AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Ispanaklı kol böreği

Ispanaklı kol böreği nasıl yapılır? Fırında ıspanaklı kol böreği tarifi ile yapımı ve hazırlanışı için gerekli malzeme listesi sayfamızda paylaşılmıştır.

Ispanak; ıspanakgiller türü bitkidir. Anayurdu olarak Afganistan ya da Anadolu olduğu öne sürülür. Killi ve kumlu topraklarda daha iyi yetişir. Genellikle güz döneminde ekilir ve kışın yetişir. Yaprakları çoğunlukla sebze yemeği yapımında kullanılır.

Ispanaklı kol böreği malzemesi

1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı karbonat
2 yemek kaşığı sirke
4 su bardağı un
4 yemek kaşığı buğday nişastası ya da mısır nişastası

iç harcı için gerekli malzeme

1 demet ıspanak yaprağı
1 adet orta boy kuru soğan
2 çay kaşığı tuz
karabiber

Ispanaklı kol böreği üzeri için malzeme

50 gram margarin
2 yemek kaşığı çörek otu
2 adet yumurtanın sarısı

Ispanaklı kol böreği iç harcı nasıl hazırlanır?

Ispanaklı kol böreği iç harcı hazırlamak için önce; yıkayıp süzdükten sonra saplarını attığımız ıspanak yapraklarını ince şekilde doğrayarak derin bir kap içine koyup, üzerine tuz ve karabiber ekleyelim. Köfte yoğurur gibi yoğurduktan sonra kenarda bekletelim ve bu arada ıspanaklı kol böreği hamurunu hazırlayalım.

Ispanaklı kol böreği hamuru nasıl hazırlanır?

Ispanaklı kol böreği hamuru hazırlamak için önce oda sıcaklığında bekleyen yumurta, süt, sıvı yağ ve yoğurdu derin bir kap içinde karıştıralım. Üzerine karbonatı ilave ederek sirkeyi de ekleyelim. Unu da azar azar ekleyip kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım.

Yoğurduğumuz hamurun üzerini nemli bir bez ile örterek ılık bir ortamda yaklaşık 25-30 dakika dinlendirelim. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde 18 parça koparıp yuvarlayalım. Parçaları merdane ile yaklaşık 15 santim civarında pasta tabağı büyüklüğünde açalım.

Hamurların 9 adedinin aralarına buğday nişastası ya da mısır nişastası serpiştirerek üst üste dizelim. Üst üste koyduğumuz hamurları merdane ile yaklaşık 40 santim çapında kalın bir yufka olarak açalım. Ilık hale getirdiğimiz margarinin yarısını bu kalın yufkanın üzerine gezdirelim. Diğer 9 adet hamura da aynı işlemi uygulayarak kalın bir yufka daha yapalım.

Ispanaklı kol böreği yapılışı

Ispanaklı kol böreği yapmak için önce hazırladığımız ıspanaklı harcın yarısını hazırladığımız yufkanın bir ucuna yerleştirerek yufkayı rulo yapalım. Öbür yufkaya da aynı işlemi uygulayarak rulo yapalım. Böylece 2 rulo ıspanaklı kol böreği hazırladıktan sonra bu iki ruloyu fırın kağıdı serdiğimiz ya da yağladığımız fırın tepsisinin içine yerleştirelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek, çörek otunu serpelim.

Pişirmeye hazırladığımız ıspanaklı kol böreklerini 175 derece ayarlı fırında yaklaşık 35-40 dakika, böreklerin üzeri sarı kahverengi bir renk alana kadar pişirelim. bu rengi alan ıspanaklı kol böreğini artık fırından çıkarabiliriz. Hafif ılık bir hale gelmesini bekledikten sonra dilimleyerek servis yapabiliriz.

Sayfalarımızda seveceğinizi düşündüğümüz, değişik malzemeli kol böreği tarifleri mevcuttur. Onları da alt satırlarda yer alan linklerden inceleyebilirsiniz.

Sodalı kol böreği

Patatesli kol böreği

Pazılı kol böreği

Ellerinize sağlık, yiyenlere afiyetler olsun.

Sitemizde paylaşılan değişik börek tarifleri için ekli sayfamızı inceleyin. Ayrıca Twitter, Instagram, Facebook, Tumblr, Tiktok ve Pinterest sayfalarımızı da takip etmenizi öneririz.