Edirne
Edirne’nin gezilecek yerleri, Edirne’de görülecek yerler, komşu iller, ilçeleri, tarihi, turistik yerler, tatil yerleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri ve hava durumu ile Edirne gezi rehberi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Trakya bölgesi illeri içindedir. Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi tarafından yönetilir. Edirne trafik plaka kodu; 22, telefon kodu; 284’tür.
Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ illeri ile komşu Edirne’nin toplam 9 ilçesi vardır.
Edirne ilçeleri
- Edirne ili merkez
- Enez
- Havsa
- İpsala
- Keşan
- Lalapaşa
- Meriç
- Süloğlu
- Uzunköprü
Edirne gezilecek tarihi ve turistik yerleri ile görülmesi gereken yerler
- Gala gölü milli parkı
- Enez ; Gala gölü
- Keşan ; Gökçetepe tabiat parkı, Hersekzade Ahmet paşa camii
- Meriç ; Meriç nehri
- Merkez ; Adalet kasrı, Ainos antik kenti, Ali paşa çarşısı, Edirne müzesi, Hafızağa konağı, İkinci Beyazıt külliyesi, Lozan anıtı ve müzesi, Muradiye camii, Peykler medresesi, Rüstem paşa kervansarayı, Saatli medrese, Sağlık müzesi, Sarayiçi Balkan savaşı şehitliği, Selimiye camii, Türk İslam eserleri müzesi, Üç şerefeli camii
- Saros ; İbrice limanı, Saros körfezi
- Uzunköprü ; Ergene köprüsü, Telli çeşme
Edirne iklimi
Edirne ikliminde dönüşümlü olarak farklı iklim tipleri hakim olur. Toprakları fazla engebeli değildir ve denize kıyısı vardır. Buna rağmen Balkanlardan gelen şiddetli kara iklimi çoğunlukla hakim konumdadır. Ayrıca Akdeniz’in ılık ve yağışlı iklimi ve bazen de Karadeniz iklimi etkisini gösterir. Akdeniz, Balkan yarımadası, Ege, Karadeniz, Marmara ve Orta Avrupa iklimlerinin tesiri sıkça görülür. Ergene havzasında hakim olan kara iklimidir. Kış dönemi sert ve kar yağışlı geçer. Yaz dönemi ise sıcak olur. Senelik ortalama yağış miktarı 597 milimetre civarındadır. 5 günlük Edirne hava durumu için ekli linki ziyaret edin.
Edirne bitki örtüsü
Topraklarının % 57’lik kısmı tarım alanıdır. % 14’lük kesim ise çayır ve meralık alandır. Orman ve fundalıklar %25’lik bir alanı kapsar. Ekim alanı olmaya elverişli olmayan arazi sadece % 4’lük bir kısımdır. Trakya’nın en verimli toprakları konumundadır. Ergene Havzası ise bozkır görünümündedir. Ormanlarında meşe, karaçam, kızılçam ve meşe ağaçları çoğunluğu kapsar. Koru Dağları ile Saros Körfezi arasındaki kesim makilik alandır. Edirne genel olarak nemli ve rüzgarlıdır. Rüzgarlar da buharlaşmayı önler. Bu durum bitki örtüsünün çeşitli olmasını sağlar.