AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Göreme tarihi milli parkı

Göreme milli parkı; İç Anadolu Bölgesi‘ndeki Nevşehir il sınırları içindedir. 1986 yılında koruma altına alınmış olup, yüzölçümü 9,614 hektarlık bir alanı kapsar. (Bazı kaynaklarda yüz ölçümü; 9,572 hektar olarak geçer)  Dünya genelindeki önemli milli parklar arasında yer alır. Göreme tarihi milli parkı ve Kapadokya ayrıca Doğal Sit Alanı ve 6 aralık 1985 yılından bu yana ise UNESCO Dünya Miras Listesi koruma statülerine sahip olma özelliği de taşır. Nevşehir’in Ürgüp ve Avanos ilçe sınırları içindedir.

Göreme milli parkının özelliği dünya üzerinde bulunmayan jeomorfolojik yapılara sahip olmasıdır. Erciyes dağı, Hasan Dağı ve Güllü dağın püskürttüğü volkanizmalarının lav ve tüflerinden oluşan yumuşak tabaka yağmur ve rüzgarın etkisi ile aşınma göstermiştir.  Bu aşınma neticesinde yeryüzünde benzeri olmayan jeomorfolojik yapılar oluşmuştur.  Bu yapılar ve çevresindeki alan, tarih sürecinde pek çok uygarlık tarafından yerleşim alanı olarak ve tarım amaçlı kullanılmıştır.

Göreme tarihi milli parkı il merkezinden 11 km, Kayseri’den 63 km, Niğde’den ise 83 km uzaklığa sahiptir. Millî Park alanına batı ve güney yönünde bulunan AnkaraAdana karayolu ile, Niğde ya da Aksaray‘dan Nevşehir’e ulaşan karayolu ile, doğu ve kuzeydoğudan Kayseri‘den Avanos’a ya da Ürgüp’e gelen karayolu ile ulaşım sağlanabilir.

Ana ulaşım yollarına uzaktır.  Arazinin engebeli bir alana sahip olması, tarih boyunca saklanmak isteyen veya dini inzivaya çekilmek isteyenler için ideal korunma özelliği sağlamıştır. Bölgede Manastır hayatı üçüncü yüzyılın sonları ve dördüncü yüzyılın başlarında başlamıştır. Daha sonrasında ise hızla yayılmıştır. Kayaların içinde depolar, keşiş hücreleri, kiliseler, manastırlar, şapeller, şarap yapımhaneler, yemekhaneler için mekanlar oyulmuş ve bu mekanlar duvar resimleri ile süslenmiştir.

Göreme tarihi milli parkının olduğu alan Kapadokya (Cappadocia) olarak da adlandırılır. Bölge, geçmiş tarihi kadar şu anki yaşam alanı ile de ilgi çekmektedir. Kapadokya milli parkı her mevsim yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilir. Göreme tarihi milli parkını ziyaret etmek için en ideal dönemler; Mart ayı ortası ve kasım ayı ortası aralığındaki zaman dilimidir. Milli park sınırları içindeki kayalar oyularak otel, motel, tatil köyü ve konaklama tesisleri inşa edilmiştir. Ayrıca restorantlar, hediyelik eşya dükkanları ve eğlence yerleri vardır.

Göreme milli parkı içinde yapılacak en eğlenceli etkinliklerden birisi de balon turlarıdır. Bölgeyi ziyaret edenler için pek çok firma tarafından Kapadokya balon turları adı altında hizmet sunulur. Göreme balon turları ile milli parkı kuş bakışı gözlemlemek mümkündür ve çok eğlencelidir. Mutlaka bu deneyimi yaşamanız önerilir.

Göreme tarihi milli parkı; T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğü tarafından koruma ve denetim altındadır. 8. bölge müdürlüğü tarafından yayınlanan http://bolge8.ormansu.gov.tr/8bolge/AnaSayfa/Milliparklar.aspx sayfasından Göreme milli parkı hakkında ek bilgileri de inceleyebilirsiniz.