AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Araba motor arızası neden olur ?

Araba motor arızaları neden olur ? Araba motoru arızası hakkında en çok sorulan sorular ve cevapları için yazımızı inceleyin.

ARABANIN MOTOR İSTEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Hareket eden her parçanın mutlaka bir kullanım ömrü vardır. Araba motorları da hem hareketli hem de sürekli sıcak ortamda çalıştığı için zamanla kullanım ömrünü tamamlar. Peki ya arabanın motoru istediği nasıl belli olur? Motoru bitik araba nasıl anlaşılır?
İster dizel olsun ister benzinli aracınızın motorunun bir ömrü vardır. Motor ömrünü belirleyen en önemli faktörler bakımların zamanında yapılması, kullanım koşulları ve şartlarıdır. Örneğin yağ bakımı 6-7 bin kilometrede bir yapılır ve araba sıkıştırmadan kullanılırsa motorun ömrü çok daha fazla uzar. Ancak bakımları aksatılan motorun ömrü çok daha kısa olacaktır. Örneğin ben 60 bin kilometrede biten bir motorda gördüm, 1 milyon olmasına rağmen daha anahtar değmemiş motora da şahit oldum. Bunların hepsi aracınızın motoruna nasıl baktığınız ile alakalıdır.

MOTOR ÖMRÜNÜ KISALTAN ETKENLER

1- Bakımların Zamanında Yapılmaması

Araçlarda kullanılan yağın bir kalınlığı vardır. Buna vizkozite adı verilir. Yağ ne kadar eskirse kalınlığını kaybeder ve su halini alır. Artık yağlama özelliğini kaybettiği için motor içerisinde aşınma ve ısınmalara neden olur. Kısacası motor ömrünü etkiler.

2- Kullanım Koşullarının Kötü Olması

Aracınızı sürekli olarak sıkıştırarak yani yüksek devirlerde kullanmanız motora çok fazla yük bindirmektedir. Pistonlar ve miller aşırı baskı altında çalıştığı için çok daha fazla deforme olurlar. Bu durum motor ömrünü kısaltan şeylerdendir.

3- Bazı Parçaların Arıza Yapması

Örneğin bir yağ pompası arıza yaptığı zaman basınç kaybına neden olabilir. Veya tıkalı bir yağ filtresi ve kötü bujiler arabanın motorunun çok daha çabuk ölmesine neden olan sebeplerdendir.

BİTİK MOTOR NASIL ANLAŞILIR?

Bir arabanın motorunun ömrünü tamamladığını anlamak hemen herkesin çok kolaylıkla yapabileceği bir şeydir. Çünkü sürüş ve çalışma sırasında pek çok belirti verecektir. Bunlara tek tek bakacak olursak;

1- Egzozdan Mavi Duman Çıkması

Aracınızın motoru çalışırken yağın, yanma odasına asla sızmaması gerekir. Eğer yanma odasına giriyorsa piston halkaları yani segmanlar aşınmış demektir. Silindir içerisinde yakıt ile birlikte yağ yanar, yanan yağın egzoz dumanı rengi maviye kaçan bir tondadır.

2- Motorda Vuruntu Olması

Bitik motorun en çok görülen belirtilerinden bir tanesidir. Artık piston kolları iyice aşınmış ve pistonlar subaplara vuruyordur. Motor çalışırken metalin metale vurması gibi bir ses duyuyorsanız bunun sebebi pistonların, subaplara çarpmasından kaynaklanıyordur.

3- Motorun Yağ Eksiltmesi

Her otomobilin motoru bir miktar yağ eksiltir. Özellikle Doch motorlarda yani üstten eksantrikli motorlarda bu çok daha fazla görülen bir şeydir. Bunun 10 bin kilometrede 2 litreye kadar olması normaldir. Ancak daha fazla yağ eksiliyorsa ve altta kaçak yoksa aracınız yağ yakıyordur. Yani motor istiyordur.

4- Arabanın Sebepsiz Yere Hararet Yapması

Eğer motorun soğutma sisteminde bir sorun olmamasına rağmen aracınızın harareti sebepsiz yere yükseliyorsa artık, motor içerisinde sürtünme çok fazla artmış demektir. Bu durumda sürtünme ısı artışına neden olur ve motorun hararet yapmasına sebep olur.

5- Motor Performansının Düşmesi

Arabanın motorunun iyi bir performans sergilemesi için yanma odasında kompresyon kaybının olmaması gerekir. Buna kısaca sıkıştırma oranı da diyebiliriz. Bitik motorda segmanlardan sızan basınç, pistonların istenildiği kadar güç üretememesine neden olur. Sonuç olarak arabanız artık eskisi gibi çekmiyor olacaktır.

BİTİK MOTORA NE YAPILIR?

Arabaya motor yaptırmak en pahalı yollardan bir tanesi olduğu için sürücüler bunu segman attırarak gidermeye çalışırlar. Ancak bu geçici bir çözümdür. Ömrünü tamamlamış bir motorun mutlaka rektifiye edilmesi gerekir. Yani aşınan tüm parçaların yenisi ile değiştirilmesi gerekecektir. Ayrıca işten anlayan bir ustanın yapması, aracınızın motorunun daha uzun ömürlü olması açısından çok önemlidir. Motor yaptırma için ekli linkteki konuyu ayrıca incelemenizi öneririz.

https://www.youtube.com/watch?v=pAoU0K42yaY