AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Arnavut böreği

Arnavut böreği nasıl yapılır? Peynirli, pırasalı Arnavut böreği tarifi ile yapımı ve hazırlanışı için malzeme listesi sayfamızda paylaşılmıştır.

Arnavutlar; Adriyatik kıyıları ve Balkan’ların çeşitli bölgelerinde yaşayan bir halktır. Köken olarak da Avrupa’nın en eski otokton halkı olan antik İlliryalılar ve Pelasgların torunları kabul edilir. Binlerce yıldır Avrupa topraklarında yaşayan Arnavut halkı tarih süreçleri içinde de tüm toplumlar gibi savaşlar ve benzeri nedenlerden dolay göçler yaşamak zorunda kalmıştır. Dağıldıkları coğrafyalara’da kendi sosyal kültürleri ile beraber mutfak kültürlerini de taşımışlardır. Arnavutlar böreğe Byrek derler. Arnavut mutfağının belki de en çok tüketilen sebzelerinde biri de pırasa’dır. Pırasa ile yapılan ve Arnavut mutfağı ile özdeşleşen pek çok Arnavut yemeği vardır. bunlara örnek vermek gerekirse; Arnavut böreği olarak da bilinen pırasa böreği, pilaska denilen pırasalı kek, pırasalı çorbalar ve pırsa ile yapılan pek çok çeşitli sebze yemeği mevcuttur.

Aslında Arnavut böreği 2 türlü yapılır. Ya pide gibi üstü açık bir şekilde yapılır ve üstünde pırasalar vardır. Veya yufka yerine elde açılmış hamurla açılır ve üzeri örtülerek yapılır. Arnavut böreğinin bir özelliği de açılan hamur katlarının her birine yağ sürülmesidir. Bu sayfamızda üstü örtülerek yapılan pırasalı Arnavut böreği yapımını paylaştık.

Arnavut böreği malzemesi

1 adet yumurta
1 büyük boy su bardağı soğuk su
2 yemek kaşığı zeytin yağı
2 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
1 su bardağı eritilip ılık hale getirilmiş tereyağı veya bitkisel margarin
1 su bardağı zeytin yağı
Açmak için 1-2 su bardağı un veya buğday nişastası,

Arnavut böreği iç harcı malzemeleri

1,5 kilo pırasa
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz, karabiber
3 adet yumurta
1-2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

Arnavut böreği yapılışı

Arnavut böreği yapmak için önce oda sıcaklığında bekletilmiş yumurtayı derin bir kaba kıralım. Soğuk su, zeytin yağı ve tuz ilave edelim. Bir taraftan unu azar azar ilave ederken bir taraftan da yoğurmaya başlayalım. İyice yoğurup, ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında, pürüzsüz bir hamur elde edelim. Hamuru eşit büyüklükte dört bezeye ayırıp oda sıcaklığında bir saat dinlendirelim.

diğer taraftan, Arnavut böreği iç harcını hazırlamak için ayıklanmış pırasaları incecik halkalar halinde doğrayalım ve bir tencereye koyalım. Zeytin yağını ekleyerek orta ısılı ateşte, sürekli karıştırıp yumuşayıncaya kadar 8-10 dakika kavuralım. Ocaktan alıp, tuz ve biberi serpelim. Yumurtaları ve peyniri ilave ederek iyice karıştıralım ve bir kenarda bekletelim.

Dinlenen hamur parçalarından birini hafif unlu tezgahta 20 santim çapında açalım. Eritilmiş yağ ve zeytin yağını bir kasede karıştıralım. Açtığımız hamura 3-4 yemek kaşığı kadar yağ gezdirelim. Yuvarlak hamuru dört kenarını bıçakla 10 santim kadar kesip kestiğimiz uçları hamurun üzerine doğru katlayalım. Yeni yağlanmış hamuru bohça şeklinde katlamış olalım. Kalan hamurlara da aynı işlemi uygulayıp 30 dakika bekletelim.

Yaklaşık 40 santim çapındaki bir tepsiyi katı yağ ile yağlayalım. Dinlenen hamurlardan birini hafif unlu tezgahta, merdane yardımıyla açabildiğimiz kadar büyük açıp tepsiye buruşturarak yayalım. Üzerine 3-4 yemek kaşığı yağ gezdirelim.

İkinci hamuru aynı şekilde açıp üzerine yerleştirelim. Hazırladığımız pırasalı içi serpiştirelim. Üçüncü ve dördüncü yufkaları da aynı şekilde açıp aralarını yağlayarak iç harcın üzerine yerleştirelim. Böreği dilimleyelim ve kalan yağı üzerine gezdirelim.

Arnavut böreğini önceden ısıttığımız ve 180 dereceye ayarladığımız fırında en az 60 dakika, iyice kabarıp kızarıncaya kadar pişirip çıkaralım. Sıcak iken servis yapabileceğimiz börekler artık ikram için hazırdır. Artık madem böreği bitirdik Arnavutlara özgü de afiyet olsun diyelim! “Ju bëftë mirë.”

Sitemizde paylaşılan değişik börek tarifleri için ekli sayfamızı inceleyin. Ayrıca Twitter, Instagram, Facebook, Tumblr, Tiktok ve Pinterest sayfalarımızı da takip etmenizi öneririz.