Hakkari
Hakkari’nin gezilecek yerleri, Hakkari’de görülecek yerler, komşu iller, ilçeleri, tarihi, turistik yerler, tatil yerleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri ve hava durumu ile Hakkari gezi rehberi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Doğu Anadolu bölgesi illeri içindedir. Hakkari Valiliği ve Hakkari Belediyesi tarafından yönetilir. Hakkari trafik plaka kodu; 30, telefon kodu; 438’dir.
Şırnak ve Van illeri ile komşu Hakkâri’nin toplam 4 ilçesi vardır.
Hakkari ilçeleri
- Çukurca
- Hakkari il merkezi
- Şemdinli
- Yüksekova
Hakkari gezilecek tarihi ve turistik yerleri ile görülmesi gereken yerler
- Cilo dağı
- Yüksekova Hırvata köyü kalıntıları
- Kayme sarayı
- Taş köprü (Şemdinli deresi)
- Gevaruk vadisi mağara devri resimleri
- Halil kilisesi
- Kırmızı kümbet mezarlığı
Hakkari iklimi
Hakkari ikliminde çok sert kara iklimi hakimdir. Kış dönemi çok sert geçer ve soğuk olur. Erken başlayan kış uzun sürer. Kasım ve mart arası sürekli kar yağışı vardır. 7 ay kar altında kalan kesimi çoktur. Kar kalınlığı yer yer 217 cm civarına ulaşır. Yağmurlar çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar döneminde yağar. Senelik yağış ortalaması 580-792 mm arasında seyreder. Yaz dönemi ise sıcak ve kurak olur. Yaz ile kış arasında büyük hava sıcaklık farkları oluşur. Bu fark 63°C’ civarını bulabilir. Hakkari, Doğu Anadolu iklimindeki gibi kış döneminde Sibirya üzerinde teşekkül eden kara hava kitlesinin, yazın da Tropikal bölgelerde etkili olan kara ikliminin etkisi altındadır. 5 günlük Hakkari hava durumu için ekli linki ziyaret edin.
Hakkari bitki örtüsü
Hakkari topraklarının %59’luk kesimi çayır ve meralardan oluşur. %25’lik kesim orman ve fundalıklardır. % 2’lik kısım ise ekili ve dikili alanlardan oluşur. Tarıma uygun olmayan alanı ise % 14’’lük kısmıdır. Dağlarının çoğu çıplak ve çoraktır.