Marmara Bölgesi
Marmara turu için; görülecek yerleri ve turistik mekanları nerelerdir? Marmara’daki uygarlıklara ait tarihi eserler nelerdir? Bu soruların cevapları ile Marmara illeri ve iklimi hakkında bilgi ve önerileri sayfamızdan inceleyin.
Marmara bölgesi; Türkiye’nin toprak bakımından en küçük, gelişmişlik bakımından en büyük bölgesidir. Bölge ismini önceden küçük bir göl olarak adlandırılan, günümde deniz olarak bilinen Marmara isminden almıştır. Bölge her açıdan ülkenin en önemli bölgesi konumundadır. Büyük ve ekonomi açısından oldukça önemli şehirlerin bu bölgede bulunması bölgenin önemini arttırır. Özellikle bölgenin kalbi konumundaki İstanbul; hem tarihi bakımdan, hem de turizm ve sanayi bakımından tüm illere açık ara fark atmaktadır. Gelişmişlik bakımından bölgenin ve ülkenin en büyük ili İstanbul’dur. Marmara bölgesi; doğuda Karadeniz ve İç Anadolu, güneyde Ege, batıda Trakya, kuzey, Karadeniz ile komşudur. Ayrıca batısında Bulgaristan ve Yunanistan ülkeleri ile komşudur.
Marmara Bölgesini Önemli Kılan Etmenler arasında coğrafi konumu yer alır. Avrupa ve Asya kıtaları arasında köprü görevi gören bir konumu vardır. Ayrıca dünyanın en önemli boğazlarıdan ikisi bu bölgede bulunur. Bunlar Çanakkale ve İstanbul boğazıdır. İstanbul ilinin özellikle geçmiş büyük imparatorluklara başkentlik yapması, bölgeyi dünya üzerinde tarihi ve turizm açısından da önemli bir konuma taşır.
Marmara iklimi
Bu bölgenin iklimini ve yağış şeklini birlikte incelememiz doğru olacaktır. Bölgenin çok fazla komşu bölgesi bulunması sebebi ile Marmara bölgesi iklimi itibariyle geçiş iklimlerinin yer aldığı bir coğrafyaya sahiptir. Genel olarak Karadeniz ve Akdeniz ikliminin karışımı bu bölge üzerinde bulunmaktadır. Bunun nedeni çevre denizlere komşu olması ve deniz iklimlerinin baskın olmasındandır. Ayrıca bu bölge Türkiye’nin en yeşil illerinin bulunduğu bölgeler arasındadır.
Marmara İlleri
Bu bölgenin illeri hem bulunduğu ülke içerisinde hem dünya üzerinde çok önemli yere sahiptir. Bölgenin illeri bakımından inceleyecek olursak Marmara bölgesi illeri ;
Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne illeri ise Marmara’nın Trakya bölgesi sınırları içindedir. Bu illere ek olarak Düzce‘nin bir kısmı da Marmara bölgesinde sayılır.
Marmara’nın milli parkları
Türkiye’nin milli parkları kapsamında koruma altına alınan 5 milli park Marmara bölgesi sınırları içerisinde yer alır.
- Gelibolu Yarımadası milli parkı (Çanakkale – Eceabat)
- Kazdağı milli parkı (Balıkesir)
- Kuşcenneti milli parkı (Balıkesir – Bandırma, Manyas ve Gönen arasında)
- Troya milli parkı (Çanakkale)
- Uludağ milli parkı (Bursa)
(Edirne Gala Gölü ve Kırklareli – Demirköy İğneada Longoz Ormanları Trakya bölgesinde olduğu için onları bu sıralamaya dahil etmedik)
Marmara turizmi ve tarihi yerleri
Marmara’nın turistik tarihi yerleri çok sayıdadır. Gezilmesi gereken ve görülmesi önerilen başlıca yerleri ise alttaki gibi sıralayabiliriz. Bölgenin ve aynı zamanda ülkenin en büyük şehri olan İstanbul eski dönemden bu yana pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, çok çeşitli kültürleri içinde barındırmıştır. bu kültürlerden günümüze kalan pek çok tarihi eser ve yapı bulunmaktadır. Çoğunluğu korunmuştur. Bu yerler ile ilgili detaylı açıklamaları ilin tanıtıldığı sayfamızdan da inceleyebilirsiniz. Bölge’deki diğer illerde bulunan tarihi mekanların büyük çoğunluğu Osmanlı imparatorluğu dönemlerine aittir. Bunlar arasında çok sayıda cami, medrese, kilise, havra gibi tarihi dini mekanlar yer alır. Ayrıca surlar, hamamlar, kervansaraylar, saraylar, hisarlar, kuleler de mevcuttur. Marmara bölgesinde görülmesi önerilen öncelikli tarihi yerler aşağıda sıralanmıştır.
- İstanbul Surları
- Topkapı Sarayı
- Ayasofya
- Kız kulesi
- Galata kulesi
- Dikilitaş
- Sultanahmet Camii ve diğer camilerimiz
- Aynalıkavak Kasrı
- Hidiv Kasrı
- Dolmabahçe Sarayı
- Anadolu hisarı
- Rumeli Hisarı
- Yerebatan Sarayı
- Bursa’da Ulucami, Yeşil Türbe ve diğer camiler
- İznik surları
- İznik Ayasofya
- Bursa – Cumalıkızık
- Çanakkale Abideleri
- Bozöyük – Bilecik
- Söğüt – Ertuğrul Gazi Türbesi – Bilecik
Tabii bölge’de görülmesi önerilen yerler sadece bu saydıklarımızla sınırlı olmayıp, konunun dağılmaması adına büyük kısmını es geçtik. Düşünüldüğünde gezilmesi önerilen adaları, sahilleri ve plajları ile pek çok cazibe merkezi Marmara bölgesi sınırları içerisinde yer alır. İller hakkında tanıtımlar paylaştığımız sayfalarda gezilecek yerler ve görülecek yerler için önerileri çok daha kapsamlı inceleyebilirsiniz.
Marmara ekonomisi
Türkiye’nin ekonomik olarak başkenti gayri resmi de olsa İstanbul’dur. Ülke ekonomisinin nabzı sanayi dahil çoğu sektörde burada atar diyebiliriz. Şehir’in bu denli yüksek potansiyeli çevre illere de yansımaktadır. İl sınırlarında komşu olduğu veya yakın olan İzmit, Adapazarı ve Gölcük de İstanbul’un hemen arkasında hızla büyümektedir. Özellikle Adapazarı arası olan bölgesi büyük bir sanayi sahasıdır. Bu bölgede devlete ve özel sektöre ait birçok tersaneler, çimento fabrikaları, beyaz eşya fabrikaları, alüminyum tesisleri ve petrokimya tesisleri vardır. Gölcük ise bir donanma üssü ve askeri araçların yapıldığı bir sanayi merkezi konumundadır. Bölge toprakları tarıma elverişli olduğundan, çoğu yerinde tarım ve hayvancılık da yapılmaktadır. fakat bölge ekonomisinin büyük ağırlığı sanayi üzerinedir. Turizm de bölgede önemli gelir kaynakları arasında yerini alır.