Afyon
Afyon’un gezilecek yerleri, Afyon’da görülecek yerler, komşu iller, ilçeleri, tarihi, turistik yerler, tatil yerleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri ve hava durumu ile Afyon gezi rehberi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Ege bölgesinin İç batı Anadolu kesiminde yer alan bir ilimizdir. Akarçay’ın geçtiği ovanın güneybatı kenarında kurulmuş Afyon şehrinin adı sırtını dayadığı Karahisar adlı kaleden gelmektedir. Afyon kalesi olarak biline Hititler döneminde kalma Karahisar kalesi ile özdeşleştiği için de; Afyonkarahisar adını almıştır. Afyonkarahisar Valiliği ve Afyon Belediyesi tarafından yönetilir. Afyon trafik plaka kodu; 03, telefon kodu; 272’dir.
Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya illeri ile komşu Afyonkarahisar’ın toplam 17 ilçesi vardır.
Afyon ilçeleri
- Başmakçı
- Bayat
- Bolvadin
- Çay
- Çobanlar
- Dazkırı
- Dinar
- Emirdağ
- Evciler
- Hocalar
- İhsaniye
- İscehisar
- Kızılören
- Sandıklı
- Sincanlı
- Sultandağı
- Şuhut
Afyon gezilecek tarihi ve turistik yerleri ile görülmesi gereken yerler
Afyon tarihi zenginlikleri ve eski eserleri çok sayıda olsa da öncelikle; uzaktan bakmaktansa biraz zahmete katlanıp Afyon Kalesi’ne çıkarak, kaleden şehir ve manzarasını gözlemlemek sizin için oldukça keyifli bir deneyim olacaktır. Gerçi yörede kaleye çıkanın yedi yıl kentten ayrılamayacağı ile ilgili de bir hurafe bulunmakla beraber, takdir sizindir. Afyonda görülmesi gereken yerleri arasında Afyon müzeleri ile örenyerleri olan; Synnada Antik Kenti, Dokimaia Antik Kenti, Apameia Antik Kenti, İhsaniye Döğer Örenyeri, Pentapolis Kentleri, Göynüş Vadisi Açık Hava Tapınağı, Sarıçayır Kaya Mezarları görülmeye değer yerlerdir. Ayrıca, Avdalas Kalesi, Karahisar Kalesi, Sandıklı Kalesi ve Bayramaliler Kalesi Afyonda gezilmesi gereken yerler arasındadır. Afyon İmaret Camii, Afyon Ulu Camii, Mısri Camii, Ot Pazarı Camii, Türbe Camii ise Afyon’un Osmanlı döneminden kalma camileri olup görülmesi gereken yerleri arasındadırlar.
Hristiyan dönemden kalma Eğerli Kilisesi ve Yedi Kapılar Manastırı Anadoludaki Hristiyan kültürünü incelemek isteyenler için görmelerini önerdiğimiz yerler arasındadır. Mağara kaşifleri içinde Afyonda cezbedici yerler bulunmaktadır. Buzluk Mağarası, İnsuyu Mağarası, Kurtini mağarası olarak yöreye gelen mağara gezginleri tarafından öncelikli olarak Afyonda gezilmesi gereken yerler arasında sayılır. Ayrıca yörede çok sayıda doğal parklar ve göller bulunmaktadır. Bunların başlıcaları olan Akdağ, Akşehir gölü, Türkiye’nin milli parkları arasında olan Başkomutanlık Milli Parkı, Eber Gölü ve Phryg Vadisi olarak da bilinen Frig vadisi doğa turları tutkunlarına Afyonda görülmesi gereken yerler olarak önerilen yerlerdir. Başlı başına önemli bir termal turizm sebebi olan meşhur Afyon kaplıcaları ise zaten Afyon görülmesi gereken yerler arasında başta önerilen yerlerdir.
Afyon hakkında bilgiler sunmak amacı ile hazırladığımız bu sayfamızda ve diğer sayfalarımızda konaklama imkanları sağlayan Afyon otelleri ve Afyon termal otelleri için tanıtımlar da yayınlanmaktadır. Arıca oteller sayfamızdan da bölgedeki oteller için inceleme yapabilirsiniz. Bu tanıtımlar içerisinde size ve bütçenize en uygun seçenekleri sunanları değerlendirebilirsiniz.
Afyon Kalesi
226 metre yükseklikte sarp bir kaya üzerine kurulu olan Afyon kalesi Hitit imparatorluğu zamanında yapılmış ve daha sonraları bu bölgede yaşayan bütün milletler tarafından kullanılmıştır. Bizanslılar, Selçuklular, Anadolu beylikleri Afyon kalesini kullanmışlardır. Osmanlılar zamanında Afyon kalesi geliştirilerek kaleye ekler yapılmıştır. Afyon kalesinde; buğday ambarları, cephanelikler, sarnıçlar, şehrin zenginlerinin mallarının saklandığı depolar, bir de kız kulesi olduğu söylenmektedir. Günümüzde ise Afyon kalesi içinde sadece sarnıç kalıntıları bulunmaktadır.
Afyon tarihi
Afyon tarihçesi çok eski dönemlere dayanan illerimiz arasındadır. Afyon tarihi incelendiğinde ilin uzun süre Hititlerin, Frigyalıların, Lidyalıların, İranlıların ve Romalıların egemenliğinde kaldığını öğrenmekteyiz. Bir ara Arap ordularının saldırılarına uğramışsa da, Selçuklular döneminde Türk egemenliğine girmiştir. Yıldırım Beyazit zamanında da Osmanlıların olmuştur. Afyon tarihi boyunca Türk tarihine yön veren önemli isimlerin mezarlarına ve türbelerine de ev sahipliği yapmıştır. Mevlevi büyüklerine ait 12 sanduka mezar ve Selçuklu imparatorluğu devlet adamlarından Sahip Ata Fahrettin Ali’nin soyundan 15 kişinin de mezarı Afyonkarahisar’dadır.
Afyon tarihi süreci içerisinde Kurtuluş savaşı önemli yer teşkil etmektedir. Afyon kurtuluş savaşı’nın önemli çatışmalarına sahne olmuştur. Kurtuluş savaşı sırasında Yunanlılar Afyon’u işgal etmişler, şehri ve köyleri yakıp yıktılar. Kurtuluş savaşının büyük çatışmaları Afyon dolaylarında olmuştur. Afyon tarihi için önemli dönüm noktalarında biride savaşın en heyecanlı günlerinin Büyük taaruz sırasında Afyon dolaylarında yaşamış olmasıdır.. 26 ağustos 1922’de düşmanın ilk hatları çökertilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk 27 ağustos 1922 akşamı Yunan ordularına indirilecek son darbenin hazırlıklarını Kocatepe’de tamamlamış ve 28 Ağustos’ta Afyon’a hareket etmiştir. Burada belediye binasını kendine karargah yapmıştır. İki gün içinde düşman kuvvetleri tam bir yenilgiye uğratılarak Yunan ordu komutanı Trikopis tutsak edilmiştir. 30 Ağustos’da tüm Afyon ili düşman işgalinde kurtarılmıştır.
Afyon iklimi
Afyon da iklim oldukça sert ve orta derecede yağışlıdır. En çok yağış kışın ve ilkbahar mevsimlerinde olmaktadır. Afyonda iklim sıcaklıkları ortalama olarak en soğuk ayda -3 derece civarlarında, en sıcak ayda 22 derece civarlarındadır. Bununla birlikte yazları sıcaklığın 38 dereceye çıktığı, kışları ise -27 derece düştüğü de görülmüştür. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise yağışlı ve kar yağışlı geçmektedir.5 günlük Afyon hava durumu için ekli linki ziyaret edin.
Afyon bitki örtüsü
Afyonkarahisar ili çevresinde karaçam ve sedr ağaçlar dışında relik türlerinde olduğu çeşitli bitki türleri vardır. Önemli ölçüde tahrip edilen Karaçam ormanlarının yerini meşe toplulukları almıştır. Afyonkarahisar florasında 110 familya ait 1800 tür ile bu türlerin altı takson tespit edilmiştir. Bunların içinde Türkiye’de sadece Afyonkarahisar ilinde yayılış gösterenler mevcuttur. İl sınırlarında 234 endemik tür bulunmaktadır. Yerleşim yerlerine olan yakın yerlerde bitki örtüsü çoğunlukla step özellikleri gösterir. Afyon Topraklarının % 10’luk kısmı ormanlıktır. Platolar ve yaylalarda daha çok bozkır bitkiler hakimdir.
Afyonkarahisar il sınırları içinde çeşitli Omurgalı hayvan türleri bulunur. Bunlardan bazıları; Kaya Sansarı, Kızılgeyik, Kurt, Tavşan, Tilki, Porsuk, Su Samuru Yabani Domuz, ve Yılkı Atlarıdır. Omurgasız hayvanlar kategorisinde olan kelebeklerin ise 120’nin üzerinde türü vardır. Dünyada yok olma tehlikesiyle karşı karşı olan Apollo Kelebeği ise Sultandağlarında yaşar.
Afyon ekonomisi
Afyonunun ekonomisi tarım, tarla ürünleri ve hayvancılığa dayanmaktadır. Halkın başlıca geçim ve gelir kaynağı; tarım ve hayvan ürünleridir. Mermer madenleri, kaplıcaları ve termal turizmi de ilin önemli gelir kaynakları arasındadır.
Afyon kaplıcaları
Kaplıca denilince ülkemizde ilk akla gelen iller arasında Afyon yer almaktadır. Şehir merkezine yakın mesafede, konaklama imkanları fazlası ile müsait tesisleri, sularının yüksek derecesi olması sebebi ile de özellikle tercih edilmektedir. Afyon otelleri gelişen kaplıca turizmi ile son yıllarda hızla tesis kalitelerini yükseltmişlerdir. Afyon otelleri arasında çok sayıda 5 yıldızlı otel mevcut olup, bunların bir kısmı, termal oteller olarak hizmet sunmaktadırlar. Afyon kaplıcaları arasında en bilinenler; Aynı zamanda Heybeli kaplıcası ya da Kızıl Kilise Kaplıcası olarak da bilinmekte olan Bolvadin Heybeli Kaplıcası, Gazlıgöl Kaplıcası, Sandıklı Hüdai Kaplıcaları olarak bilinen Sandıklı Hüdai Termal Turizm Merkezi, Ömer Gecek Kaplıcası, İkbal Termal Otel, Korel Termal Kaplıcaları, Oruçoğlu Termal Otel, Güral Termal Otel kaplıcası’dır. Bu kaplıcalar ülkenin her bölgesinden şifa arayanlar için tercih edilmekte olan Afyon kaplıcaları hem hamamları hem de içme suları ile rağbet görmektedir. Dünya’nın en iyi maden suyu olarak tanımlanan, defalarca uluslararası ödül almış olan Kızılay maden suyu da Afyon ili sınırları içerisinde yer alan İhsaniye ilçesi Gazlıgöl beldesinde çıkmaktadır.
Afyon yüzey şekilleri
Afyon ili, aralarında başlıca dört ovanın bulunduğu, üzerinde birtakım dağların yer aldığı yüksek düzlüklerden oluşmaktadır. İlin doğu kesiminde 2.520 metre yükseklikteki Sultan dağları ve 2.307 metre yükseklikteki Emir dağları bulunmaktadır. Ovaların en önemlisi Akarçay vadisinin geçtiği yükseltisi 1.000 metre olan Afyon ovasıdır. Bunun doğusunda Eber gölü bulunmaktadır. Afyon ilinin başlıca akarsuyu olan Akarçay, Şuhut ve Afyon ovalarının sularını toplayarak Eber gölü yoluyla Akşehir gölüne taşır. Şuhut ve Sincalı ovaları orta kesimde yer alırken, Dinar ovası da Afyon’un güneyinde yer almaktadır.