AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Kalp damar sağlığı için faydalı besinler nelerdir? Kap damar sağlında bitkisel destek için önerileri inceleyin.

Kalp damar sağlığı

Kalp sağlığı ve damar sağlığı için bitkisel destek önerileri ile kalp damar sağlına iyi gelen besinler sayfamızda! Kalp damar sağlığı için beslenme ipuçlarını sitemizden inceleyin.

Kardiyovasküler rahatsızlıkların yaygınlığı gün geçtikçe artıyor. Bu yüzden daha fazla insan ölüyor. Kardiyovasküler bir hastalık geçirmede en önemli risklerden biri arter tıkanmasıdır. Kalp damar tıkanıklığı ile ilgili sorunlar yaşamak istemiyorsanız yazımızı incelemenizi öneririz.

Arterler, kalpten vücudunuzun geri kalanına oksijen ve besin taşıyan kan damarlarıdır. Sağlıklı arterler esnek, güçlü, esnektir ve herhangi bir tortu bulunmamaktadır.

Fakat arterlerde yağ, kolestrol ve diğer maddeler biriktiğinde tıkanmış olabilir ve nihayetinde daralırlar ve sertleşirler . Arterlerdeki kan akışının azalmasına neden olan bu durum, ateroskleroz olarak adlandırılır.

Tıkanmış arter aniden görülmez. Tıkanıklık zamanla gelişir. Diyet ve yaşam tarzı seçimleri bu durumun gelişiminde anahtar rol oynar.

Sağlıklı beslenme, tıkanmış arterler ve buna bağlı kalp damar sağlığı sorunları için önlem almada yardımcı olabilir.

Arterleri temizlemek için kalp damar sağlına iyi gelen besinler nelerdir kısaca açıklayalım. Temiz arterler için her gün yemeniz gereken en iyi 10 gıda alt satırlarda sıralanmıştır.

Sarımsak

Doğal olarak arterlerinizi temizleyen sağlıklı bir besin maddesidir. Sarımsak, serbest radikallerin etkisini inhibe etmeye yardımcı olan, kalp damar sağlığı için problemleri önlemede faydalıdır. Ayrıca atardamar tıkanmasını önleyen önemli bir madde olan antioksidan bakımından zengindir .

Tıkanmış arterler için sarımsak çözüm olabilir. Sarımsağın düzenli olarak alınması kanınızdaki LDL kolesterol seviyesini düşürür. Aynı zamanda kan damarlarını genişletir, kan dolaşımını geliştirir ve aortun sertleşmesini önlemeye yardımcı olur.

Journal of Nutrition’da yayınlanan 2016 çalışmasında yaşlı sarımsak ekstraktının metabolik sendromlu hastalarda koroner plak hacmini azaltmada yardımcı olduğu bildiriliyor.

Her sabah aç karna 1 ila 2 diş çiğ sarımsak yiyin. Çorba, güveç, güveç ve salata soslarında sarımsak da kullanabilirsiniz.

Nar

Bu meyve vücudun serbest radikalleri ile savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar içerir. Ayrıca atardamardaki yağ birikimlerini azaltmaya yardımcı olur, böylece ateroskleroz gibi ciddi problemleri önlemeye yardımcı olur.

Tıkanmış arterler ve kapl damar sağlığı için nar tüketin. Nar meyvesi aynı zamanda vücudun nitrik oksit üretimini de uyarır. Böylelikle arterlerinizin açık kalmasına ve kanınızın akmasına yardımcı olur. Bu, atardamarlarda plak oluşumunu ve kan pıhtılaşmasını engeller.

Klinik Beslenme raporunda yayınlanan 2004 yılındaki bir araştırma, üç yıl boyunca nar suyu içen karotid arter stenozlu hastaların, karotid intima-media kalınlığını, kan basıncını ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) oksidasyonunu azalttığını bildiriyor.

Ateroskleroz’da yayınlanan 2013 tarihli bir çalışmada, nar suyunun damar duvarlarındaki oksidatif stres ve inflamasyonu azalttığı düşünülen aterosklerotik etkileri olduğuna dikkat çekiliyor.

Her gün 1 ila 2 taze nar tüketin. Ayrıca, günde bir kere taze sıkılmış nar suyunu bir bardak içebilirsiniz.

Yeşil çay

Arterleri temiz ve sağlıklı tutmaya yardımcı olabilecek güçlü antioksidanlar içerir. Antioksidanlar aynı zamanda kan damarlarını astarlayan hassas endotel hücrelerinin sağlığını iyileştirmede önemli bir rol oynar ve bu da kalp rahatsızlığı riskini azaltır.

Tıkanmış arterler için yeşil çay yöntemini deneyin. Circulation Journal’de yayınlanan 2004 tarihli bir araştırmada, Japonya’daki çalışma popülasyonunda yeşil çay alımının koroner arter hastalığı (KAH) insidansının daha düşük bir miktarı ile ilişkili olduğu bulundu. Bu nedenle, hastaların tükettiği daha yeşil çay, CAD yapma olasılıklarını azaltmaktadır.

2008’de Current Medicinal Chemistry’de yayınlanan bir başka araştırmada, yeşil çayda bulunan kateşinler normal vasküler fonksiyon için önemlidir ve vasküler hastalıkları önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Damar Cerrahisi Dergisinde yayınlanan 2016 çalışmasında, ana arterin aşırı gerilip şişmesine neden olan bir durum olan karın aortik anevrizmasının, yeşil çayda önemli bir bileşen olan epigallokateçin-3-gallat’ın ağızdan uygulanmasını sağlayan farelerde daha az geliştiği bildirilmektedir Polifenoller, birkaç hafta boyunca denenmiştir.

Arteriyel tıkanıklığı azaltmak için her gün 2-3 bardak yeşil çay içmek yeterlidir.

Ispanak

Bu lezzetli ve besleyici yeşil yapraklı bu sebzede kalp damar sağlığı da dahil olmak üzere birçok sağlık faydası vardır. Ispanak ariteleri daralmaya, plak ve kan koagülasyonuna dirençli, dolayısıyla felç ve kalp krizi riskini azaltan zengin nitrik oksit kaynağıdır.

Arterleri temizlemek için ıspanak tüketin. Klinik Beslenme Araştırması’nda yayınlanan 2015 tarihli bir çalışmada, bu sebzede bir lokmada inorganik nitrat kaynağı olarak 7 günlük tüketiminin postpranyal arteriyel sertliğin azalmasına yardımcı olabileceği bildiriliyor.

Buna ek olarak, yüksek A vitamini ve C vitamini içeriği, kötü kolesterolün arteryal duvarlara yapışmasını önlemeye yardımcı olur ve böylece ateroskleroz riskinizi azaltır. Ispanak, yüksek kolesterol ve kan basıncına karşı temel savunma hatları olan potasyum ve folik asitte de yüksektir.

Her gün en az yarım tabak ıspanak tüketin. Bu sebzenin salata, çorba, sebze suyu ile günün tadını çıkarabilirsiniz.

Kuşkonmaz

Doğal bir arter temizleme ürünüdür. Kan basıncını düşürebilir ve kan pıhtısını önleyebilir. Kuşkonmazdaki B vitaminleri, özellikle B6, homosisteini (kalp hastalığına bağlı bir amino asit) ve C-reaktif proteini (iltihaplanma belirteci) seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

Arterleri temizlemek için kuşkonmaz tüketin. Circulation’da yayınlanan 2005 yılındaki bir araştırma, yüksek homosistein düzeylerinin arter ve damarlarda KAH ve kan pıhtısı riskinin arttığını gösteriyor. Yüksek seviyeleri düşürmek için, yüksek folik asit ve vitamin B6 ve B12 içeriğinden dolayı kuşkonmaz gibi sebzeler faydalıdır.

Aynı zamanda vücudun iltihapla mücadeleye yardımcı olan ve tıkanmış veya bloke edilmiş arterlere yol açabilecek zararlı oksidasyonu önleyen bir antioksidan olan glutatyon üretimini uyarır. Ayrıca, kuşkonmazdaki K vitamini arterlerin sertleşmesini önler ve kalsiyumu arteryal astarların dışına çıkarır.

Bu lezzetli sebzeyi olabildiğince düzenli olarak yiyin. Bir meze ya da garnitür olarak da yiyebilirsiniz.

Avokado

LDL’yi düşürerek ve HDL düzeylerini yükselterek kan kolesterolünü iyileştiren iyi miktarda sağlıklı yağ ve diğer önemli besin maddelerini içerir. Yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL), arterleri tıkanıklıklardan uzak tutmaya yardımcı olan iyi kolesteroldür .

Sağlıklı arterler için avokado tüketin. Archives of Medical Research’te yayınlanan 1996 tarihli bir araştırma, avokadenlerin zengin olduğu bir diyetteki yüksek tekli doymamış yağ asitlerinin, hipertrigliseridemi (kombine hiperlipidemi) mevcut olsa dahi, sağlıklı ve özellikle hafif hiperkolesterolemik hastalardaki lipid profillerini artırabileceğini bildirmektedir.

Ayrıca, avokadoda bulunan E vitamini, kolestrol oksidasyonunu önler. Ayrıca kanında tehlikeli homosistein düzeylerini düşürmeye yardımcı olan folatın yanı sıra kan basıncının düşmesine yardımcı olan potasyum da içerir.

Günlük diyetinize yarım avokado içmeyi hedefleyin. Hatta ekmek ve kızarmış ekmek ve tost için tereyağı veya krema ile sağlıklı bir öğün olarak kullanabilirsiniz.

Zerdeçal

Curcumin olarak bilinen, anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip, kalp sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olan bir bileşim içerir. Zerdeçal, arter tıkanıklığını azaltarak ve önleyerek kardiyovasküler sistemi hasardan korumaya yardımcı olur . Artı damarlarda birikimi azaltmak için LDL seviyesini veya “kötü” kolestrolü düşürür.

Tıkanmış arterler için zerdeçal faydalıdır. International Journal of Clinical & Experimental Pathology’de yayınlanan 2015 çalışmasında zerdeçal tıkanmış arterlerin önlenmesinde ve kalp sağlığının iyileştirilmesinde etkili olduğu bulundu. Çalışma, curcumin ile koroner arter permeabilitesinin iyileştirilmesinin anti-inflamatuar etki ile ilişkili olabileceğini bildirmektedir.

Bir fincan sıcak sütye 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozu ilave edin. Her gün 1 veya 2 kez içebilirsiniz. Zerdeçal takviyelerini günde 3 kez 400 ila 600 mg alabilirsiniz. Bununla birlikte, herhangi bir takviye almadan önce doktorunuza danışın.

Brokoli

Bu popüler sebze kalp damar sağlığı için oldukça faydalıdır. Brokoli, sulphaphane bakımından zengin olup, arterlerin iltihaplanmasını ve hasar görmesini önler.

Tıkanmış arterler için brokoli önerilir. Bu yeşil sebze, kalsiyumun arterlere zarar vermesine yardımcı olan K vitamini bakımından zengindir. Ayrıca, brokoli’deki lif, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Arterioskleroz, Tromboz ve Vasküler Biyoloji raporunda yayınlanan 2009 tarihli bir araştırma, günlük en az 1 fincan brokoli suyu alımı arter tıkanmasını önleyebileceğini bildirmektedir.

Çalışmada, sulforafanın zengin brokoli, vücudun damarlarda plak oluşumunu önlemek için belirli bir protein kullanmasına yardım ettiğini belirtti. Bileşik sulforafan, hücrelerin iltihaplanmaya karşı koruma yeteneğini geri kazanımına yardımcı olur.

EPMA Journal’da 2011’de yayınlanan bir başka çalışmada, brokoli gibi düzenli sebze tüketiminin, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için koruyucu bir diyet yaklaşımı sağlayabileceği öne sürülüyor.

Kalp damar sağlığına iyi gelen besinler tüketmek için her hafta 2 ila 3 porsiyon brokoli yemeniz önerilir. Bir porsiyon ve yarım fincan ham brokoli suyu tüketin.

Elma

Temiz bir arter için gizli tarifimiz günde bir elma tüketimidir. Elma, kan dolaşımındaki kötü kolesterol seviyelerini düşüren pektin olarak bilinen belirli bir lif türünü içerir. Bu, safra asitlerinin bağırsak emilimine müdahale ederek yapılır; karaciğer, daha fazla safra yapmak için dolaşımdaki kolesterolü kullanmaya zorlar.

Tıkanmış arterler ve kalp damar sağlığı için elma yemeniz önerilir. Ayrıca, elmadaki yüksek flavonoid miktarı, kalp rahatsızlığı ve diğer kardiyovasküler rahatsızlık riskini azaltmaya yardımcı olur.

Ayrıca, elmadaki potasyum ve magnezyum kan basıncınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.

Journal of Functional Foods dergisinde yayınlanan 2013 tarihli bir araştırma, bir elma yediğinizde damar tıkanıklığını uzak tutmasına yardımcı olabileceğini bildiriyor. Sağlıklı, orta yaşlı erişkinlerde dört hafta boyunca bir elma tüketimi arterlerin sertleşmesine bağlı olan bir maddenin yüzde 40 kan düzeyini düşürdüğü görülmüştür.

Her gün bir taze elma, tercihen organik olanlardan tadın. Ayrıca, maksimum sağlık yararlarını elde etmek için kabukla birlikte yiyin.

Chia tohumları

Mayaların ve Aztek kültürlerinin değerli bir gıda maddesi olan chia tohumları, sayısız sağlık faydasına sahiptir. Omega 3 yağ asitlerinin en zengin bitki kaynağıdır. Omega 3 yağ asitleri ve elyaf kombinasyonu, chia tohumlarını en kalp dostu gıda yapar. Kötü kolesterolü düşürebilir, kan basıncını yönetebilir ve atardamarlarınızı temizleyebilir.

Tıkanmış arterler için chia tohumları tüketin. Bu çok yönlü ve lezzetli yiyecekler çeşitli şekillerde yenilebilir.

3 çorba kaşığı suya 1 çorba kaşığı chia tohum ekleyin. 30 dakika bekletin. Bu jel benzeri karışımı cildinizde kullanın. Ayrıca, tarifleri yemeğe bile, diğer tariflerede ekleyebilirsiniz. Başka bir seçenek kuru chia tohumlarını yoğurt ve yulaf ezmesi üzerine serpmektir. Onları ayrıca tercih ederseniz, salata gibi kuru gıdalara serpin. Chia tohumları çok miktarda su emdiği için onları yediğinizde yeterince su tüketmeniz önemlidir.

Kalp damar sağlığına iyi gelen besinler bu yukarıdaki listede yer almıştır. Mümkün olduğunca bu besinleri tüketmeniz, kalp ve damar sağlığı için size olumlu katkılar sağlar.