AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

İğne oyası örnekleri

İğne oyası nedir? Nasıl yapılır? Farklı iğne oyası örnekleri ve değişik iğne oyaları figürleri ile çiçek yapılışı için yazıyı incele, gül, lale, menekşe, küpe çiçeği, orkide iğne oyası motifleri ve şekilleri yapımını öğrenip iğne oyasını kendin yap!

İğne oyası nedir?

Genellikle iğne kullanılarak, iğnenin çekilip ortaya çıkan düğüm yada ilmiklerin üst üste tutturulup yapılan el işleri olarak tanımlayabiliriz. Doğa bulunan sevdiğimiz çiçek, yaprak modelleri gibi çeşitli desenleri iğne oyası ile yapmak mümkündür. Örgüler halinde de çeşitli figürler ve motifler yapılabilir. Tek önemli iğne oyası tekniği
iğne oyalarının motifleri hazırlanırken düğüm atmaktır.

İğne oyası geleneksel el sanatlarımız içerisinde çok özel bir yere sahiptir. Özellikle tülbent kenarlarında sık kullanılır. Yapımı çok dikkat isteyen bu zahmetli el işi süslemeler kadınlarımız tarafından oldukça seviliyor. Kültürümüzde de mühim bir yere sahip olan iğne oyası örnekleri havlu kenarı yazma kenarı gibi birçok aksesuarın süslemesinde kullanılıyor. İğne oyası motiflerle ile süslenmiş yemeniler, tülbentler genç kızlarımızın çeyiz sandığındaki olmazsa olmazlarındandır. Ağır bir el işi olan iğne oyası kadınlar arasında hava atma vesilesi olagelmiştir. Konu komşunun toplandığı günlerde ya da gidilen bir düğünde görülen farklı iğne oyası örnekleri hemen diğer kadınlar tarafından dikkat çeker ve nasıl yapıldığı öğrenilmeye örnek çıkartılmaya çalışılır. Evlilik yaşına gelen kızlar annelerinden iğne oyası modelleri öğrenerek çeyizliklerine en güzel yazmaları, başörtüleri bir bir eklemeye çalışır. Kendisi yapamıyorsa da büyükleri eksiklik olarak gördüğü ve çeyiz serme esnasında mutlaka görülmek istenen bir obje olduğu için bir şekilde tamamlamaya çalışır. Genelde mahallede eli bu işlere yatkın bir komşuya cüzzi bir meblağ karşılığında yaptırıldığı da olur. Şimdiki nesiller iğne oyası, lif örme gibi geleneksel el sanatlarımıza fazla rağbet göstermediği için bu âdet şehirlerde zayıflamış gibi görünse de düğün telaşına girildiğinde mutlaka akla gelir. Fabrikasyon iğne oyası modelleri para ile alınarak çeyizlikler tamamlanmaya çalışılır.

İşte toplumsal yaşantımızda bu kadar önemli bir yeri olan iğne oyası örnekleri artık sosyal ağlar ve bloglar aracılığıyla paylaşılıyor. Kadınların kendin yap atmosferine yaptıkları bu muazzam katkı sayesinde kültürümüzün güzel bir unsuru internete taşınarak yaşatılıyor ve yeni nesilden meraklılar da iğne oyası yapımı öğrenmek için uğraş veriyor. İğne oyası modelleri içerisinde en farklı en güzel örnekleri yapıp paylaşan maharetli hanımlar el emeği göz nuru bu güzellikleri nesilden nesile aktardığı gibi aile bütçelerine de hiç de azımsanamayacak katkılar sağlıyor. Bu uğraşlara biz de elimizden geldiğince katkı sağlamaya çalışıyoruz. İğne oyası nasıl yapılır diyerek sıfırdan başlayacaklara kolay iğne oyası modelleri ile başlamalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü müthiş bir göz kuvveti ve el becerisi isteyen bu el işi sabırsız insanların pek becerebileceği bir şey değildir. Bazen bir iğne oyası örneği çıkarmak için saatlerce uğraşıp bir ilmeği yanlış attığınız için bütün yaptıklarınızı heba edebilirsiniz. İğne oyalarını kıymetli yapan biraz da işin bu zorluk kısmı. Ama gözünüz korkmasın sabır sebatla denemeye devam ederseniz altından kalkılamayacak bir şey değil tabii ki. Öyle olsa bu sanat yüzyıllarca devam edemezdi.

İğne oyası yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. Öncelikle doğru iğne ve ipliği seçmelisiniz. Elinizde yazma, tülbent, başörtüsü ya da havluya uygun bir iğne oyası örneği bulup buna uygun renkte ipler seçerek örmeye başlayabilirsiniz. Daha önce de söylediğimiz kolay iğne oyası örnekleri seçmeniz başlangıç aşamasında zorlanıp pes etmemeniz için çok önemli. Doğru örneği seçmeniz için size güzel bir iğne oyası derlemesi hazırladık. İçerisinde hem profesyonellere hem de yeni başlayanlara uygun iğne oyası modelleri bulunuyor.

Yazma Kenarı Oya Örnekleri

İslamiyet’in bir gereği olarak ülkemizde kadınlar için örtünme oldukça hassas bir konu. Müslümanlığın bu topraklara gelişiyle beraber -belki de daha eski çağlardan beri- Anadolu kadınları başlarını çeşitli örtülerle kapatıyor. Saçları örtmek için kullanılan bu aksesuarların isimleri coğrafya değiştikçe değişiyor. Başörtüsü, yazma, tülbent, yemeni gibi birçok farklı isim kullanılsa da aslında kastedilen eşya hep aynı. Yüksek Türk kültürü bütün davranışlarımıza sindiği gibi başörtülerinde de kendisini gösteriyor. Kadınların genç kızların başörtüsü olarak kullandıkları eşarp, tülbent gibi aksesuarları sade ya da desenli bir bez olarak değil de çeşit çeşit iğne oyası örnekleri ile süslüyorlar.

İğne oyası örnekleri nasıl yapılır? İğne oyaları yapılışı ve anlatım burada!

Evlilik çağına gelmiş kızlar için çeyizlik olarak kendisi, annesi ya da diğer büyükleri tarafından hazırlanan tülbentler, yemeniler en güzel motiflerle işlenerek çeyiz sandığında evleneceği günü bekliyor. Çeyiz serme dediğimiz âdet artık büyük şehirlerle fazla görünmese de Anadolu’nun hemen her yerinde yaşayan güzel bir geleneğimiz. Çeyiz serme günü geldiğinde gelinin yeni evine serilen çeyizlikler arasında havasını atabileceği en değerli şeylerden biri de oyalı yazmalar, iğne oyası örnekleri, lif örnekleri ya da işlemeli tülbentleridir. Sadece çeyizlik olarak değil gündelik hayatta da kullanılan yazmalar eğer kimsede olmayan bir oya örnekleri ile süslendiyse konu komşu tarafından hemen dikkat çeker nasıl yapıldığı sorulur ve örneği istenir.

El işi kültürünün en muhteşem örnekleri olan bu yazma kenarı oya örnekleri bazen tığ işi bazen de iğne oyası tekniği ile yapılıyor. Çoğu zaman ağır işçilik isteyen iğne oyası modelleri ile süslenen yazma kenarları bazen de yapımı oldukça basit olmasına karşın harika görünen örneklerle süslenebiliyor. Bir statü göstergesi olan yazma kenarı örnekleri artık internetin iyice yaygınlaşması ile beraber sosyal ağlar ve bloglar aracılığıyla paylaşılıyor. Maharetli eller el emeği göz nuru yazma kenarları ile hem sanatını sergiliyor hem de aile bütçesine katkıda bulunuyor. Yeni nesilin bir hobi gözüyle baktığı bu el işi çalışmalarına olan ilgisi bir kültürün devamı açısından çok hoş.

Eğer siz de tığ işi ya da iğne oyası gibi el işi sanatları ile kendin yap dünyasına adım atmak istiyorsanız sizler için derlediğimiz bu yazma kenarı oya örnekleri güzel bir başlangıç olabilir. Derlemede göreceğiniz üzere çok karmaşık yazma örnekleri olduğu gibi son derece basit yazma oyaları da bulunuyor. Eğer daha önce iğne oyası yaptıysanız sadece bu modellere bakarak örneğini çıkarabilirsiniz.

Yazma tarih boyunca kullanılan bir başı koruma aracıdır. Saçları kapatma ya da dış etkilerden koruma amacı ile kullanılan yazmalar rengarenk ve çok şık kenar oyaları ile tüm bayanların ilgi alanına girer. Gerek saçları kapatmak gerekse boyuna süs olarak dolamak için tercih edilmektedir. 2016 yazma örnekleri incelendiğinde, renk, desen ve kalitesi ile göz dolduran çeşitleri görülür. Birçok markada bulunan yazmalar, tığ oyaları, iğne oyaları veya mekik oyaları ile çok zarif durmaktadır.

Bölgeden bölgeye değişiklik gösteren yazma modelleri kültür farkını da yansıtmaktadır. Başa bağlama şekli bile kültürlere göre farklılık gösteren yazmalar, renk ve desenleri ile de farklı anlamlar ifade ederler. Bazı toplumlarda üstünlük ifadesi olarak bile anlamlandırılmaktadır. 2016 yazma örnekleri yazmada modanın son trendini göstermektedir. Oyalarla süslenen yazmalar genç kızların çeyizinde önemli bir yer tutmaktadır. Renk ve desen olarak hayal gücünü zorlayan örgü işleri adeta bir sanat eseri gibi durmaktadır.

Yaz aylarının gelmesi ile başlayan düğün sezonunda çeyiz hazırlıkları son hızla sürerken yazma seçiminde yazma örnekleri genç kızların işini kolaylaştırmaktadır. Çeyizlere hiçbir zaman yazma ve tülbent konulmanın unutulmadığı memleketimizde, yazmanın ayrı bir yeri vardır. Tesettürlü bayanların başörtüsü, genç kızları fuları yazmalar zarif ve şık modelleri ile her sezon da karşımızdadır. Kendin yap dünyasında tığ, mekik veya iğne oyası ile oyalanan yazmalar internette de satışta olup, her renk ve desende farklı zevklere hitap etmektedir. Kullanımı çok eskilere dayanan yazmalar günümüzde klasik düz renginden çıkmış olup, renk ve desenleri ile çeyizlerin baş tacıdır. Kültürden kültüre farklılık gösteren başa bağlama şekilleri ile yazmalar Anadolu insanından şehirdeki kadınlara kadar her kesimin ilgisini çekmektedir. Hiçbir zaman modasının geçmeyeceği yazmalar her geçen gün desen ve renk seçenekleri ile hanımları cezbetmektedir.

İğne oyası nasıl yapılır?

Annelerimizin, anneannelerimizin el emeği göz nuru iğne oyaları, bugün hala önemini koruyor. Genellikle tülbent kenarlarında görmeye alışkın olduğumuz iğne oyaları günümüzde aksesuarlarımızın bile bir parçası olmuş durumda. Küpelerde, kolyelerde, bilekliklerde kısacası hayatımızın her yerinde iğne oyalarına rastlamak mümkün. Tam bir sabır ve el becerisi gerektiren iğne oyası işi, nasıl yapılır diyorsanız, gerekli olan tek şey iğne ve ipliktir. İğne oyasında en önemli şey düğüm tekniğidir. İstediğimiz renkte ve uzunlukta bir ip alıyoruz, iğnemizin çok fazla kalın olmamasına dikkat ediyoruz. İğne oyası için kullanılan özel iğnelerden bulabiliyorsak bu iğneleri tercih edebiliriz.

İğne oyası örnekleri nasıl yapılır? Yapılışı ve anlatım burada!

İpimizi iğneden geçirdikten sonra, kumaşımızın altından ipi geçiriyoruz. İpin her zaman iğnenin üzerinde olması gerekiyor, buna dikkat etmeliyiz. Kumaşın ön tarafından iğneyi geçiriyoruz, ipi alarak iğnemizin üzerine sarıyoruz. İğneyi saat 12 yönünde yukarı doğru çekiyoruz. Oluşan düğümün çok sıkı olması gerekiyor ki, sonrasında bir açılma yaşanmasın. Her düğümün yanına kumaş boyunca düğüm atarak ilerliyoruz. Zürafa denilen bu düğümler iğne oyasının temelini oluşturur. Sonrasında istediğimiz modeli, bu bir çiçek motifi veya bir hayvan figürü olabilir, düğümlerinizle birleştiriyorsunuz. Tamamen el becerinize ve yaratıcılığınıza bağlı olarak dilediğiniz modeli yaratıyorsunuz. Model yaratmakta zorluk yaşayanlar ve iğne oyasını yapmaya yeni başlayanlar için, internette binlerce model bulmakta mümkün. En basit modellerden başlayarak, kendinizi geliştirip, zamanla baktığınız modelleri çıkarmaya ve sonrasında kendiniz mükemmel modeller yaratmaya başlayacaksınız.

Çoğu ev hanımının geçim kaynağı olan iğne oyaları, stres atmak için de birçok bayan tarafından tercih ediliyor. Bayanların ellerinde sanat eserlerine dönüşen iğne oyaları kültürümüzün bir parçası olarak yüzyıllardır hayatımızda yer alıyor. Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiş olan iğne oyası, yörelere görede farklılık göstermektedir. Trabzon, Gönen, Muğla iğne oyaları, en tercih edilen ve beğenilen yöresel oyalardır. Özellikle evlilik çağı gelen kızların çeyizlerinin olmazsa olmazları olan iğne oyaları, eskiden kızların sabrını ve el becerisini ortaya koyan çalışmalar olarak ortaya çıkardı. Günümüzde gençlerin bu el işlerine gösterecek sabrı kalmadığından, yetenekli bayanlar için bu iş bir geçim kaynağına dönüştü. Siz de iğne oyası yapımı için güzel bir başlangıç olarak aşağıdaki video ile temel teknikleri öğrenmeye başlayabilirsiniz.

İğne oyası zürafa nasıl yapılır? Köşe nasıl dönülür?

İğne oyası nasıl yapılır mantığını çözdükten sonra kolay iğne oyası örnekleri ile pratiğinizi geliştirebilirsiniz.

İğne oyası gül yapımı

Geçtiğimiz her gün daha da merak edilen ve hanımlar tarafından beğeniyle öğrenilmeye çalışılan bir eylem de iğne oyası yapımıdır. İğne oyası tığ oyasına oranla çok daha fazla el ve göz yordamına ihtiyaç duymaktadır. Tığ işi tek bir renkle ve hiç ip koparmadan yapabilirken, iğne oyasında böyle bir durum söz konusu olmamaktadır. Harika örneklerin yer aldığı, birbirinden renkli iplerin harmanlanarak ortaya güzelliklerin çıkarıldığı iğne oyaları çeyizlerin de vazgeçilmez parçaları haline gelmiştir. Aklınıza gelen her türlü çiçek modelinin yapılabildiği iğne oyasında özellikle gül yapımı çok dikkat çekmekte ve öğrenilmeye çalışılmaktadır. Biraz ağır bir örnek olan iğne oyası gül yapımı modelini dilediğiniz her yerde kullanmanız mümkündür.

Tıpkı gerçek bir gülü andıran iğne oyası gül yapımı biraz zor gözükse de aslında oldukça basit ve muazzam bir örnektir. Dilediğiniz renkte ipleri kullanarak üretebileceğiniz gül motifi, genellikle pembe, kırmızı ve yeşil iplerin kullanımıyla elde edilmektedir.Orta kısmı için kırmızı ip, yaprak kısımları için açık pembe ip ve sap kısmı için de yeşil ip tercih edilmektedir.

İğne ucuna öncelikli olarak kırmızı ipi geçirmelisiniz. İpinizi hiç koparmadan ilmek ilmek örmeye başlamalısınız 11 adet ilmek olana kadar üçgen bir biçimde örmeye devam edeceksiniz. 11.ilmeğe yaklaşınca yanlardan arttırmayı kesiyor ve 2 ilmek azaltarak devam ediyorsunuz. Son sırada 8 adet ilmek kalana kadar azaltmaya devam etmeniz gerekmektedir. Son sıraya geldiğinizde ortaya bir süper kahraman işareti çıkacaktır. İlmeğinizi kopardıktan sonra ortaya çıkan bu şekil gülünüzün en iç yaprağını oluşturacak. Ancak bu renkten iki adet elde etmeniz gerekiyor. Daha sonra pembe ipi iğnenize geçirerek aynı şekilden 8 adet yapmaya devam ediyorsunuz. Ancak pembe iple hazırlayacaklarınız kırmızı ile olanlara nazaran daha büyük olmalıdır. Çünkü bunları dış yaprak olarak kullanacaksınız. Pembe yaprakları da elde hazırladıktan sonra artık tüm yaprakları birleştirme zamanı geldi. İçten dışa doğru kıvıra kıvıra dikeceğiniz bu motifler zaten doğal olarak bir gül görüntüsü ortaya çıkaracaktır. Sapını da dilediğiniz kalınlıkta yaparak artık iğne oyası gül motifini tamamen bitirmiş olacaksınız.

11 adet zürafa çekerek örmeye başlıyoruz.

Zürafanın ardından ters düğüm ile örmeye başladığımız noktaya geri dönelim.

İğne oyasının temel tekniklerinden olan artırma işlemini başlangıçta, orta ve sonunda kullanarak zürafa sayımızı 13 olacak şekilde ayarlıyoruz. Bu işlemin ardından örgümüzün yandan ve tepeden görünüşü aşağıdaki gibi olmalıdır.

Yaprakların büyük kısımlarını yaptığımız için görünüşünün gül yaprağını andırması için gerekli adımlara geçelim.

Gül yaprağının şekillenebilmesi için zürafa sayımızın 31 adet olması gerekiyor. Bunun için 10 sıra artırma yapacağız.

Bu işlemin ardından zürafa sayısının 15’e düşürene kadar devam ediyoruz.

Gül yaprağımızın iyice şekillenmeye başlamış olması gerekiyor.

Örgüden artan ipi hafifçe çekerek çanak görüntüsü elde edelim.

Yaprağımızın çukurlaştırdıktan sonra sabitleyip diğer adımlara geçelim.

Bu şekilde 4 büyük yaprak daha yapıp diğer adımlara devam edebilirsiniz.

Şimdi sıra açılmış bir gül görünümü verebilmek için iç kısımlardaki yaprakları yapmaya geldi.

9 adet zürafa ile orta yaprağımızı örmeye başlıyoruz.

Zürafa sayısını 23’e tamamlamak için başlangıçtan, orta ve son kısımdan artırma yaparak 7 sıra gidiyoruz.

Zürafalarımızı tekrar 23 yapabilmek için orta kısımdan artırma ile 2 sıra daha örelim.

23’ten 10 zürafaya düşene kadar arttırmasız örmeye devam edelim.

Gülümüzün orta kısmına yerleştireceğimiz parçadan 4 adet yaparak gereli kıvrımı veriyoruz.

EN KÜÇÜK YAPRAĞIN YAPILIŞI
Diğer yapraklarımızdaki gibi 9 zürafa çekerek başlıyoruz baş, orta ve son kısmında 7 artırma yaparak 23 zürafa elde edene kadar örüyoruz.

Daha sonra artırma uygulamadan 10 sıra örüp uç kısımlarına kıvrım veriyoruz. Bu şekilde küçük yapraklarımızdan 3 adet yapalım ve kenarlarına zürafa çekelim. Zürafa çekerken ipi iğnenin üzerine bastırarak yaparsak daha dolgun bir görünüm elde ederiz.

YAPRAKLARIN BİRLEŞTİRİLMESİ
Büyük ve küçük yapraklarımızı hazır ettikten sonra sıra geldi birleştirerek gül formu vermeye. Önce büyük taç yaprakları görseldeki gibi kıvrımlar vererek çerçevesini oluşturuyoruz. Bunun için her yaprağı kenarından yaprağın üzerine getirip dışarıdan görünmeyecek şekilde iple dikiyoruz.

Orta yaprakları bütük yaprakların tam birleşim yerine gelecek şekilde koyup küçük yaprakları da yine kenarları birbirinin üzerine gelecek şekilde düzenleyip her bir yaprağı ayrı ayrı dikelim.

GÜLÜN GÖBEĞİ OLACAK KISMI YAPABİLMEK İÇİN İĞNEYİ ORTASINA DENK GELECEK ŞEKİLDE İÇERİDEN GEÇİRİP ALTTAN ÇIKARTALIM VE SABİTLEYELİM..

İĞNE OYASI GÜL YAPIMI BİTTİKTEN SONRA BU ŞEKİLDE GÖRÜNECEKTİR.

İğne oyası gül Nasıl yapılır? Yapılışı ve anlatım burada!

Gül, en temel haliyle üç kısımdır: Çiçek, çanak yaprak ve sap kısmından oluşmaktadır. Çiçek faslını dilerseniz tek başına süslemek için de kullanabilirsiniz. Eğer ben örneği komple yapmak istiyorum diyorsanız diğer kısımları yapılışını okumaya devam edebilirsiniz.

ÇANAK YAPRAĞIN YAPILIŞI
Çanak yaprak kısaca sağ ile gül kısmı arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır. 4 yeşil kol ve bir adet çanaktan oluşmaktadır. Şimdi bunları iğne oyası ile nasıl yapıldığını anlatalım.

Çanak kısmının yapılışına yukarıdaki gibi başlayıp aşağıdaki şekli elde edene kadar devam edelim.

Yine çanak görünümü veriyoruz ancak daha küçük boyutlarda.

Arttırmasız 2 zürafa çekerek üzerine 1 zürafa daha çekiyoruz tekli 3 pırpır ile üstüste devam ediyoruz. Araya 3 zürafa koyarak 4 yaprak elde edip etrafına yine zürafa çekiyoruz.

Çanak yaprağımızı bitirdikten sonra gül kısmına ince dikişle görseldeki gibi monte edelim

SAP KISMININ YAPILIŞI
Sap kısmını örmeye 5 zürafa çekerek başlıyoruz. Detaylar için görseli inceleyebilirsiniz.

Sapın sonuna geldiğimizde 3 göz arttırma yapalım daha sonra 2 sıra dönelim. Yaprak kısmı için dalın zürafasına bir düğüm ile bağlatım 30 pırpırlık bir zincir yapalım.

Sapın başlangıç kısmından başlayarak tüm yaprak ve zincirlerin etrafına zürafa çekelim. Zürafaları çekerek aralara göz kararı küçük pırpılar yapalım.

Diken görünümü verdikten sonra çanak yaprağın alt kısmına sapı monte ederek iğne oyası gülümüzü tamamlayalım.

İğne oyası rüzgar gülü nasıl yapılır?

Farklı renkte iplerin iğneyle uyumu ortaya koyan iğne oyası motifleri içerisinde bayanların tercihlerinden birisi de rüzgar gülü yapımıdır. Oldukça muazzam bir görünüm sağlayan ve farklı renkler ile şık görünüm de sağlayan tek çiçek desenidir. Yapılışı da her zaman çok basittir ve sizleri yormaz.

Öncelikli olarak parmağınıza doladığınız ipinize 7 tane ilmek atıyor yani hanımların deyimiyle zürafa yapıyorsunuz. İlmekleri attıktan sonra ucundan çekerek bir büzük haline getiriyorsunuz. Ve etrafını boru haline gelmeyecek şekilde doluyorsunuz. Çok sıkı olmayacak şekilde zürafalarınıza devam ediyorsunuz. 3 sıra bu şekilde zürafalarınızı doldurduktan sonra 1.sıradaki zürafanın üzerinden küçük pipitler yapacaksınız.

İplerinize düğüm atarak ortaya arttırma yaparak dal kısmını elde etmeye başlıyorsunuz. Ortadan artıracağınız bu zürafalar sayesinde tam olarak dal kısmını hazırlamış olacaksınız. Bu dal üzerine 12 sıra çıkmanız gerekmektedir. 12 sıra çıktıktan sonra eksilterek ucunu piramit şekline getirerek bitiriyorsunuz. İpi ucundan keserek yakıyorsunuz ve dalınız hazır hale geliyor.

Zürafanın etrafına bu şekilde birden fazla dal yapmaya devam ediyorsunuz. Her zürafanın içine bir adet dal yaprağı kondurmuş olacaksınız. Toplam 7 adet pervane yaprağı ile rüzgar gülü motifinizin temelini atmış olacaksınız.

Sonrasında motifinizi ters çevirerek dalların ucundan geriye doğru katlayıp ortaya dikmeniz gerekiyor. İçten ve dıştan ipinizi geçirerek dikmeye devam ediyorsunuz. Ancak dikim işlemi bittikten sonra ipi kesmiyoruz.

ORTA KISMIN YAPILIŞI

Üç parçalı bir iğne oyası motifi olan rüzgar gülünün diğer parçasına geçiyoruz. Bu kısım tomurcuk ile yaprakların arasına gelecek. Birbiriyle uyumlu olacağını düşündüğünüz farklı bir renk ip kullanabilirsiniz. Bu anlatımda toz pembe bir ip kullanılmış. Bunun öncelikle 8 zürafa çekip büzelim ardından etrafında bir tura daha dönelim. İlk sırada normal sonraki üç sırada artırma yaparak 14 sıra böyle devam edelim. Son sırada artırma yapmadan bu kısmı bitiriyoruz. Daha iyi anlamak için görseli inceleyebilirsiniz.

İğne oyası rüzgar gülü Nasıl yapılır? Yapılışı ve anlatım burada!

TOMURCUK YAPIMI

Rüzgar gülü motifinin son parçası olan tomurcuk yapımı için öncelikle farklı renk bir ip seçelin. Bir önceki aşamada yaptığımız motifin arka kısmına düğüm atıp iğnemize 14 sıra ip doluyoruz. Tomurcuğu daha büyük yapmak isterseniz bu sayıyı artırıp azaltabilirsiniz. Dolama işleminden sonra parmağımızla destek olarak iğneyi hafifçe çekip motifin tam ortasına batıyoruz. Bu esnada dolamanın bozulmaması için parmağımızla destek olmaya devam ediyoruz. İğneyi alt kısımdan çıkarınca tomurcuğumuzun ilk faslı ortaya çıkmış oluyoruz. Şimdi bu işlemi ilk tormucuğumuzun üzerinden parmağımızla yayvan bir görüntü elde ederek tekrarlayalım. Sonra ipi keserek tomurcuğu sabitleyelim.

PARÇALARIN BİRLEŞTİRİLMESİ

Üç parçalı iğne oyası rüzgar gülü yapımı için bir sonraki aşama parçaların birleştirilmesi olacak. Bunun için ilk olarak kırmızı ipi ikit kat halinde iğneye geçirelim ve alt kısma düğüm atalım. Parçalar arasında zürafa, zürafaların aralarına da pirinçler yaparak motifleri sabitleyeceğiz. Bu işlemi önce rüzgar gülü ve orta parçayı birleştirmek için daha sonra da tormucuğu birleştirmek için tekrarlayalım. Tomurcuğu sabitlemek için zrüafa aralarına denk gelecek 2-3 pirinç yapıp ip alt kısımda olacak şekilde kesiyoruz.

Rüzgar gülümüzün çiçek kısmını böylece tamamlamış olduk. Şimdi sıra yazma tülbent üzerine yerleştirmesini yapacağız.

İĞNE OYASI RÜZGAR GÜLÜ İÇİN YAPRAK YAPIMI

Bunun için yazma kenarına önceden zürafa çekmiş olmamız gerekiyor. Zürafa üzerine artırarak 4 zürafa daha yapıp iki katlı filiz çıkaralım. Dallarınızı yapmaya yine 3 zürafa ile başlayacak ve sağ ve sol kısımlardan arttırarak devam ediyorsunuz. Sonra kenarlardan pipitler çıkarak alt kısımdaki yaprakları da tamamlamış oluyorsunuz.

Aynı işlemi sağ yaprağı yapmak için de kullanacağız. Bu işlemi birleştireceğimiz her motif için tekrar edeceğiz. En son işlem ise rüzgar gülü çiçeklerinizi bu dalların üzerine yerleştirmek olacak.

RÜZGAR GÜLÜ’NÜN YAPRAK İLE BİRLEŞTİRİLMESİ

Rüzgar gülünü yaprak ortasına denk getirip arka kısmından basit bir düğüm ile birleştirelim. Kalan ipi önce kısa bir şekilde kesip dikkatli şekilde çakmakla yakalım. Birleştirme işlemi hakim renk olan kırmızı iple yapıldı. Dilerseniz motiflerde kullandığınız sırıtmayacak farklı bir renk de kullanabilirsiniz.

Rüzgar gülü ile süslenmiş harika iğne oyası oya örnekleri hazırlamak işte bu kadar kolay! Şimdiden ellerinize sağlık.

İğne oyası çiçek yapımı

Dünya üzerinde yaşayan bütün insanlar gibi Türkler de doğa ile çok derin bağları olan bir millettir. Tarih sahnesine ilk çıktığımız andan itibaren tarihte bıraktığımız tüm izlerde doğadan izler görürüz. Süslemeler de ağaç, çiçek, kuş ya da yırtıcı hayvanlar gibi motiflerin bulunması çok doğaldır. Bu durum el işlerimize de yansımıştır. Geleneksel el sanatlarımızın hemen hepsinde doğadan izler görmek mümkün. İğne oyası da bunların başında geliyor. Kaldı ki iğne oyası el işlerinin arasındaki en hoş, en zarif duran bir çeşit. İğne oyası çiçek motifleri zarifliğiyle el işi severleri etkileyen, göz alıcı bir güzelliğe sahip. Bu nedenle örgü işlerine meraklı bütün kendin yap severler tarafından nasıl yapıldığı en merak edilen konuların başında geliyor. Hadi hep birlikte iğne oyası çiçek nasıl yapılır aşamalarına bir göz atalım.

Başlamadan önce ipimizin ve iğne oyasına uygun iğnemizin hazır bulunması gerekir. Renk geçişleri de bir o kadar önemli. Ne kadar uygun renk seçerseniz o kadar düzgün ve güzel motifler ortaya çıkar.

İğne oyası çiçek nasıl yapılır? Yapılışı ve anlatım burada!

bir kez düğüm atıyoruz. Elimizde bir halka oluşturmuştuk ya o halkanın üzerine 5 adet zürafa yapıyoruz. İğne oyası çiçek yapımının yapraklarını ne kadar büyük istiyorsak o kadar çok zürafa atınız. İpin uzun bıraktığımız kısmını bir güzel çekip zürafaları hep bir araya getiriyoruz. Sıra geldi iğne oyası çiçek yapımının borusuna.

Yaptığımız zürafaların üzerinden bir sıra daha gidiyoruz, ikinci sıramıza geldiğimizde zürafaları çekip büzerek küçük zürafalar yapıyoruz ve borusunu yapmaya dönüyoruz. Bu işlemi ne kadar uzun istiyorsanız o kadar tekrarlayın. Çiçeğin yapraklarını yapmaya 12. sıradan itibaren başlıyoruz. Yaprakları ikişerli yaptığımız zürafaların içerisine yapıyoruz. Zürafaları ikişerli olarak çoğaltıyoruz, ikili zürafanın içine 4 zürafa yapmak gibi. Bu şekilde artırma yaparak 8 sıra gidiyoruz. Daha sonra yaptığımız zürafaları 3’ e düşürüyoruz. Bir göz yaparak bitiriyoruz. İlk yaprak bu şekilde bitmiş oldu. Bu yolları izleyerek dört tane yaprak yapıyoruz. Biraz önce de tarif ettiğimiz gibi ipi elimize dolayarak düğüm attıktan sonra 8 zürafa ve yine dönüyoruz. Boru şeklini tekrar oluşturarak 11 sırayla tamamlıyoruz ve borunun şekli net olarak ortaya çıkmış oluyor.

Yeniden 2 zürafanın üzerine 4 zürafa çıkıyoruz sağdan ve soldan artırıyoruz 8 sıra çıkıyoruz ki çiçeğimizi oluşturalım. 9. Sıraya geldik ne yapıyoruz? Tekrardan ama sadece soldan artırma yapıyoruz zürafaları azaltıyoruz en son 1 kalmalı. Bu yolları izleyerek yaprağımızın içerisine 4 adet üçgen şeklinde dalgalar yapmış olduk. İlk başta yapmış olduğumuz yaprakları sonrakileri yerleştirerek işlemi tamamlıyoruz.

En sevilen iğne oyası çiçek modelleri için farklı anlatımlar mevcut. Bazılarını sizler için derledik. Aşağıdaki video anlatımları izleyerek en sevilen modelleri evde kendiniz yapmaya başlayabilirsiniz.

İğne oyası zambak yapılışını daha önce bu ekli sayfamızda paylaşmıştık. dilerseniz şimdi iğne oyaları ile diğer çiçekler nasıl yapılır onlara geçelim.

İğne oyası lale yapımı

İğne oyası orkide yapımı

İğne oyası küpeli çiçeği yapımı

İğne oyası tesbih çiçeği yapımı

İğne oyası küpe çiçeği yapımı

Küpe çiçeği yapımı öncelikle boru yapımından başlanıyor. Yeşil iple boruyu sardıktan sonra, 5 tane zürafa yapılıyor. Ve bırakılan diğer iplerle zürafalar büzülüyor. 1 sıra döndükten sonra, tekrar elinizle büzerek yuvarlak şeklini veriyoruz ve boru yapımını yapıyoruz. Ardından yeşil iple 4 sıra kadar daha dönülüyor ve yeşil ip kesiliyor. Kalan yerden pembe ip ile devam ediliyor. Pembe ip ile 7 sıra daha çıktıktan sonra, yaprak kısmına geçebilirsiniz.

Yapılan her zürafanın içinde 3 adet zürafa yapılıyor. Ve ortasından arttırarak 3 sıra olarak toplamda 9 sıra çıkılıyor. Daha sonra 2 ve 1 sıraya düşürüp pembe ipi kesebilirsiniz.

Tüm bu işlemleri diğer 4 yaprak içinde tekrar ederek motifimizi tamamlayalım. Tamamlanmış halini aşağıdaki görselden bakabilirsiniz.

İğne oyası küpe çiçeği nasıl yapılır? Yapılışı ve anlatım burada!

Son olarak da yaprakların kenarlarını içeri doğru resimdeki gibi kıvırıyorsunuz.

ÇİÇEK KISMININ YAPILIŞI

Küpe çiçeğinin iç kısmı ise yine aynı şekilde başlıyor. Parmak üzerinden ip sarılıyor ve 4 zürafa yapılıyor. 7 sıra olarak boruya çıkılıyor. Sıra bittikten sonra her gözde 5 adet pipit yapılıyor. Her bir zürafanın için de 5 pipit yapılıp, iki tarafından da arttırarak 5 sıra çıkılıyor. Sonrasında 4 adet eksiltiliyor ve zürafa sayısı 4’e düşüyor.

Tüm zürafalar için bu işlem yapılıyor. Ancak diğer zürafalar küçük olduğundan 3 zürafanın içine 2 yaprak gelecekmiş gibi ayarlayabilirsiniz. Böylelikle yaprakları sıkıştırmamış ve model de bozulmamış olur.

Son kalan 4 zürafa ile yanlardan artırma yaparak ve 5 pipit çıkarak 3. yaprağımızı yapalım. Aynı şekilde 4 sıra eksiltme yapmayı unutmuyoruz. Üç yaprağı da içiçe gelecek şekilde birleştirerek son görünümünü veriyoruz.

Şimdi ise birleştirme bölümündeyiz. Küpe çiçeğinin iç kısmını, dış yaprakların içinden geçirin. Kalıp bozulmadan, ipin uç kısmına sıkı bir düğüm atılıyor. Diğer bir kısım ise tomurcuk kısmı. Çiçeğin boyunu geçecek şekilde 5 adet pipit yapılıyor. Tomurcuğa ilk başladığınızda fazladan bıraktığınız ipi büzerek alt kısmından düğüm atılıyor. Beyaz ya da açık bir renk ile tavşan kulağı yapıyoruz ve yaptığınız çiçeğin içine yerleştiriyoruz. Ve artık küpe çiçeği iğne oyası neredeyse tamamlanmış oluyor.

Şimdi tomurcuklar nasıl yapılır ona bakalım. İpimizden uzun bir kesit alıp parmağımıza dolayalım ve boşlukları uzun 5 adet pipit yapalım. Ne kadar uzun tutalım derseniz küpelerin boyunu biraz geçmesi yeterli. Pitileri yaparken başta biraz ip bırakalım sonradan büzmek için kullanacağız. Pipitler bitince sıkı düğüm atıp tomurcuğumuzu büzelim ve alt kısımdan toplayarak düğümleyip sabitleyelim.

Açık sarı ya da beyaz renk ip kullanarak tavşan kulağı yaparak tomurcuklarımızı bitiriyoruz.

Tomrucuklarımızı çiçeğimizin içine düzgünce yerleştirip sabitleyince iğne oyası küpe çiçeği motifi tamamlanmış oluyor.

İğne oyası çiçek motifi yazma kenarı nasıl yapılır? Yapılışı ve anlatım burada!

İĞNE OYASI KÜPE ÇİÇEĞİ YAZMA KENARINA YERLEŞTİRME

Sıra geldi tüm iğne oyası yazma kenarı örnekleri gibi motifimizi yazma ya da tülbent kenarına işlemeye. Bunun içince öncelikle zürafa çekilmiş yazma kenarına boşluklardan bir parmak sığacak büyüklükte 3 pipit yapalım ve son pipiti düğümle sabitleyelim. 3 zürada bir bu işlemi tekrar ederek tüm kenarları hazırlayacağız ancak baştan sonra pipit yapmayacağız. Aradaki boşluğa yaprak motifimiz gelecek. 3’lü pipitlerimizin arasında orantılı bir boşluk bırakarak bu boşluğun tam ortasına yaprağımızı yapıyoruz. Yaprağımızı da yaptıktan sonra küpe çiçeğimizin yaprakla birleştirilmesini de yaptıktan sonra küpe çiçeği ile süslenmiş iğne oyası yazma kenarımız kullanılmaya hazırdır.