AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Ağrı dağı milli parkı

Ağrı Dağı turlarına katılacak olanlar için Ağrı Dağı Milli Parkı hakkında bilinmesi gerekenler nedir? Ağrı Dağı turu için Büyük Ağrı ve Küçük ağrı hakkında bilgiler sayfamızda paylaşılmıştır.

Ağrı Dağı denilince akla gelen iki şey vardır. İlk olarak Türkiye’nin en yüksek dağı olduğu gelir. İkinci olarak da efsanelere kaynak olmuş olmasıdır. Bu dağın Nuh’un gemisi için ev sahipliği yaptığına dair ciddi rivayetler vardır.  Şimdi bu efsanevi dağı biraz daha yakından tanıyalım.

Ağrı dağı Doğu Anadolu Bölgesi‘ndedir. Dağın %65’i Iğdır il sınırları içerisinde, kalan %35’lik kısmı da Ağrı ili sınırları içerisinde yer alır. Ayrıca Türkiye’nin milli parkları arasındadır. Ağrı Dağı Milli Parkı 2004 yılında resmi olarak kabul edilmiştir. Yüz ölçümü 88.014 hektardır.

Türkiye’nin İran ve Ermenistan sınırlarının yakınındaki dağ kitlesi büyük bir volkan yapısıdır. Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nın iki doruğu vardır ve 2 bölümden oluşur. Kuzeyde bulunan Büyük Ağrı dağının yüksekliği 5.137 metredir. Güneyde yer alan Küçük Ağrı dağının yüksekliği ise 3.896 metredir. Büyük Ağrı’nın doğusunu takke biçimi buzul örter. Bu takkeden ayrılan buzul dili 3.500 metre yüksekliğe kadar iner. 2 doruk arasında tabanı 2.700 metreye inen Serdarbulak beli bulunur.

Büyük Ağrı Dağı’nın tepesi kesik bir koniyi andırır. Bu kesimde yamaçlar çok diktir. Kuzeydoğu tarafında bulunan Yakup Vadisi’nde eskiden bir kaynak, büyük bir köy ve bir manastır varmış. 1840 Ağrı depreminde vadinin üst kısmı kayarak bunları içindekilerle birlikte yok etmiş.  Buradaki kaynak da zamanla kurumuş.

Dağın eteklerinde, Gürbulak köyü ile Sarıçavuş köy arasında olan alanda bir meteor çukur vardır. 60 metre çapında, 35 metre genişliğinde ve 60 metre derinliğinde olan göktaşının açtığı bir çukurdur. Dünya’nın büyüklük bakımından en büyük metor çukurlarından biri kabul edilir. Ağrı Dağı turları ile bu bölgeye gidenlere burayı da görmelerini öneririz.

Ağrı dağının özellikleri : Büyük Ağrı’nın tepesi yaz kış toktağan karlarla kaplıdır. Yamacında cılız bir bitki örtüsü, seyrek kuş ağaçları ve çalılıklar bulunur. Tepesi karlarla kaplıdır. Fakat bir iki kaynaktan başka su olmaması da dağın özellikleri arasındadır.

Ağrı Dağı’nın eski ismi:  Bu dağa eskiden Türkler Eğri Dağ, Araplar Cebeli Haris, Ermeniler Masis, İranlılar Kuhi Nuh ( Nuh’un Dağı)Dermiş. Bugün Ermenilere aft edilse de aslında batılılarca telaffuz edilen Ararat dağı da burasıdır. Tufandan sonra Nuh peygamberin Gemisi’nin bu dağa konduğuna inanıldığı için 1949 ve 1954’te iki Amerikan heyeti dağa çıkarak kalıntıları aramıştır. Ama iki heyet de hiç bir ize rastlayamamıştır.

1878 Berlin Antlaşması ile Ağrı Dağı kütlesi üç devletin ( Osmanlı Devleti, Rusya ve İran) sınırları üzerinde kabul edilmiştir. 1921’de Rusya dağın kuzey yamacından çekilmiştir. 1932 Türk İran sınır düzeltme antlaşmasıyla küçük ağrı kütlesi de Türkiye sınırları içine alınmıştır. Böylece dağ bütünüyle Türkiye sınırları içinde olmuştur.

Askeri birliklerce ilk defa Ağrı Dağı’nın tepesine 1968 yılında çıkılmıştır. Ağrı Dağı turu sırasında dağa çıkış ve iniş en az 4 gün sürer. 5000 metreden sonraki tırmanış, hem yamaçlar çok sarp olduğu, hem de sıcaklığın -8 dereceye düştüğü için çok güç ve tehlikelidir.

Dağcılık tutkunları için gözde tırmanış bölgesidir. Fakat zorlu bir parkuru vardır. Bu sebeple rehber eşliğinde dağa çıkılır. İlk defa Ağrı dağı turuna katılacak olanların tırmanış rehberi adlı yazıyı incelemesi faydalıdır.

Doğa turları için öneri ve gezilecek yerler hakkında bilgileri ekli sayfalarımızdan inceleyebilirsiniz.