AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Balıklar

Balıklar; Balık çeşitleri, balıkların özellikleri, vitamin değerleri, balık pişirme teknikleri ile balıklı yemekler hakkında genel bilgi sayfamızda paylaşılmıştır. En güzel ve özel balık tarifleri için sitemizin ekli sayfasını inceleyebilirsiniz.

Memleketimizin her tarafı denizlerle çevrilidir. Tabiatın bu güzel ülkeye bahşetmiş olduğu denizlerimizde en lezzetli balıklar bulunmaktadır. Balıklar bizden ne alan, ne barınacak bir yuva ne de yem isterler. Bu derece zahmetsiz yetişen ve diğer yiyecek çeşitleri ile mukayese ettiğimiz de, çok daha yüksek besin kıymeti olup, hazmı kolay, hazırlanması kolay balık nesli bozulan ekolojik denge, bilinçsiz ve kaçak avlanma nedenleri ile hızla tükenmektedir. Özellikle bu sebepler içinde deniz dibini gırgırlar ile kazımak sureti ile yapılan balıkçılık ( Tarata) en kıyıcı olanıdır. Yakın bir gelecekte denizlerimizde çok az miktarda balık kalacağını görmek istemesek bile görünen budur. Devlet tarafından balıkçılık ve avlanma esasları ile ilgili gerekli düzenlemelerin ve kısıtlamaların bir an önce düzenlenmesini umuyoruz.

Taratalar denizin dibini kazıdığı için işine yarabilecek tutacağı bir miktar balığın yanı sıra milyonlarca balık yumurtasının da kaybına sebep olmaktadır. Acilen yasaklanması gereken balıkçılık çeşitleri içinde başı çekmektedir. Denizlerimizi koruyalım lütfen!

Keza; bir başka sakıncalığı balık avcılığı modeli olan lamba balıkçılığı ise büyük voltajdaki lambalar gece karanlığında suyun üzerinde tutulduğu zaman dipte yatan küçük balıkların yataklarını bozmakta ve buradalarda oluşacak yavruların imhasına sebep olmaktadır. Mesela uskumrunun kayboluşunun sebeplerinden birisi de lamba balıkçılığıdır.

Balık etinde bol miktarda kalsiyum, fosfor, iyot ve demir bulunduğu gibi bir çok vitaminler de bulunur. Yararlı bir besindir.

Balık ne kadar taze yenilirse o kadar makbuldür. Taze balığın gözleri; parlak, derisi; gergin ve canlı olur. Parmağınız ile derisinin üzerine bastırdığınız zaman üzerinde parmak izi kalmaz ise ve kulakları kırmızı ise balık tazedir.

Balıklar, kabuklu, kabuksuz deniz mahsülleri ; Balık çeşitleri, balıkların özellikleri, vitamin değerleri, balıklar hakkında genel bilgi

KABUKLU DENİZ MAHSULLERİ VE HAVYARLAR

Kabuklu deniz ürünleri mutfak literatüründe 3 kısma ayrılır.

A- Kaslılar; Yani, hareket etmek için eli, kolu,, ayakları vs. bulunanlar. Bunlar; istakoz, böcek, karides, karavides, yengeç vs.’dir. Bunların etleri çok makbuldür. Pişirilerek yenilirler. Bunlara Kürüstase denilmektedir.

B- Kası olmayan sert kabuklu ve kabukluların üzeri tırtıllı olanlar. Bunlar; istiridye ve biz de olmayan koki sen jak tipleridir. Bunlar limonla çiğ olarak veya pişmiş olarak yenilir. Bunlara da kokiyaj denilmektedir.

C- Eli ve kolu olmayan sert, düz kabuklu deniz mahsullerine yani midye ve istiridye gibilerine de molüsk denir. Bunlar hem çiğ, hem pişmiş olarak yenir.

Karavides en çok Burdur, Eğridir, Sapanca, Apolyon bölgelerinde bulunur.

Siyah havyar; Morina ve Mersin balığından elde edilir. Morina balığının havyarı daha iri taneli ve daha makbuldür. Mersin balığının havyarı da makbuldür. Yalnız daha ince tanelidir. Bu balıklar tatlı su ile deniz suyunun birleştiği yerlerde yaşamaktadırlar. Havyar az miktarda da olsa Sakarya’nın Karadeniz’e dökülen ağzından, en çok miktarda ise Samsun da Bafra gölünde elde edilir.

Kırmızı havyar; sazan balığından elde edilir. Sazan balığı en çok Akşehir ve Mercerek göllerinde tutulur.

Tarama; kırmızı havyarın salamura edilmişidir.

Balık yumurtası kefal balığından elde edilir. En güzeli Küçük çekmece gölünden elde edilenler idi.

TATLI SU BALIKLARI

Tatlı su balıkları genelde her gölde bulunmakla beraber hangi balıklar hangi gölde daha çok avlanıldığını altta inceleyebilirsiniz.

Tatlı su levreği: Eğridir gölü, Enes gölü, Küçük çekmece gölü, Terkoz gölü

Yılan balığı: Küçük Çekmece gölü, Büyük Çekmece gölü, Enes gölü

Sazan balığı: Manyas gölü, Akşehir gölü, Terkoz gölü

Turna balığı: Akşehir gölü, Küçük Çekmece gölü, Terkoz gölü

Alabalık: Rize de tatlı su ile denizin birleştiği yer de

Kefal: Köyceğiz gölü, Büyük Çekmece gölü, Küçük Çekmece gölü, Ersek gölü

Kaya balığı: Kefalin bulunduğu göllerde

Yayın balığı: Manyas gölü, Eğridir gölü, Terkoz gölü

Kaynak; Necip Usta – Türk Mutfak Sanatı – 1976

Sitemizde paylaşılan lezzet sırları ve ipuçları için yemek kitabı sayfamızı inceleyin. Ayrıca Facebook sayfamızı da takip etmenizi öneririz.