Kars
Kars’ın gezilecek yerleri, Kars’da görülecek yerler, komşu iller, ilçeleri, tarihi, turistik yerler, tatil yerleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri ve hava durumu ile Kars gezi rehberi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Doğu Anadolu bölgesi illeri içindedir. Kars Valiliği ve Kars Belediyesi tarafından yönetilir. Kars trafik plaka kodu; 36, telefon kodu; 474’tür.
Ağrı, Ardahan, Erzurum ve Iğdır illeri ile komşu Kars’ın toplam 8 ilçesi vardır.
Kars ilçeleri
- Akyaka
- Arpaçay
- Digor
- Kağızman
- Merkez
- Sarıkamış
- Selim
- Susuz
Kars gezilecek tarihi ve turistik yerleri ile görülmesi gereken yerler
- Allahuekber dağları
- Ani harabeleri
- Asboğa gölü
- Beylerbeyi sarayı
- Büyük katedral
- Cıbıltepe kayak merkezi
- Evliya camii
- Gazi Ahmet Muhtar paşa konağı
- Genç kızlar kilisesi
- Havariler kilisesi
- İnkaya Micingirt kalesi
- Kars kalesi
- Kars müzesi
- Katrina köşkü
- Kurbanağa mağarası
- Kuyucuk kuş cenneti
- Sarıkamış kayak merkezi
- Selçuklu sarayı
- Tigran Honents kilisesi
- Topçuoğlu hamamı
- Sürgütüs kalesi (Zivin kalesi)
Kars iklimi
Kars ikliminde sert yüksek yayla iklimi hakimdir. Genel olarak Sibirya yüksek basınç merkezinin etkileri görülür. Kış dönemi yedi ay sürer ve kar yağışı yoğun olur. Senede yaklaşık 50 güne yakın dönem kar yağar ve toprak 100 günden fazla karlarla kaplıdır. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri oldukça kısa sürer. Senelik ortalama yağış miktârı bazı yerlerde 528 mm iken bazı yerlerinde ise 252 mm civarındadır. 5 günlük Kars hava durumu için ekli linki ziyaret edin.
Kars bitki örtüsü
Kars’ın yaklaşık %70’lik kısmı çayır ve meralarla kaplıdır. % 20’lik kesim ise ekili alanlardır. Tarıma elverişli olmayan arazisi %5’lik kesimidir . Orman varlığı yönünden zengin değildir. Buna karşın Türkiye’nin en yüksek ormanları bu ilimizdedir. Ormanları 1900 m ile 2800 m yükseklikteki alanlar arasındadır. Sarıkamış ve Posof’ta çam ağaçları, Kağızman’da ise meşe ağaçları vardır. Kar yerden kalkar kalkmaz ilin her yeri yeşilliklere bürünür.