AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Altındere vadisi milli parkı

Tarihi Sümela manastırına ev sahipliği yapan Altındere vadisi milli parkı, 1987 yılında koruma altına alınmıştır. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü denetiminde ve kontrolü alanındadır. Altındere vadisisinin jeomorfolojik yapısı ile florası, faunası ve tarihi manastır milli parkın kaynak değeridir. Bu tanımlama biraz bilimsel bir yön taşıdığı için ek açıklamalar sunmakta fayda var sanırız.

jeomorfolojik yapı; Yüzey bilimi konusuna içeriktir. Jeomorfoloji İngilizce geomorphology kelimesinin karşılığıdır. Karaların üst kısmında ve denizaltında yer kabuğu yüzeylerinde görülen şekilleri (landforms) inceleyip, oluşumu ve evrimlerini açıklar. Ayrıca bunları kendi metodolojisi içerisinde sınıflandırma yaparak, coğrafî dağılım ve gruplandırmalarını, sebepleriyle beraber araştıran bir bilim dalıdır.

Flora; Bir bölgede yetişen bitki türlerinin tümüne verilen addır.

Fauna; Bir bölgede yaşayan hayvan türlerinin tamamına verilen addır. Direy olarak ta bilinir.

Bu açıklamalar sonrasında, Altındere vadisi milli parkı hakkında biraz daha bilgi sunalım. Milli parka ev sahipliği yapan Vadi; Doğu Karadeniz bölgesi‘nde ve Trabzon il, Maçka ilçesi sınırları içinde yer alır. Yüz ölçümü 4468 hektarlık bir alanı kapsar. Trabzon il merkezine 48 km mesafededir. Maçka ilçe merkezine ise uzaklığı 18 km’dir. Milli parka en yakın yerleşim yerleri; Coşandere Köyünün Maçka ilçesine uzaklığı 2 km, Altındere Köyünün uzaklığı ise 17 km’dir.

Milli park için asıl kaynak değerleri arasında tarihi Sümela Manastırı gelir. Yapı arkeolojik öneme sahiptir. Vadi sınırları içindeki Antik Yunancadaki adı ile Panagia deresinin batı yamaçlarında Mela tepesi (Kara tepe) üzerine yaklaşık deniz seviyesinde 1300 metre yüksekliğe inşa edilmiştir. Manastırın kuruluşu milattan sonra dördüncü yüzyılda olmuştur. Eski Rum Ortodoks manastırı ve kilise kompleksi olarak faaliyet göstermiştir. Manastırın tam adı Panagia Sumela (Παναγία Σουμελά) veya Theotokos Sumela’dır. Bölgede o dönem ve sonrasında Hristiyan dininin yayılmasında büyük etki sağlamıştır. Yöre halkı tarafından; “Meryem Ana Manastırı” olarak da bilinen Sumela manastırı hakkında daha kapsamlı bilgiyi; https://tr.wikipedia.org/wiki/Sümela_Manastırı sayfasından inceleyebilirsiniz.

Sumela Manastırına en yakın kesime ulaşan araç yolu sonrasında tüm Milli Park içerisinde yer alan yayla ve orman yolları sanat yapılı, yol kaplaması olarak stabilize veya ham yol özelliklerine sahiptir. 64,3 km. orman yolu ve 2605 km. uzunluğunda yayla patikası bulunur. Duvarları dik ve derin bir vadi içinden akış yapan Altındere,bölgeye has otsu ve odunsu bitki türlerine ait örneklere sahiptir.

Altındere vadisi milli parkı hakkında T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü tarafından http://bolge12.ormansu.gov.tr/12bolge/altinderevadisimilliparki.aspx?sflang=tr sayfasında detaylı bilgi ayrıca paylaşılmıştır. O yazıyı da inceleyebilirsiniz.

Altındere vadisi milli parkı için; Trabzon  Şube Müdürlüğü ile +904622308952 no’lu telefondan ya da Altındere Vadisi Milli Park Şefliği ile +904625311061 no’lu telefondan iletişim kurabilirsiniz.