde -45,6°C ile Ağrı ilinde tespit edilmiştir. Iğdır Ovası gibi kuytu kesimlerde, kış ayları diğer yerlerine göre daha az sertlikte geçer. Yaz mevsimi bölgede çok kısa sürmektedir. Ayrıca yaz ve kış arasında olduğu gibi, gece ile gündüz arasında da sıcaklık farkları yüksek orandadır.
Doğu Anadolu illeri
Kuzey batısında Karadeniz, batısında İç Anadolu, güneybatısında Akdeniz, güneyinde ise Güneydoğu Anadolu bölgesi ile komşudur.
Doğu Anadolu’nun milli parkları
Türkiye’nin milli parkları kapsamında koruma altına alınan 3 milli park Doğu Anadolu bölgesi sınırları içerisinde yer alır.
- Ağrı Dağı milli parkı (Ağrı)
- Munzur Vadisi milli parkı (Tunceli)
- Sarıkamış Allahüekber Dağları milli parkı (Erzurum ve Kars arasında)
Doğu Anadolu turizmi ve tarihi yerleri
Doğu Anadolu’nun tarihi geçmişi oldukça eski olmasına rağmen; ulaşımın yetersiz olması ve iklim şartlarının zorluğu neticesinde turizm gelişmesi yeni başlamıştır. Turistlerin en çok ilgisini çeken yerler arasında genel olarak Doğu Anadolu’nun tarihi yerleri için bir öneri sıralaması yaparsak, kısaca alttaki sıralama gibi olur.
- Ağrı dağı (Ağrı)
- Van Gölü (Van)
- Akdamar Adası (Van)
- Ani Harabeleri (Kars)
- Girlevik Çağlayanı (Erzincan)
- Mama Hatun Külliyesi (Erzincan)
- İshak Paşa Sarayı (Ağrı Doğu Beyazıt)
Ayrıca il sınırlarının küçük bir kısmı Doğu Anadolu’nun topraklarında kalmasına karşın (Aslında Güneydoğu Anadolu’nun sınırları içinde kabul edilen) Adıyaman’daki Nemrut Dağı Kommagane Tanrı kral heykelleri ve Nemrut Dağı Krater gölü de görülmesi önerilen yerler arasında geçer.
Doğu Anadolu’nun sağlık turizmi açısından en çok ilgi çeken yerleri Erzurum kaplıcaları ve Diyadin kaplıcalarıdır.
Bölge dağcılık sporları ve kayak turizmi açısından da ilgi odağıdır. Palandöken dağları ile Bingöl ve Sarıkamış dağ sporları tesisleri büyük ilgi görmektedir. Ayrıca Ağrı dağı, Nemrut dağı, Sat Dağları, Süphan dağı tırmanış meraklılarının cazibe merkezleri arasındadır. Van gölü dahil bölgedeki göllerde doğal güzellikleri ile gezi ve eğlence merkezi olarak yoğun ilgi görürler. Bu göllerin kıyılarında kamplar ve plaj tesisleri bulunur.
Kış aylarında ayrıca Sarıkamış kayak merkezi ve Erzurum Palandöken kayak merkezi de yoğun ilgi gören yerlerdir.
Doğu Anadolu ekonomisi
Bölgede sanayi gelişim göstermemiştir. Ekonomi dayanağı olarak halkın büyük çoğunluğu tarım ve hayvancılık ile geçinir. Özellikle Kars ve Erzurum yöreleri hayvancılık için çok uygun niteliklere sahip olduğundan kaliteli sığır üretimi yapılmaktadır. Küçükbaş hayvancılıkta yoğun olarak yapılmaktadır.
Bitkisel tarıma uygun uygun alan hacmi bölgenin sadece %10’luk bir kısmını kapsar. Bu alanda çoğunlukla tahıl üretilir. Tahıl haricinde baklagiller, meyve, sebze, şeker kamışı, ve pamuk üretimi vardır. Bazı yerlerde tütün yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
Bölge yeraltı kaynakları bakımından da oldukça zengin maden rezervlerine sahiptir. Bölgede linyit, demir, krom, bakır, gümüşlü kurşun, bor madeni yatakları bulunmaktadır.
Ayrıca; Keban hidroelektrik santrali, Karakaya hidroelektrik santrali, Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve Afşin-Elbistan B Termik Santrali bölgenin başlıca enerji üretim kuruluşları konumundadır.